Το Δημοτ. Συμβούλιο Ιωαννίνων έριξε αυλαία σε ένα «σήριαλ» ετών

Περιπέτειες… τέλος για την «Όαση» με την οριστική παραλαβή της!

- Λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της μέσω ΔΗΑΝΕΤΑΙ προανήγγειλε ο Μ. Ελισάφ

- Προσφυγικό, απορρίμματα και ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά απασχόλησαν το σώμα - Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει η Πολεοδομία…

OASH 10 2 16

• Τέλος στις… περιπέτειες της «Όασης», ενός χώρου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφασίζοντας, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση σχεδόν, την οριστική παραλαβή του έργου ανακατασκευής της.
Υπέρ της απόφασης τάχθηκε η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής και στελέχη των οποίων έθεσαν επίσης και μία σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, ο άξονας Γιάννενα – Κακαβιά και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Το σώμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, έδωσε επίσης «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η ψηφιοποίηση δεκάδων χιλιάδων φακέλων της Πολεοδομίας του Δήμου, οι οποίοι αφορούν οικοδομικές άδειες των εξήντα τελευταίων ετών.

Οριστική παραλαβή
Μετά από αρκετές αναβολές στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε προχθές στην οριστική παραλαβή του έργου της «Όασης». Είχαν προηγηθεί γνωμοδοτήσεις τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσο και από τη Νομική, όπως είχε αποφασιστεί σε συνεδρίαση του σώματος τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να κλείσει ο φάκελος της «Όασης», καθώς το πρωτόκολλο για την παραλαβή του έργου είχε συνταχθεί από τον Δεκέμβριο του 2018. Η κατασκευάστρια εταιρία προχώρησε σε εξώδικο ζητώντας την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής καθώς εκτίμησή της ήταν ότι υπήρξε αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε την γνωμοδότηση της Τεχνικής και Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. 
Όπως κατέληξαν οι δύο Υπηρεσίες, τα προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου δεν προήλθαν από την κατασκευή του έργου και εισηγήθηκαν την οριστική παραλαβή του. 

«Θα δοθούν λύσεις…»
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παραβρέθηκε και ο μισθωτής της «Όασης», ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και καθιστούν δύσκολη την λειτουργία του καταστήματος.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας σε προβληματισμούς που κατατέθηκαν, τόνισε ότι «καμία απόφαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Όμως πρέπει να πάρουμε εκείνη την απόφαση που είναι προς όφελος της πόλης και θα διασφαλίζει την επόμενη μέρα για την Όαση, ένα κτίριο σημείο αναφοράς για την πόλη». Ο Δήμαρχος καυτηρίασε την στάση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που οδήγησε το θέμα από αναβολή σε αναβολή και υπογράμμισε πως η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έχει λάβει ήδη απόφαση ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της «Όασης».
Έτσι, εμπειρογνώμονας θα εξετάσει τα προβλήματα που αφορούν στη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους, οι οποίες θα δρομολογηθούν σε συνεργασία της δημοτικής επιχείρησης με τον μισθωτή. 

Οι παρατηρήσεις
Ο Θωμάς Μπέγκας τάχθηκε με επιφυλάξεις υπέρ της παραλαβής του έργου, όπως και ο Λάζαρος Νάτσης, ενώ η Τατιάνα Καλογιάννη, χαρακτήρισε μείζον θέμα το να λειτουργεί η «Όαση». Ο Νίκος Γκόντας σημείωσε πως έχει ήδη συντελεστεί η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου, ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει επιτέλους το θέμα. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την οριστική παραλαβή του έργου τριάμισι χρόνια μετά την μίσθωση του κτιρίου. (Θετική ψήφο πέραν της Δημοτικής Αρχής έδωσαν οι παρατάξεις Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση).

Άλλα θέματα
- Κριτική στη Δημοτική Αρχή άσκησε κατά τις τοποθετήσεις του ο Θωμάς Μπέγκας. Μιλώντας για τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, έκανε λόγο για την ανάγκη συστράτευσης δυνάμεων με μπροστάρη τον Δήμο Ιωαννιτών. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για το καινούριο κλειστό γυμναστήριο, αλλά και για το πρόγραμμα της «νέας γενιάς ανακύκλωσης». Έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα διασύνδεσης της πόλης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και έκλεισε με το προσφυγικό, ένα πρόβλημα, όπως είπε, που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίλυσή του. 
- Η Τατιάνα Καλογιάννη, μεταξύ άλλων, πρότεινε στην αποστολή που ετοιμάζει ο Δήμος για το Ισραήλ στις 11 και 12 Φεβρουαρίου να συμπεριληφθεί και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ώστε να έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με υπηρεσιακά στελέχη και στελέχη ισραηλινών εταιριών διαχείρισης νερού, λυμάτων και απορριμμάτων και να επισκεφθεί αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα για το ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, ενώ ο Φίλιππος Ευαγγέλου πρότεινε να κατατεθεί συγκεκριμένο υπόμνημα σε συνεργασία με την ΠΕΔ Ηπείρου με τα προβλήματα σχετικά με το μεταναστευτικό στον Δήμο μας. 
- Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη  έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αυξημένο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά που έρχονται σε όλους τους Δήμους εξαιτίας των τιμών που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια και την εταιρία που διαχειρίζεται τη Μονάδα ΑΣΑ. Τέλος, όσον αφορά στο προσφυγικό, κάλεσε τον Δήμο Ιωαννιτών να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου και να στηρίξει τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 

Πολεοδομία… ψηφιακή! 
«Πράσινο φως» προκειμένου η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών, που εξυπηρετεί ολόκληρο το Νομό, να περάσει στην εποχή της ψηφιοποίησης έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο με τίτλο «Διαχείριση και ψηφιοποίηση δεδομένων πολεοδομικού ενδιαφέροντος», εντάχθηκε στην πράξη με τίτλο «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών». Στο πλαίσιο υλοποίησής του θα ψηφιοποιηθούν 51.000 φάκελοι οικοδομικών αδειών από το 1960 μέχρι και το 2000.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ