Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων!

- Τελετές έγιναν χθες σε τύμβο Μπιζανομάχων και λόφο Αυγού - Σειρά έχουν σήμερα Χάνι Εμίν Αγά, λόφος Δουρούτη κ.α

- Απόψε (7.55 μ.μ.) η εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Τασούλα

MPIZANI TELETH 1 19 2 20

• Μεγάλη ημέρα η αυριανή για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, καθώς τιμά την 107η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Μία απελευθέρωση για χάρη της οποίας θυσιάστηκαν πολλοί ήρωες, όχι μόνο Ηπειρώτες, αλλά και από άλλες γωνιές της χώρας, όπως η Κρήτη και η Μάνη, που πολέμησαν με πείσμα και αυταπάρνηση μέχρι την ημέρα παράδοσης της πόλης από τον διοικητή της Εσάτ Πασά.
Οι εορτασμοί για την επέτειο έχουν ήδη ξεκινήσει με τελετές στους χώρους όπου γράφτηκαν οι κυριότερες σελίδες της σκληρής αναμέτρησης για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Χθες επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το Μπιζάνι και ο λόφος Αυγού, ενώ σήμερα θα γίνουν τελετές στο Χάνι Εμίν Αγά, στα Γιάννενα και στον λόφο Δουρούτη. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, κεντρικός ομιλητής στην οποία θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
Υπενθυμίζεται ότι στις αυριανές εκδηλώσεις θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, θα επισκεφθεί επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Σουφαρί Σεράι με αφορμή την έκθεση για τον Αθανάσιο Ψαλίδα. 

Σε Μπιζάνι – Λόφο Αυγού
Στον τύμβο Μπιζανομάχων συνεχίστηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων. Στο σημείο αυτό τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές. Στεφάνι κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, σωμάτων ασφαλείας, συνδέσμων αποστράτων κ.α.. 
Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 - 1913 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου, με τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Χθες το μεσημέρι, εξάλλου, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στον λόφο Αβγού, στον «τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» (φωτό). Στην τελετή συμμετείχαν χορευτικά τμήματα από τον Σύλλογο «Πήγασος» Ιωαννίνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυφοβού και τον Σύλλογο Αγίας Τριάδας, τα οποία υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Ελπινίκης Μπάρκα, τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια επετειακά αφιερωμένα στα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων.
Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης Μαρία Μπουκουβάλα κ.α..

Οι σημερινές τελετές
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη και θα κορυφωθούν αύριο, Παρασκευή. Πιο αναλυτικά, σήμερα, ώρα 9.30 π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Εμίν Αγά και στις 11 π.μ. αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στο ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα. Στις 12.15 μ.μ. θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των έξι παλικαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης (μετά το Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς, πλησίον της Μονής Αγ. Παρασκευής). Ομιλητής θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης με θέμα: «...πεθαίνοντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων».  
Στη 1 μ.μ. εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων θα γίνει και στο μνημείο των πεσόντων στα «Εικονίσματα» Μανωλιάσσας. Στις 6.30 μ.μ. θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη έκθεση με τίτλο «Τα Γιάννινα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο» με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Στις 7.55 μ.μ. θα λάβει χώρα η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τίτλο «Της μεγάλης ταύτης ιδέας». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Χλίτσιου. 

Ανήμερα της επετείου…
Αύριο, Παρασκευή, ανήμερα της επετείου και ώρα 7 π.μ. το πρόγραμμα ξεκινάει με εορταστικό πρωινό από τη Φιλαρμονική του Δήμου και τη Στρατιωτική Μπάντα. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί  δοξολογία στη Μητρόπολη, στις 11.10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ακολουθήσει δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας. Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 μ.. Στη 1.30 μ.μ. ο κ. Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την έκθεση με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου νόστος» στο Σουφαρί Σεράι (Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου).
Εξάλλου, αύριο, στις 6 μ.μ., θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση με θέμα «Κρήτες εθελοντές στον Ηπειρωτικό και Μακεδονικό αγώνα». Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο των ΓΑΚ, στο Σουφαρί Σεράι, θα γίνουν, ώρα 6.30 μ.μ., ομιλίες στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Αθανάσιο Ψαλίδα (λεπτομέρειες σελίδα 9). Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. με θεατρική - μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Τα οχυρά του Μπιζανίου - Νικολάκης Εφέντης, τραγικός ήρωας», η οποία θα λάβει χώρα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».