Ξεκινά από την Περιφέρεια πρόγραμμα ύψους 18 εκατ. ευρώ

Μεγάλα δημόσια κτίρια της Ηπείρου γίνονται πιο φιλικά στο περιβάλλον!

- Προς ενεργειακή αναβάθμιση οδεύουν τρία Νοσοκομεία και δύο Αστυνομικά Μέγαρα

- Οι διοικητές τους υπέγραψαν χθες προγραμματικές συμβάσεις - Ως το καλοκαίρι ο ανάδοχος και για τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ

NOSOKOMEIO XATZHKOSTA

Δεν είναι μόνο το υψηλό κόστος το οποίο απαιτούν τα μεγάλα δημόσια κτίρια στα Γιάννενα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο για αερισμό, θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι που προβληματίζει. Είναι επίσης οι επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον καθώς το ενεργειακό τους αποτύπωμα είναι «βαρύ» και αυτό σε μία εποχή που κυριαρχεί η συζήτηση για πιο οικολογικές πρακτικές στον συγκεκριμένο τομέα.
Η εικόνα αυτή, ωστόσο, σύντομα αναμένεται να ανατραπεί, καθώς από την Περιφέρεια Ηπείρου «τρέχει» ήδη πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις κτιριακές εγκαταστάσεις τριών Νοσοκομείων και δύο Αστυνομικών Μεγάρων της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και φυσικά περισσότερη προστασία του περιβάλλοντος.
Αντίστοιχη ενεργειακή αναβάθμιση έρχεται και για τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ, ο διαγωνισμός για την οποία ξεμπλόκαρε μετά από αρκετούς μήνες. Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει «οδηγό» για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. 

Πέντε δημόσια κτίρια
Πέντε από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια σε όλη την Ήπειρο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τα Νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, το κτίριο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Ηπείρου και το Αστυνομικό Μέγαρο Άρτας.
Το έργο εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς υπογράφτηκαν χθες από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τους Διοικητές των τριών Νοσοκομείων και τους Αστυνομικούς Διευθυντές Ιωαννίνων και Άρτας οι προγραμματικές συμβάσεις, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια. 
Πιο συγκεκριμένα, η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε από τους Διοικητές Σπ. Δερδεμέζη (Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»), Ευάγγ. Ντάκουλα (Νοσοκομείο Πρέβεζας), Δημ. Σκανδάλη (Νοσοκομείο Άρτας), τον ταξίαρχο Κων/νο  Δούβαλη (Γεν. Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου) και τον ταξίαρχο Γεώργιο Βασιλείου (Αστ. Διεύθυνση Άρτας).

Το αντικείμενο…
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των αστικών κέντρων της Ηπείρου και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Η Περιφέρεια χρηματοδότησε και υλοποίησε, μεταξύ άλλων, δράσεις ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσω του μηχανισμού ELENA.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.951.480 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (3.474.480 ευρώ), από τα οποία η Χρηματοδοτική Συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου θα είναι 5 εκατ. ευρώ. Η υλοποίησή του θα γίνει σε διάστημα ενός έτους ενώη περίοδος υπηρεσιών έχει προσδιοριστεί στα 19 χρόνια. 

…Και τα οφέλη!
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα αναμενόμενα οφέλη των παρεμβάσεων στα κτίρια είναι, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία τους (θέρμανση, ψύξη, αερισμός) μειώνοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση - ψύξη και θωρακίζοντας παράλληλα το κτιριακό κέλυφος, η βελτίωση της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων και η μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου με τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών τους, αλλά και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μέσω αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των κτιρίων.

Αναβάθμιση στο ΠΕΑΚΙ
Αντίστοιχη ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων καθώς ξεμπλόκαρε η σχετική διαδικασία. Ο φάκελος που είχε κατατεθεί πέρυσι προς έγκριση επέστρεψε πίσω τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς δεν ήταν πλήρης και η νέα Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ προχώρησε στην ολοκλήρωσή του ώστε να υλοποιηθεί το έργο. 
Η προσπάθεια δικαιώθηκε και τις θετικές εξελίξεις επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου όλων των διοικήσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων που έγινε στην Αθήνα. Εκ μέρους του ΠΕΑΚΙ βρέθηκε σ’ αυτήν ο Αντιπρόεδρος Χάρης Λαζάνης. 
Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης «άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου και στόχος μας ρεαλιστικός είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο». 

Ο Παντελής Κολόκας
Σε δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντική αλλά και οικονομική σημασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Διοίκηση αλλά ο φάκελος επεστράφη από τον ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και γι’ αυτό ‘τρέξαμε’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ξεπερνώντας αρκετά εμπόδια για να ολοκληρώσουμε τον φάκελο της πρότασής μας. Τα όσα ακούσαμε από το στόμα του κ. Αυγενάκη μας γεμίζουν με δύναμη προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε να αναβαθμίσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη δικαιοδοσία μας. Τον ευχαριστώ θερμά γιατί είναι παρών σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε».