Δύσκολη η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

«Φωτιές» ανάβουν τα απορρίμματα στους Δήμους όλης της Ηπείρου!

- Έντονα αντιδρούν η Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος Ζίτσας στο ενιαίο τιμολόγιο που συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνσή τους

- Αντιπαράθεση με τον Θ. Μπέγκα… - Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ν. Καλαντζής

MONADA ASA APORRIMMATA ERGOSTASIO

• Δύσκολη διαδικασία η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει ανάψει «φωτιές» στους Δήμους της Ηπείρου καθώς συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος, το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, θα μετακυλήσει στους πολίτες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών. 
Το θέμα απασχόλησε την πρώτη συνεδρίαση της Διοίκησης του νεοσύστατου Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, όπου αποφασίστηκε να επιβληθεί ενιαίο τέλος για τη μεταφορά απορριμμάτων και τη διαχείριση του υπολείμματος σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου ανεξαρτήτως απόστασης από τη Μονάδα ΑΣΑ Ελευθεροχωρίου. 
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε αφορμή έντονης αντίδρασης των δύο μεγαλύτερων ΟΤΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών, που κάνει λόγο για πλήγμα στους δημότες του και του Δήμου Ζίτσας που επίσης πρόκειται να επιβαρυνθεί με ένα μεγάλο ποσό για το 2020.

Δύσκολη πρεμιέρα
Έναν γόρδιο δεσμό κλήθηκε «με το καλημέρα», να λύσει το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου κατά την πρώτη του συνεδρίαση, στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκαν η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα για το 2020 και το τεχνικό του πρόγραμμα για φέτος. Εκεί που υπήρξαν ενστάσεις ήταν στην πρόταση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Πρόεδρος του Φορέα δικαιολόγησε την πρότασή του λέγοντας πως επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο και έκανε λόγο για υποχρέωση να σταθεί ο Φορέας αλληλέγγυος στους πιο μικρούς και αδύναμους Δήμους. 
Τελικά η πρόταση για το ενιαίο τέλος υπερψηφίστηκε με τα «ναι» να προέρχονται από τους Δήμους των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, που έχουν και τη μεγαλύτερη απόσταση από το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι.  

Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ
Σε δήλωσή του σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νεοσύστατου Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ο Πρόεδρός του Νικόλαος Καλαντζής κάνει λόγο για μία δύσκολη αρχή και για έναν δρόμο μακρύ που ξεκινάει από την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.
Όπως σπεύδει να σημειώσει, «στη συνέχεια, στη φάση της λειτουργίας, με τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μειώσουμε, τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, πισωγυρίσματα δεν χωράνε. Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στις τσέπες των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων επιφέρει την επιβολή προστίμων, βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».

Πλήττονται οι Γιαννιώτες…
Την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου να επιβάλλει ενιαίο τέλος μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων και υπολείμματος σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, εκφράζει ο Δήμος Ιωαννιτών. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «πρόκειται για μία απόφαση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών και κατ’ επέκταση των δημοτών αφού με αυτήν η αύξηση του κόστους για τους Γιαννιώτες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Έτσι, το ενιαίο τέλος για όλους τους Δήμους της Ηπείρου θίγει αποκλειστικά και κύρια τον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων και τους δημότες που θα κληθούν να επωμιστούν βάρη τα οποία αναλογούν σε άλλους δήμους».
Ο Δήμος πρότεινε την ισοκατανομή ανά Νομό, δείχνοντας ότι μπορεί να αναλάβει ένα μέρος του επιπλέον κόστους, όμως επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει βάρη που αναλογούν και στους 18 Δήμους της Ηπείρου. Επισημαίνει δε πως θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανατρέψει την απόφαση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών.

Για τον Θωμά Μπέγκα
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών δεν παραλείπει να καυτηριάσει τη στάση που κράτησε κατά τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου τέλους παρόλο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον Δήμο Ιωαννιτών.
Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθιά της λύπη για την στάση του κ. Μπέγκα, τονίζοντας πως «δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Γιαννιωτών τους οποίους άλλωστε εκπροσωπεί στον ΦΟΔΣΑ». Παράλληλα, τονίζει πως η Διοίκηση του Φορέα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των στοιχείων για την τιμολογιακή του πολιτική και έτσι να εξηγήσει στους Γιαννιώτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν ένα βαρύ χαράτσι.

«Χυδαία επίθεση…»
Από την πλευρά του, ο πρ. δήμαρχος σε απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα κάνει λόγο για χυδαία προσωπική επίθεση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων εναντίον του επειδή, όπως αναφέρει, επιλέγει την τήρηση της νομιμότητας.
Ο κ. Μπέγκας σημειώνει πως «η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που επικαλείται είναι νόμος του κράτους που δεν έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα και ισχύει ως έχει, ενώ σε καμία περίπτωση ο νομοθέτης δεν παραπλανήθηκε, διότι, στο χρόνο που συντάχτηκε, στη χώρα λειτουργούσαν περιφερειακοί φορείς διαχείρισης απορριμμάτων». Κλείνοντας, εκφράζει τη λύπη του που η Δημοτική Αρχή «δεν βρήκε να αφιερώσει ούτε μισή λέξη στην ανακοίνωσή της για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι και το βασικό ζητούμενο, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά τον λαϊκισμό».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων κινείται και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου ζητά να παρευρεθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, οι οποίες θα επιφέρουν υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος στην επιστολή του, πρέπει να εξηγηθεί τεκμηριωμένα στο Σώμα το πώς προκύπτει το κόστος των 4,5 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνολικά οι Δήμοι για το 2020, πέραν του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου που ήδη επιβαρύνονται περίπου με αντίστοιχο ποσό.  Σε ότι αφορά στο Δήμο Ζίτσας, το ποσό για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ ξεπερνά τις 165.000 ευρώ, που προστίθενται στα 185.000 που πληρώνει κατ’ έτος για το εργοστάσιο απορριμμάτων. 
«Όπως αντιλαμβάνεται κανείς για να καλυφθούν τα ως άνω ποσά, θα πρέπει να επιβαρυνθούν εκ νέου τα νοικοκυριά με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθώς αυτά δεν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς που ήδη έχουν ψηφίσει οι Δήμοι και έχουν πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ως εκ τούτου, από όλους μας πρέπει να εξασφαλισθεί και το νόμιμο, καθώς και το ηθικό των συγκεκριμένων αποφάσεων», καταλήγει ο Δήμαρχος Ζίτσας.