Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, λαθρομεταναστών…

Η ΕΛ.ΑΣ. έκοψε το δρόμο παρανόμων στην Ήπειρο!

- ΠΡΟΣΟΧΗ: Παραχαραγμένα χαρτονομίσματα στα Γιάννενα…

NARKOTIKA DEMATA 5 3 20

• Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικοί στην Ήπειρο, προκειμένου να βάλουν φρένο στα πάσης φύσεως κυκλώματα που δρουν στην περιοχή. Δίνοντας έμφαση στις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, λόγω γειτνίασης με την Αλβανία, απ’ όπου και προέρχονται οι περισσότερες ποσότητες, σχεδόν σε καθημερινή βάση οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κόβουν τον δρόμο παρανόμων, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη της εγκληματικότητας. 
Αδιάψευστος μάρτυρας ο μηνιαίος απολογισμός, στον οποίο καταγράφονται τα σημαντικότερα περιστατικά. Τον Φεβρουάριο λοιπόν ο εντοπισμός φορτηγού με περίπου 800 κιλά χασίς, η εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ηρωίνη, αλλά και μιας ομάδας που διέπραττε κλοπές σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας, των Τρικάλων και της Κοζάνης, ήταν οι σημαντικότερες υποθέσεις με τις οποίες καταπιάστηκε επιτυχώς η ΕΛ.ΑΣ., εκτός βέβαια τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας που κι αυτά απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά.
Στο μεταξύ, πλούσιο ήταν και το χθεσινό αστυνομικό δελτίο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε δυο υποθέσεις συναλλαγής με πλαστά χαρτονομίσματα που έγιναν σε περίπτερα της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και οι οποίες εξιχνιάστηκαν μετά από ενδελεχή έρευνα ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να επιστήσουν την προσοχή στους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες, ωθώντας όσους ακόμη δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευση πλαστών χαρτονομισμάτων να τα προμηθευτούν. 

382 συλλήψεις 
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ήπειρο τη μάχη της ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και την μικροεγκληματικότητα. Ψηλά στην ατζέντα είναι οι υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση, αλλά και οι ληστείες – κλοπές, καθώς και οι ηλεκτρονικές απάτες που ολοένα και αυξάνονται. 
Σύμφωνα με τον απολογισμό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν  συνολικά 382 άτομα, τα περισσότερα (252) για παραβάσεις του Νόμου περί αλλοδαπών. Μεταξύ άλλων, για υποθέσεις ναρκωτικών συνελήφθησαν 24, για όπλα 15, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης 3, για κλοπές – διαρρήξεις 7 κ.α.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 850 κιλά χασίς (τα 793 μόνο σε μια υπόθεση και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, όταν εντοπίστηκε φορτηγό με την ποσότητα τοποθετημένη σε ειδικές κρύπτες. Για τη μεταφορά συνελήφθησαν δυο Έλληνες, ένας άνδρας και μια γυναίκα). Επίσης κατασχέθηκαν 2,5 κιλά ηρωίνη την οποία τρεις αλλοδαποί έκρυβαν μέσα σε δύο παλιούς αγωγούς νερού σε χωριό της Άρτας. Ακόμη κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης, 51 ναρκωτικά χάπια, ένα κυνηγετικό όπλο, τρία πιστόλια – αεροβόλα, κυνηγετικά φυσίγγια κ.α. Τον περασμένο μήνα διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε περιοχές των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Τρικάλων και Κοζάνης. Ταυτοποιήθηκαν επτά, μέλη της ομάδας, εκ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπών σε επιχειρήσεις, οικίες, αγροκτήματα και αποθήκες. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ.

Με πλαστά χαρτονομίσματα 
Στο μεταξύ, εξιχνιάσθηκαν, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υποθέσεις συναλλαγής με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα που έγιναν σε περίπτερα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Ως δράστης ταυτοποιήθηκε Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, βραδινές ώρες της 20ης Φεβρουαρίου ο δράστης μετέβη σε δύο περίπτερα στην Ανατολή και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, όπου και στις δύο περιπτώσεις αντάλλαξε δύο χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, αμφιβόλου γνησιότητας, με γνήσιο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. 
Κατασχέθηκαν τα αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα, συνολικής ονομαστικής αξίας 100 ευρώ.

Του πούλησαν ανύπαρκτο κινητό!
Μια ακόμη υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου εξιχνίασαν οι αστυνομικοί στα Γιάννενα. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων Ελλήνων, δύο ανδρών και δύο γυναικών. Αναλυτικότερα, το θύμα εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχαν αναρτήσει οι δράστες, σχετικά με πώληση μεταχειρισμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου και επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν εκ των δραστών. 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο δράστης κατάφερε να εξαπατήσει τον παθόντα, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή για την αγορά του κινητού τηλεφώνου, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Συνελήφθη δραπέτης φυλακών
Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας συνελήφθη ένας αλλοδαπός, δραπέτης φυλακών, ο οποίος, όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας αναζητούνταν διότι είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί την 22-02-2003. Σημειώνεται ότι, εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών, για κατοχή και απόπειρα πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής 
Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, υπόθεση κλοπής σε εγκαταστάσεις συνεταιρισμού στην Πρέβεζα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν χάλκινοι σωλήνες και καλώδια χαλκού. Για την εμπλοκή του στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ανήλικου ημεδαπού. 

Με πλαστό διαβατήριο…
Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας συνελήφθη ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα. 
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, ο συλληφθείς κατείχε και επέδειξε διαβατήριο το οποίο έφερε πλαστή σφραγίδα εισόδου, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.