Επτά τα κρούσματα, χιλιάδες οι κλήσεις στον ΕΟΔΥ

«Μάχη» σε πολλά μέτωπα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού!

- Ενημερωτικά μηνύματα μέσω Taxis στέλνει το Υπουργείο Υγείας - Μπαίνουμε στη φάση δύο, λένε οι ειδικοί

- Αναβολές εκδηλώσεων και μέτρα πρόληψης και στην Ήπειρο

IDRYMA NEOMARTYS GEORGIOS ASYLO

• Κανονική μάχη με στόχο αφενός την αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και αφετέρου για την ενημέρωση των πολιτών που αγωνιούν σχετικά με τη νόσο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. 
Στην Ήπειρο προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα, ωστόσο φορείς και οργανισμοί λαμβάνουν τα μέτρα τους. Για παράδειγμα στην Πρέβεζα από τον Δήμο γίνονται απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, ενώ, μεταξύ άλλων, αναβλήθηκε και η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛ στα Γιάννενα. 
Στο μεταξύ, για ανετοιμότητα των τοπικών Νοσοκομείων κατά την πρώτη φάση εξάπλωσης της νόσου κάνει λόγο το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Χιλιάδες κλήσεις
Έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με τον κορωνοϊό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.
Στο Κέντρο βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα, ο οποίος συνεχάρη τους εργαζόμενους, καθώς, όπως τόνισε, σε εικοσιτετράωρη βάση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του κόσμου, που αυτή την περίοδο αγωνιά και θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα. 

Κλειστά σχολεία
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Πάντως, οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας περιμένουν να περάσουμε τις επόμενες ημέρες στη φάση δύο, κατά την οποία ο ιός δεν διασπείρεται άμεσα από κάποιο κρούσμα που μπορεί να έχει ταξιδέψει στη γειτονική Ιταλία, αλλά διακινείται μέσα στην κοινότητα χωρίς να είναι γνωστή η πηγή μόλυνσης. 
Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διάδοση του κορωνοϊού με τον τρόπο αυτό μέσα στον πληθυσμό, γι’ αυτό και προχωρούν και στη δεύτερη φάση των προληπτικών μέτρων.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε και μένουν κλειστά αρκετά σχολεία, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους. 
Πρόκειται για σχολεία με μαθητές που επέστρεψαν από σχολικές εκδρομές σε περιοχές με μετάδοση του νέου κορονοϊού, στην Ιταλία, ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. 

Ενημερωτικό μήνυμα
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τον ιό. Ήδη περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν λάβει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Taxisnet ένα μήνυμα με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊο. Οι ειδικοί ουσιαστικά θέλουν να παρέχουν στον πληθυσμό όλες τις διαθέσιμες έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τη νόσο ώστε να μην κινείται αποπροσανατολισμένος μέσα στο σύστημα υγείας.
Με το εν λόγω μήνυμα δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για τα συμπτώματα, τον τρόπο διαχείρισης ενός ύποπτου περιστατικού, την αξιολόγηση των στοιχείων που επιτρέπουν να θεωρηθεί ένα κρούσμα ύποπτο κλπ. και επιτρέπουν ουσιαστικά στον πολίτη να κερδίζει χρόνο μέσα στο σύστημα υγείας και να προστατεύει τον εαυτό του.

Προληπτικά μέτρα
Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων είναι μεταξύ των μέτρων που λαμβάνουν φορείς και στην περιοχή μας για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για την καλύτερη δυνατή προστασία των ωφελουμένων των παραρτημάτων του, οι οποίοι ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, ανακοίνωσε την απόφασή της να ανασταλούν μέχρι νεοτέρας οι επισκέψεις σε όλα τα παραρτήματα ΑΜΕΑ που έχει στη δικαιοδοσία της. 
Εξάλλου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό αναβάλλεται, όπως έγινε γνωστό χθες, η περιφερειακή συνδιάσκεψη Ηπείρου του Κινήματος Αλλαγής που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα την ερχόμενη Κυριακή. Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η αναβολή που το αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης του Κινήματός μας για την προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλει, δίνει σε όλους τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τη δουλειά μας για την πραγματοποίηση μιας Συνδιάσκεψης, που θα αποτελέσει σταθμό στη διαμόρφωση της ισχυρής, αυτόνομης, σύγχρονης ιδεολογικής και πολιτικής μας  ταυτότητας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα».
Μέτρα πρόληψης έχει λάβει και ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία του (φωτό) και συγκεκριμένα μικροβιοκτονία ώστε να αντιμετωπιστούν εποχική γρίπη και ιώσεις. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, «στόχος μας δεν είναι να πανικοβάλλουμε, αλλά αντίθετα να καθησυχάσουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αφού η υγεία των παιδιών μας είναι πρώτιστο μέλημά μας».

Για τα Νοσοκομεία
Κριτική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ασκεί το τοπικό ΠΑΜΕ – τομέας Υγείας Πρόνοιας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως η πρώτη φάση αντιμετώπισης το κορωνοϊού το βρήκε, όπως και τις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού, υποστελεχωμένο, χωρίς επαρκή εξοπλισμό προστασίας, χωρίς γιατρό εργασίας κλπ.. Το ΠΑΜΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Μονάδα Λοιμωδών, η οποία, όπως αναφέρει, στην πρώτη φάση λειτούργησε με τεχνικά προβλήματα, με εκ περιτροπής νοσηλευτικό προσωπικό και βιαστική εκπαίδευση. Όσο για το «Χατζηκώστα», σημειώνει πως έχει στην είσοδό του για την διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων προσωπικό μόνο από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Ζητάει λοιπόν να αυξηθούν άμεσα τα μέτρα αποτροπής νόσησης του προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα.