Ο Ν. Γκόντας καλεί Θ. Μπέγκα και Τ. Καλογιάννη να αναλογιστούν τις ευθύνες τους…

Ζητούνται άμεσες λύσεις για την καθαριότητα στο Δήμο

Αφόρητη η κατάσταση, επισημαίνει ο πρ. Δήμαρχος

• «Πυρά» Αντιπολίτευσης κατά Δημοτικής Αρχής για υστερήσεις και αδυναμίες…

SKOYPIDIA APERGIA 6

 

• Το σημαντικότερο ίσως θέμα που αφορά την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών έθεσε επί τάπητος στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας.

Πρόκειται για το ζήτημα της καθαριότητας και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Δήμο, μετά τη στάση που είχαν κρατήσει οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, αρνούμενες να συναινέσουν στην ανάθεση της αποκομιδής σε περιφερειακές δημοτικές ενότητες σε ιδιώτες. 
Τη στάση αυτή «στηλίτευσε» ο κ. Γκόντας, τονίζοντας ότι η κατάσταση έγινε πλέον αφόρητη, καλώντας τον πρώην Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τ. Καλογιάννη να αναθεωρήσουν τη στάση τους προκειμένου να λυθεί το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας. 
Ο κ. Γκόντας, τόνισε ότι είναι αδιανόητο στο βωμό μικροπαραξιακών συμφερόντων να «πληρώσουν τη νύφη» οι πολίτες. Ειδικά για τον κ. Μπέγκα, επεσήμανε πως σε όλη την Δημοτική του περίοδο, η αποκομιδή σε Παμβώτιδα και Μπιζάνι γινόταν από ιδιώτες. «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και όλοι κρινόμαστε και απολογούμαστε στους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας». 

Η Αντιπολίτευση 
Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα 2023» δεν φαίνεται να συγκινούνται από το πρόβλημα που υπάρχει με την αποκομιδή των απορριμμάτων και συνεχίζουν την έντονη αντιπολιτευτική κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής Μ. Ελισάφ σε άλλα ζητήματα, εκμεταλλευόμενες και λάθη που έχουν προκύψει. Ο πρώην Δήμαρχος Θ. Μπέγκας επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για την ακύρωση διαγωνισμών έργων από την Οικονομική Επιτροπή, καταλογίζοντάς της «ανικανότητα να διοικήσει». «Έξι μήνες μετά -ανάφερε σε άλλο σημείο- έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν ασκούμε εμείς διοίκηση… Η ανοχή που έδειξαν οι πολίτες, αλλά και εμείς ως αντιπολίτευση (!) έχει εξαντληθεί και η Δημοτική Αρχή πρέπει να διοικήσει και να προσφέρει στον τόπο». Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα 2023 Τατιάνα Καλογιάννη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι κινείται… χωρίς πρόγραμμα. 

«Πυρά» για τα ληξιαρχεία
«Πυρά» δέχτηκε η Δημοτική Αρχή για την απόφασή της να συγχωνεύσει τα ληξιαρχεία Νήσου, Περάματος και Μπιζανίου, ζήτημα που έθεσε με ερώτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Ιωάννινα_2023 Σπύρος Γκίζας. Ο δημοτικός σύμβουλος, επέκρινε το Δήμαρχο για την απόφαση αυτή, θυμίζοντας ότι το Νοέμβριο, όταν του τέθηκε το ερώτημα αν πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των ανωτέρω ληξιαρχείων απάντησε με βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Ωστόσο, πρόσθεσε, έγινε ακριβώς το αντίθετο και η απόφαση -όπως προκύπτει από το ΦΕΚ- λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου με ημερομηνία 9-9-2020. Ο Θ. Μπέγκας έκανε λόγο για επιπόλαια μερική αναδιάρθρωση του Οργανισμού και επικαλέστηκε διαμαρτυρίες κατοίκων από τις περιοχές που εξυπηρετούσαν τα τρία ληξιαρχεία.  

Το Υδατοδρόμιο 
Με επιμέρους επιφυλάξεις το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών για τη μελέτη του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, με τον ορισμό Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής των Υπηρεσιών παροχής Συμβούλου. Και στο θέμα αυτό δεν έλειψε η κριτική, με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για προχειρότητα στην εισήγηση και την Τ. Καλογιάννη να θέτει σειρά ερωτημάτων και τελικά να συναινεί με επιφυλάξεις.  

Ικανοποίηση από Ξενοδόχους
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Υδατοδρόμιο επικροτεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων. 
«Θεωρούμε ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την ίδρυση και εν συνεχεία λειτουργία του υδατοδρομίου στην πόλη μας, μιας σύγχρονης υποδομής η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας, ενισχύοντας πρωτίστως τον τουρισμό, αλλά και πληθώρα άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζει.