«Καταιγίδα» ακυρώσεων διαγωνισμών από την Οικον. Επιτροπή

Σημαντικά έργα «σκοντάφτουν» στις δυσλειτουργίες του Δήμου Ιωαννιτών!

- Αρκετούς μήνες πίσω πάει η ανάπλαση του Πάρκου Λακκωμάτων – Κουραμπά

- «Βολές» από την παράταξη Μπέγκα - Πλήρη αναδιοργάνωση προαναγγέλλει η Δημοτική Αρχή…

DHMARXEIO IOANNINON

• Σοβαρές δυσλειτουργίες εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα σε υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, ειδικά σε εκείνες που είναι επιφορτισμένες με την υλοποίηση έργων που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Δυσλειτουργίες οι οποίες καθιστούν αναγκαία την άμεση αναδιάρθωσή τους προκειμένου να εργάζονται πιο αποτελεσματικά. 
Έτσι, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων ακυρώθηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετοί διαγωνισμοί που προκήρυξε ο Δήμος, με «κερασάκι» στην τούρτα την ακύρωση προχθές από την Οικονομική Επιτροπή της διαδικασίας για την ανάπλαση των Πάρκων Λακκωμάτων - Κουραμπά, επειδή δεν τηρήθηκαν ορισμένες τυπικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, το έργο αναγκαστικά πάει αρκετούς μήνες πίσω.
Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην παράταξη του Θ. Μπέγκα που είχε την ευθύνη του Δήμου μέχρι τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και τη Δημοτική Αρχή η οποία ανέλαβε την ευθύνη και προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

«Καταιγίδα» ακυρώσεων
«Καταιγίδα» ακυρώσεων διαγωνισμών έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Ιωαννιτών, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων των υπηρεσιών που έχουν τη σχετική ευθύνη. 
Ενδεικτικά, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν οι διαγωνισμοί που αφορούσαν στην προμήθεια γάλακτος και στα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων του τομέα της καθαριότητας, στην προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου, διαγωνισμός που ακυρώνεται για δεύτερη φορά, ενώ πρόβλημα εντοπίστηκε και σ’ εκείνον που αφορά στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία! Έργα και προμήθειες (παρεμβάσεις στα σχολεία, σήμανση οδικού δικτύου κλπ.) ανακλήθηκαν και σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Ξεχείλισε το... ποτήρι!
Εκεί όμως που το… ποτήρι ξεχείλισε ήταν η αναγκαστική ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάπλαση των Πάρκων Λακκωμάτων και Κουραμπά, ενός έργου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Οι οικονομικές προσφορές είχαν ανοίξει στις 21 Ιανουαρίου, όμως αντί προχθές να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος, αποφασίστηκε η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή. Αιτία γι’ αυτό, το γεγονός ότι ο  Δήμος δεν είχε αναρτήσει τη διακήρυξη του έργου στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων αλλά και στη Διαύγεια, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης που προβλέπει την ενοποίηση των γειτονικών πάρκων Λακκωμάτων και Κουραμπά. Μεταξύ άλλων, στον πρώτο χώρο θα δημιουργηθεί θεματικό πάρκο σκύλων, ενώ θα γίνουν επίσης ένας υπαίθριος χώρος στάσης και ξεκούρασης, ένα μικρό αναψυκτήριο και υπαίθριο αμφιθέατρο. Στο Πάρκο Κουραμπά θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και θα δημιουργηθεί χώρος για να κάθονται οι επισκέπτες.

Η παράταξη Μπέγκα
Με αφορμή τις ακυρώσεις, δριμεία επίθεση στη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε χθες η παράταξη του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ανικανότητα άσκησης διοίκησης»!
Οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις διαγωνισμών λόγω λαθών και παραλείψεων τείνουν να γίνουν «επιδημία» στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Μιλάμε για την αποθέωση της ανευθυνότητας και της προχειρότητας σε συνδυασμό με την αποφυγή ανάληψης οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης αφού, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος έργων, Γιώργος Αρλέτος, δεν τόλμησε να μιλήσει για ευθύνες των πολιτικών προϊστάμενων».
Καταλήγοντας, η παράταξη Μπέγκα τονίζει πως είναι αποκλειστικά ευθύνη της Δημοτικής Αρχής το γεγονός ότι σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν προχωρούν και προειδοποιεί πως η περίοδος χάριτος γι’ αυτήν έχει περάσει.  

Η Δημοτική Αρχή
Αιχμηρή υπήρξε χθες και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στα όσα της καταλόγισε η «Ενότητα Πολιτών», η οποία υπενθυμίζει με νόημα πως η παράταξη Μπέγκα, αν και επί πέντε χρόνια πορεύτηκε με αυτές τις υπηρεσίες, διαπιστώνει σήμερα μόνο πολιτικές ευθύνες για την ακύρωση των διαγωνισμών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το γεγονός ότι διαγωνισμοί ακυρώνονται για πολλοστή φορά προβληματίζει σοβαρά την Δημοτική Αρχή. Όπως την προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι από τους διαγωνισμούς αυτούς, όπως οι προμήθειες γάλακτος, ειδών ατομικής προστασίας και ελαστικών έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί εντός του 2019. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη» και προαναγγέλλει διερεύνηση ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία η «Ενότητα Πολιτών» δεν συμφώνησε. 
Η Δημοτική Αρχή καταλήγει τονίζοντας πως αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την ακύρωση των διαγωνισμών, προσθέτει όμως πως αυτό δεν αρκεί, ειδικά όταν πρόκειται για διαγωνισμούς που ακυρώνονται για τρίτη και τέταρτη φορά. Γι’ αυτό και, όπως κάνει γνωστό, στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η πλήρης αναδιοργάνωση του Δήμου ώστε να καταστεί ευέλικτος και αποτελεσματικός, κάτι που απέφυγε να κάνει η «Ενότητα Πολιτών»!