Ψηφίστηκε από το Δημ. Συμβούλιο το πρόγραμμα προβολής της πόλης

Πιο πολύς και πιο ποιοτικός τουρισμός το ζητούμενο για τον Δήμο Ιωαννιτών!

- Οι επαφές με την Κύπρο θα φέρουν μαθητές και προσκυνητές στην περιοχή μας, τόνισε ο Μ. Ελισάφ

- Κρίσιμη η αεροπορική σύνδεση με το Ισραήλ - Κριτική και προτάσεις από Θ. Μπέγκα και Τατ. Καλογιάννη…

LIMNH MOLOS KARABAKIA

• H βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της πρωτεύουσας της Ηπείρου στο εξωτερικό και η διερεύνηση νέων αγορών με την προβολή της ως ολοκληρωμένου προορισμού είναι οι βασικοί στόχοι του νέου προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για ένα «πακέτο» 13 δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό 120.000 ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να υποβληθούν προς έγκριση στον ΕΟΤ. Πάντως, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά απ’ όσα κάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος για την τουριστική του προβολή με φιλοξενίες τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, εκδόσεις φυλλαδίων, προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λ.π..
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για ένα ευρύτερο όραμα της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, δέχθηκε όμως και κριτική και παρατηρήσεις από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. 

Το νέο πλάνο
Ορίζοντα πενταετίας έχει το νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών που ψηφίστηκε προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τα αρμόδια στελέχη της Δημοτ. Αρχής να σημειώνουν πως αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Στόχος του είναι, όπως τονίστηκε, να αξιοποιήσει όλο τον προηγούμενο σχεδιασμό που έχει γίνει στον Δήμο, αλλά και τις νέες τάσεις και προκλήσεις του τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς και παράλληλα να ενεργοποιήσει το σύνολο των τοπικών φορέων.  
Μεταξύ των δράσεων προβολής που αφορούν στο 2020 περιλαμβάνονται η έκδοση εξειδικευμένων τουριστικών εντύπων (χάρτες, τουριστικοί οδηγοί, φυλλάδια), η φιλοξενία φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών για την τουριστική προβολή της πόλης, η προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας διαγωνισμός φωτογραφίας για την τουριστική προβολή της πόλης, η διοργάνωση συνεδρίων, συναντήσεων και διαλέξεων, αλλά και ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων στην πόλη, καθώς και η προμήθεια εφαρμογής τουριστικής προβολής για το νησί. 

Η Δημοτική Αρχή
Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, η Δημοτική Αρχή διαθέτει και πρόγραμμα και όραμα για την τουριστική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της πόλης. «Δεν μηδενίζουμε τίποτα, προχωράμε μπροστά αναδεικνύοντας τα ισχυρά σημεία του Δήμου μας με όλα τα πρόσφορα μέσα και με την εμπλοκή και συνεργασία όλων των φορέων», ανέφερε.
Ο Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το σχέδιο για το 2020 δεν περιλαμβάνει το συνολικό όραμα της Δημοτικής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη αλλά τις δράσεις με τους αντίστοιχους κωδικούς στον προϋπολογισμό ώστε να υποβληθούν στον ΕΟΤ. Σκοπός, όπως είπε, είναι η ποιοτική και ποσοτική αύξηση της επισκεψιμότητας αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της πόλης. 
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, μετά τις επαφές και τις συνεργασίες που είχε στην Κύπρο, τα Γιάννενα περιλαμβάνονται πλέον στους προορισμούς των σχολικών εκδρομών και των εκδρομών θρησκευτικού τουρισμού, ενώ πρόσθεσε πως έγιναν πολύ σημαντικές επαφές στο Ισραήλ που αποτελεί μεγάλη τουριστική αγορά, τονίζοντας ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση. Το δε αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ βασικός στόχος είναι η παρουσία των Ιωαννίνων σε όλες τις Βαλκανικές χώρες αφού ο οδικός τουρισμός καταγράφει ανοδικές τάσεις. 
Κριτική από Θ. Μπέγκα
Aφού άσκησε κριτική στον Μ. Ελισάφ κατηγορώντας τον για «ακατάσχετη μελλοντολογία» αναφορικά με την τουριστική προβολή του Δήμου, ο πρ. δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παραδέχθηκε πως οι δράσεις που κλήθηκε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούν, όπως σημείωσε, «τμήμα του ολοκληρωμένου σχεδίου της δικής μας Δημοτικής Αρχής. Ένα σχέδιο που εκπονήθηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους για τον τουρισμό, αλλά και με διαβούλευση η οποία πραγματοποιήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου».
Ο κ. Μπέγκας, απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή τόνισε: «Σας αφήσαμε μια σοβαρή παρακαταθήκη την οποία προσπαθείτε να απαξιώσετε και να μας πείσετε ότι εκ του μηδενός θα ξεκινήσετε ένα νέο σχεδιασμό. Οι ατάκτως ειρημένες πρωτοβουλίες για την τουριστική προβολή που ο Δήμαρχος μας ενημερώνει ότι λαμβάνει, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν». Παράλληλα, υπενθύμισε τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο η δική του Δημοτική Αρχή, που δεν είναι άλλη από τη λειτουργική αναβάθμιση του Αεροδρομίου των Ιωαννίνων. «Το δίκτυο υποδομών μεταφορών, οδικών αξόνων και αεροδρομίου, δημιουργούν μια τεράστια δυναμική για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη του τόπου», κατέληξε.

Η παράταξη Καλογιάννη
Στη δική της τοποθέτηση η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», τόνισε πως ναι μεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες και ενέργειες από αυτοδιοικητικούς και άλλους αρμόδιους φορείς για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, όμως, όπως είπε, κάθε χρόνο διάφοροι οργανισμοί δαπανούν κονδύλια για να προσελκύσουν επισκέπτες τις περισσότερες φορές αποσπασματικά, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα. Πρότεινε δε να γίνει ένας φορέας τουριστικής προβολής και προώθησης του Δήμου με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του κλάδου και όποιου άλλου είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Στάθης Σιούτης, ο οποίος είναι και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, τόνισε πως επιβάλλεται η συνδιαμόρφωση ενός ειδικού «οδικού χάρτη» που στόχο θα έχει τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου μας, ενώ πρόσθεσε πως για το 2020 οι τουριστικοί στόχοι που θα τεθούν οφείλουν να είναι συγκεκριμένοι και εφικτοί. 
Ο κ. Σιούτης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την ανάγκη επαφών με ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρίες ώστε το Αεροδρόμιό μας να ενταχθεί στο πτητικό τους έργο, για διεκδικήσεις διεθνών συνεδρίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για τη σύσταση επιτροπής διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.