Επισκέπτες θα έρθουν, εκδηλώσεις όμως δεν θα γίνουν

«Ήσυχο» φέτος το τριήμερο της Αποκριάς στην Ήπειρο!

Πλήρης η συμμόρφωση Δήμων και φορέων στην απόφαση για ακύρωση του καρναβαλιού • Ο καιρός ευνοϊκός για εξορμήσεις • Συστάσεις της ΔΕΗ για το πέταγμα χαρταετού…

ZAGORI XORIO2

 Πολύ διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει όλοι θα είναι το αποκριάτικο τριήμερο το οποίο μόλις ξεκίνησε, αφού δεν θα γίνουν κανενός είδους καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στην Ήπειρο, όσο και σ’ όλη τη χώρα λόγω του κορωνοϊού. 
Η συμμόρφωση Δήμων, πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων εθελοντών στην απόφαση των αρμόδιων υπουργείων για την ακύρωση των αποκριάτικων δρώμενων είναι πλήρης, όμως η απουσία τους δεν πρόκειται να εμποδίσει τους πολίτες από το να αξιοποιήσουν το τριήμερο για βόλτες και χαλάρωση, βοηθούντος και του καιρού που σε γενικές γραμμές θα είναι καλός. 
Εξάλλου, τουλάχιστον το πέταγμα του χαρταετού δεν απαγορεύθηκε και δίνει μία καλή αφορμή για εξόρμηση στην εξοχή, με τη ΔΕΗ πάντως να απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.
Πλήρης συμμόρφωση!
Μπαράζ ανακοινώσεων διαδέχθηκε μέσα στο τελευταίο διήμερο την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας ότι αναβάλλονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα, ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
Μετά τον Δήμο Ιωαννιτών, που αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας, μέσω του Πνευματικού Κέντρου, ότι ακυρώνονται οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες, το Καρναβάλι του Κατσικά και η εκδήλωση για τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια, ο ένας μετά τον άλλο και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού μας ανακοίνωσαν την ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει, εκφράζοντας τη λύπη τους για το γεγονός. 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, καρναβάλια και δρώμενα ματαίωσαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Ζηρού, Νικ. Σκουφά κ.λ.π.. Κάποιοι φορείς δε, όπως το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, σκέφτονται να κάνουν αργότερα τα δρώμενα που ετοίμαζαν για το τριήμερο (λεπτομέρειες στη σελίδα 2).
Υπάρχουν επιλογές
Η ακύρωση των γιορτινών εκδηλώσεων του τριημέρου δεν θα φέρει όμως και την… καταστροφή στην περιοχή μας, η οποία υποδέχεται, όπως συμβαίνει παραδοσιακά το τριήμερο των Αποκριών, πολλούς επισκέπτες. Φυσικά, υπήρξαν αναβολές, όμως η ζημιά είναι ελεγχόμενη σύμφωνα με παράγοντες του τοπικού τουρισμού. 
Ντόπιοι και επισκέπτες λοιπόν καλούνται να αξιοποιήσουν το τριήμερο με άλλους τρόπους, τους οποίους εύστοχα περιέγραψε χθες, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος. Όπως είπε, οι επισκέπτες στον δικό του Δήμο μπορεί να μην δουν φωτιές αύριο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτες στην περιοχή, να περιηγηθούν σε αξιοθέατα, να δοκιμάσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ και, γιατί όχι, να επισκεφθούν και κάποιο από τα Χιονοδρομικά Κέντρα, οι πίστες των οποίων γέμισαν ξανά με χιόνι! Οι δρόμοι πάντως, όπως διαβεβαίωσε, είναι καθαροί και η κίνηση γίνεται χωρίς προβλήματα. 
Καλός γενικά ο καιρός
Μετά τη χθεσινή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, το σκηνικό αλλάζει από σήμερα με αισθητή βελτίωση. Πιο αναλυτικά, με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, στα Γιάννενα ο καιρός σήμερα, Σάββατο θα είναι καλός με ήλιο και κάποιες αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Αύριο, Κυριακή, η βελτίωση γίνεται ακόμα πιο αισθητή. Τα διαστήματα με ήλιο θα είναι περισσότερα στην περιοχή μας και η θερμοκρασία ανεβαίνει και θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις. 
Την Καθαρά Δευτέρα το πρόγραμμα πιθανώς να χαλάσει για κάποιους απ’ όσους βγουν να πετάξουν χαρταετό, καθώς αναμένονται τοπικές βροχές στην περιοχή μας. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση μέχρι 4 Μποφόρ. 
Συστάσεις από τη ΔΕΗ
Καθώς η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και οι πολίτες ετοιμάζονται για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) συνιστά σε όσους επιδοθούν σε αυτό να αποφύγουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.
Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει γνωστό πως θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα. Για όποιον χρειαστεί βοήθεια υπάρχει και το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ, με τηλεφωνικό αριθμό: 11500.