Όσο περνάει ο καιρός, οξύνεται το πρόβλημα της στέγης

Θέλει πολύ ψάξιμο και… τύχη για να βρει κανείς σπίτι στα Γιάννενα!

Η «επέλαση» του Airbnb και των μεταναστών εξαντλεί τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σε ντόπιους διαμερίσματα, σε μία πόλη με χιλιάδες φοιτητές • Κατοικίες για τους πρόσφυγες αναζητά και ο ΔΟΜ…

IOANNINA STEGES

 Σε σημείο καμπής βρίσκεται πλέον ο τομέας της στέγης στα Γιάννενα. Από τη μία, η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη έχει «παγώσει» τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως εξάλλου έχει συμβεί και γενικότερα στην Ήπειρο.
 Από την άλλη, έχει αυξηθεί και στην περιοχή μας η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων, γνωστή και ως Airbnb, με αποτέλεσμα να «χάνεται» ένα σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων ως τώρα σπιτιών, ενώ δεκάδες είναι και αυτά που κατοικούνται πλέον από μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι δεν χωρούν σε δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία.
Όλα αυτά σε μία πόλη με μεγάλο Πανεπιστήμιο, οι περισσότεροι φοιτητές του οποίου επίσης διαμένουν στον ιστό της. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάσταση να «σφίξει» ακόμα περισσότερο, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναζητά κατοικίες προς μίσθωση και στα Γιάννενα για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στη χώρα μας!
Φοιτητές - Airbnb
Πάνω από 20.000 φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να ενοικιάζει διαμερίσματα. Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που έχουν πάρει δωμάτιο στις Φοιτητικές Εστίες αλλά και σε δωμάτια ξενοδοχείων που μισθώνει το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, πολύ περισσότεροι διαμένουν σε σπίτια σ’ όλη την πόλη, τα οποία νοικιάζουν μόνοι ή έχοντας συμφοιτητές ως συγκάτοικους. 
Την τελευταία διετία, κυρίως όμως πέρυσι, η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχει γράψει ξανά ο «Π.Λ.», να δυσκολέψει η εύρεση στέγης και να ανέβουν τα ενοίκια, αφού το Aibnb αποφέρει περισσότερα έσοδα από τη μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων για όσους ιδιοκτήτες ασχολούνται συστηματικά. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε πριν αυστηροποιηθεί το φορολογικό καθεστώς!
…Και οι μετανάστες
Tα τελευταία δύο – τρία χρόνια, εξάλλου, προστέθηκαν και οι μετανάστες, για τη στέγαση ενός σημαντικού αριθμού των οποίων διατέθηκαν επίσης σπίτια και ξενοδοχεία στα Γιάννενα. Πρόκειται για εκατοντάδες άτομα, κυρίως οικογένειες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε μόνιμα καταλύματα, καθώς οι δομές φιλοξενίας της περιοχής μας δεν επαρκούν πλέον για τη στέγαση τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων. Κι αν έρθουν κι άλλοι, το πρόβλημα θα ενταθεί!
Στο μεταξύ, πρόσκληση για τη μίσθωση διαμερισμάτων και μονοκατοικιών έχει βγάλει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η οποία αφορά όλη την Ελλάδα, άρα και την περιοχή μας. Η πρόσκληση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS και οι κατοικίες που θα μισθωθούν θα φιλοξενήσουν αποκλειστικά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι θα λαμβάνουν και επιδότηση ενοικίου. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μισθωθούν και στην πόλη μας σπίτια μέσω της συγκεκριμένης δράσης. 
Τι είναι το HELIOS
Το πρόγραμμα HELIOS είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα, στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που εγγράφονται στο πρόγραμμα, λαμβάνουν εξατομικευμένη υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας και μηναία επιδότηση, με στόχο την αυτόνομη στέγασή τους σε διαμερίσματα με ενοικίαση απευθείας στο όνομά των ωφελούμενων. Επίσης, κάνουν μαθήματα ελληνικών για να μπορούν να επικοινωνούν και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ δικαιούνται και συμβουλευτική υποστήριξη, για να μπορέσουν να βρουν σταθερή και νόμιμη εργασία.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΔΟΜ.
***
Χιλιάδες Γιαννιώτες διαμένουν σήμερα σε νοικιασμένα διαμερίσματα σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα. Παλιότερα η μετακόμιση σε άλλο σπίτι ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση γι’ αυτούς, καθώς υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων τα οποία εκτός από τους ντόπιους, διεκδικούσαν και ξένοι φοιτητές. Σήμερα πάλι, με την «επέλαση» του Aibnb και των μεταναστών τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Δεν είναι και τόσο απλό πια να βρεις καλύτερο σπίτι απ’ αυτό που διαμένεις για να βελτιώσεις έστω και λίγο τη ζωή σου. Κι αυτό είναι πρόβλημα…