1,77 εκατ. οφειλέτες στην Εφορία απειλούνται με κατασχέσεις!

- Βαρύ το φορτίο φόρων που κληρονόμησαν από το 2019 - Αλλάζουν όλα από το Μάιο με το νέο πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών…

- «Σενάριο φοροελαφρύνσεων» εξετάζεται από το 2021

TAMEIO OYRA

• Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συσσωρευμένα χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το σύνολο των παλαιών (μέχρι την 31.12.2018) και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 1.1.2019) ανήλθε το Δεκέμβριο σε 105,617 δισ. ευρώ. 
Οι οφειλέτες οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις ανήλθαν σε 1.770.813, ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρέθηκαν 1.251.660. 
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο ανήλθε στα 4.068.908, μειωμένος έναντι του Νοεμβρίου 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 4.239.724 οφειλέτες.
Αλλάζουν όλα από το Μάιο...
Στο μεταξύ, από την 1η Μαΐου μπαίνει οριστικό τέλος στο καθεστώς προστασίας  α’ κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας να σπεύσουν στις τράπεζες έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να ενταχθούν στην προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει φραγμός στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ιδίως σε αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα δάνειά τους, ακολουθούν τακτική… αναμονής.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας των νοικοκυριών θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, με τη διαφορά ότι θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρεών του νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα» για το περιεχόμενο του πτωχευτικού κώδικα των ιδιωτών, από 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως εισοδημάτων. 
Από την ίδια ημερομηνία χάνεται κάθε δικαίωμα προσφυγής για τη λήψη προστασίας των δανειοληπτών, αφού δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το νέο πλαίσιο, ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.
Θα εξαιρούνται από το νέο πτωχευτικό δίκαιο τα νοικοκυριά που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.
«Σενάριο φοροελαφρύνσεων»
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ετοιμάζει για τη μεσαία τάξη πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2021, το οποίο θα ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Το 1,8 δισ. ευρώ πρόκειται για διατεθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυρίως στη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που απαιτεί περίπου 1,16 δισ. ευρώ, και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο επόμενο έτος.
Σημειώνεται πως, μαζί με τη μείωση που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική μείωση θα φτάσει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.