Προς αναβάθμιση ένα… παραμελημένο τμήμα της πόλης

«Λίφτινγκ» ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για την ιστορική συνοικία της Σιαράβας!

- Μέσω ΕΣΠΑ θα γίνει το έργο που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών

- Ποιες οδοί πεζοδρομούνται και ποιες μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας

ODOS ZALOKOSTA SIARABA

• Μπορεί να αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πρωτεύουσας της Ηπείρου, γνωστή παλιότερα για τα βυρσοδεψία και τις ξυλαποθήκες της, η οποία έχει διατηρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ένα παραδοσιακό «χρώμα», όμως η Σιαράβα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα… άνισα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες γειτονιές των Ιωαννίνων.
Με εξαίρεση την παλιότερη ανάπλαση της οδού Γαριβάλδη και το αποχετευτικό δίκτυο, ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο τμήμα αυτό της πόλης μας που είναι άρρηκτα δεμένο με τη διαδρομή της, καθώς ως γειτονιά καταγράφεται από τις αρχές του 14ου αιώνα. Εξάλλου, κατά το παρελθόν φιλοξενησε ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες, εμπορικές και όχι μόνο.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες ανάδειξης της Σιαράβας με το βάρος να πέφτει στις πεζοδρομήσεις οδών και τη μετατροπή άλλων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. 

Από το χθες στο σήμερα…
Ποια όμως είναι η περιοχή που αποκαλείται Σιαράβα; Πρόκειται για το παραλίμνιο οικιστικό σύνολο που περιβάλλεται από τις οδούς Ιεράρχου Γερβασίου, Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Εθνικής Αντιστάσεως, Γαριβάλδη, Μετσόβου και Ζαλοκώστα και τέμνεται από την οδό Γιοσέφ Ελιγιά. Ξεκινάει δηλαδή από το Κάστρο και φτάνει μέχρι τα Παλιά Σφαγεία. 
Η περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από τους πολλούς και στενούς δρόμους, κατά το παρελθόν φιλοξένησε τα βυρσοδεψία της πόλης με το παραλίμνιο τμήμα της να είναι γνωστό και ως «Ταμπάκικα», αλλά και πολλές ξυλαποθήκες. 
Πυκνοκατοικημένη για δεκαετίες, διαθέτει, ειδικά η οδός Ζαλοκώστα, πλειάδα παραδοσιακών μακρόστενων διώροφων σπιτιών με αυλές στο πίσω μέρος, απομεινάρια μίας άλλης εποχής. 
Σήμερα στο τμήμα της προς τη λίμνη έχουν αναπτυχθεί δεκάδες καταστήματα εστίασης (ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες), ενώ τα τελευταία χρόνια στα στενά της λειτουργούν και αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες. 

Έργο 2,2 εκατ. ευρώ!
Οι παρεμβάσεις στην περιοχή της Σιαράβας, αποτελούν ένα σημαντικό έργο για τα Γιάννενα, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 2,2 εκατ. ευρώ. 
Το έργο δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος φιλοδοξεί μέσω αυτού να  αναδείξει την ιστορική αυτή γειτονιά της πόλης που μέχρι σήμερα νιώθει και είναι παραμελημένη. 
Το έργο με τίτλο «Διαμορφώσεις - πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα» είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Τρίτη, 3 Μαρτίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης των παρεμβάσεων έχει οριστεί σε 540 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

SYNOIKIA SIARABA SXEDIO 11 2 20

Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη του έργου, οι δρόμοι που περιβάλλονται από τις οδούς Ιεράρχου Γερβασίου, Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Εθνικής Αντιστάσεως, Γαριβάλδη και Μετσόβου με εξαίρεση την οδό Γιοσέφ Ελιγιά, διαμορφώνονται σε ένα δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
Πιο αναλυτικά, θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Κ. Ράπτη, Αετοράχης (Α΄και Β΄τμήμα), Απ. Αρσάκη (Α΄ τμήμα), πάροδος Απ. Αρσάκη, Αγγ. Κομνηνής, Ψαλίδα, Α΄ πάροδος Αεροτάχης («Ναυτάκια»), Β’ πάροδος Αετοράχης («Φούρνος»), Γ’ πάροδος Αετοράχης (αδιέξοδο) και τμήμα πεζοδρομίου των οδών Δ. Φιλοσόφου και Εθνικής Αντίστασης που περιβάλλουν το Κάστρο. 
Οι οδοί Ζαλοκώστα, Δημάρχου Ιωαννίδου και Άννης Κομνηνής δεν θα πεζοδρομηθούν, αλλά θα διαμορφωθούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου.

Θα αναβαθμιστεί
Στην ίδια περιοχή θα γίνουν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες δικτύου οδοφωτισμού και θα δημιουργηθεί υποδομή δικτύου οπτικών ινών. 
Όπως αναφέρει ο Δήμος σε χθεσινή του ανακοίνωση, «με τις διαμορφώσεις αυτές αναμένεται η αναβάθμιση της ιστορικής συνοικίας της Σιαράβας και της ευρύτερης περιοχής της παραλιμνίου ζώνης, καθώς δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για πεζή μετακίνηση, συμβατό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων την περιοχής για εμπόριο και αναψυχή». Όπως και να ‘χει αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν τόσο εκτεταμένες παρεμβάσεις στη Σιαράβα.