Καθηγητής που συνελήφθη για «φακελάκι» στα Γιάννενα…

Εκ…τίναξε στον αέρα τη φήμη του Πανεπιστημίου!

- Πράξη με την οποία ισοπεδώνονται οι προσπάθειες της εκπαιδευτικής και ιατρικής κοινότητας για αναβάθμιση του κύρους του

- Οδηγήθηκε χθες στο Αυτόφωρο, ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το Μάρτιο

DOYROYTH

• Σοβαρό πλήγμα για τη φήμη του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκαλεί η σύλληψη γνωστού -και με «υψηλή» διοικητική θέση- καθηγητή, με την κατηγορία «για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το χθεσινό Αστυνομικό Δελτίο.    
Πρόκειται για μια υπόθεση -που και μόνο με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ-  από την περασμένη Παρασκευή συγκλονίζει την Πανεπιστημιακή και Ιατρική Κοινότητα, αμαυρώνοντας την εικόνα της και ισοπεδώνοντας το έργο και τις προσπάθειές της για αναβάθμιση  του επιστημονικού  κύρους της. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνει  για μια ακόμη φορά το γεγονός πως «τα φακελάκια», έχουν καταστεί πλέον «θεσμός» που παραμένει  ανέγγιχτος από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων. Αναμφισβήτητα δεν είναι γνώρισμα του συνόλου ή της μεγάλης πλειοψηφίας των ιατρών,  δυστυχώς όμως  εξακολουθεί να «ζει και να βασιλεύει», καταδυναστεύοντας  τους πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.  Παραδείγματα και εμπειρίες έχουν πάρα πολλοί συμπολίτες και μάλιστα όπως λένε,  υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες από τους επιτήδειους,  έχουν αναπτυχθεί ειδικές… τεχνικές για να προσεγγίζουν και να υποχρεώνουν ασθενείς να καταθέσουν… οικεία βουλήσει το «δωράκι» τους προς όσους εμπλέκονται συνήθως σε επεμβάσεις ή και σε δύσκολες εξετάσεις. 
Ο Καθηγητής που κατηγορείται για «φακελάκι», έχαιρε της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα η σύζυγός του έχει εμπλακεί στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ενώ η περίπτωσή του  έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει και τον… ερασιτεχνισμό του, που τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Το ιστορικό 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η σύλληψη του  γιατρού -έτσι τον αναφέρει η ΕΛΑΣ και όχι Καθηγητή- έγινε την Παρασκευή, όταν στην κατοχή του βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός είχε ζητήσει χρήματα για τη διεκπεραίωση ιατρικής διαδικασίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία έγινε από γυναίκα κάτοικο της Λευκάδας η οποία είχε ζητήσει συγκεκριμένη ιατρική εξέταση από τον Καθηγητή της τριμελούς οικογένειας της. Για την παραλαβή των εξετάσεων της ζητήθηκε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ανά εξέταση (μερικών εκατοντάδων ευρώ),  πράγμα που εξόργισε τη γυναίκα που κατέφυγε στην Ασφάλεια. Εκεί έγινε προσημείωση των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια βρέθηκαν στην κατοχή του Καθηγητή, ο οποίος και συνελήφθη. 

Σε τακτική δικάσιμο
Χθες οδηγήθηκε στο Εδώλιο προκειμένου να δικαστεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 17 Μαρτίου, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως στην αίθουσα του Δικαστηρίου, δεν υπήρχε ούτε ένας στο πλευρό του για συμπαράσταση. Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ η σύλληψή του ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, ορίστηκε και τακτική δικάσιμος, μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρξε αντίδραση ή τοποθέτηση ούτε από το Πανεπιστήμιο, ούτε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.