Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ενέκρινε το Δημοτ. Συμβούλιο

«Πέλεκυς» βάρους 1,4 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα στον Δήμο Ιωαννιτών

- Με το ποσό αυτό ενισχύονται οι πιστώσεις που θα εισφέρει, παρά τις αντιρρήσεις του, στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Ηπείρου

- Στήριξη στις δομές του ΟΚΠΑΠΑ - Απείχε της ψηφοφορίας η παράταξη Μπέγκα

MONADA ASA APORRIMMATA ERGOSTASIO

• Τη σημαντική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στην τελευταία του συνεδρίαση.
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται με 1,4 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις που θα εισφέρει ο Δήμος στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συμμορφούμενος στην απόφασή του για ισοκατανομή στα τέλη που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ της Ηπείρου σ’ αυτόν, ενώ με ένα σημαντικό ποσό ενισχύεται και ο ΟΚΠΑΠΑ που ειδικά αυτή την περίοδο καλείται, μέσω των δομών του, να σταθεί δίπλα στους πολίτες.
Της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό απείχε η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, ο επικεφαλής της οποίας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου εξήγησε τους λόγους αυτής της στάσης. 

Δεύτερη αναμόρφωση 
Δια περιφοράς έγινε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε η δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία από το κλείσιμο του ταμείου του 2019.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο δουλειάς αφού αποτυπώνει το σύνολο των εσόδων αλλά και την οριστικοποίηση όλων των οφειλών συνεχιζόμενων συμβάσεων για έργα, προμήθειες, υπηρεσίες καθώς και νέα έργα και δράσεις της Δημοτικής Αρχής για το 2020. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του, το χρηματικό υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώθηκε στο ποσό των 23,5 εκατομμυρίων.
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, η προσπάθεια για αύξηση των εισπράξεων από βεβαιωθείσες οφειλές θα συνεχιστεί, καθώς αυτό επιτρέπει στο Δήμο να έχει ίδια έσοδα τα οποία μπορεί να διαθέσει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε, ότι στο τελευταίο τετράμηνο του 2019 εισπράχθηκαν περίπου 850.000 ευρώ όταν όλο το προηγούμενο διάστημα του έτους είχαν εισπραχθεί περίπου 700.000. 

Βαρύς ο «πέλεκυς»!
Το πιο σημαντικό στοιχείο που περιλαμβάνει η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου είναι η ενίσχυση των πιστώσεων για την εισφορά στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση αυτή γίνεται με βάση την πρόσφατη απόφαση της νέας Διοίκησης του ενιαίου πλέον ΦΟΔΣΑ για αναμόρφωση της τιμολογιακής του πολιτικής με ίσο επιμερισμό των τελών σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου ανεξαρτήτως της απόστασής τους από τη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει εκφράζει την διαφωνία της με την απόφαση αυτή καθώς επιφέρει μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων της και έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την ακύρωσή της. Παρόλα αυτά, καθώς το αποτέλεσμα οποιασδήποτε προσφυγής είναι αβέβαιο, δεσμεύει στον προϋπολογισμό την προβλεπόμενη δαπάνη «ώστε να μην επιτρέψει καμία υποψία περί αύξησης των ανταποδοτικών τελών στην διάρκεια του έτους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Ενίσχυση ΟΚΠΑΠΑ
Το δεύτερο βασικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι ότι εξασφαλίζει την ενίσχυση του ΟΚΠΑΠΑ με 200.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των δομών του και να χορηγήσει μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την ίδια συνεδρίαση προχώρησε στην αποδοχή πίστωσης 100.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να καλυφθούν ανάγκες για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοιού. Σε αυτές περιλαμβάνονται απολυμάνσεις κτιρίων, μόνιμων εγκαταστάσεων και οδοστρωμάτων, όπως και προμήθεια υλικού για την παροχή μέσων προστασίας στους εργαζόμενους. 

Η παράταξη Μπέγκα
Θετική ψήφο σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έδωσε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα, μεταξύ των οποίων και στην αποδοχή επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών για κάλυψη αναγκών όσον αφορά στην αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, όχι όμως και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Όπως εξήγησε εγγράφως ο επικεφαλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, πριν τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία για την έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τόσο γιατί, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, δεν μπορεί να συνεδριάσει ώστε να μελετήσει σε βάθος και να καταθέσει τις προτάσεις της σε μια τόσο μεγάλη αναμόρφωση, όσο και γιατί θεωρεί πως το συγκεκριμένο θέμα επιβάλει τη διεξαγωγή διαλόγου, την υποβολή ερωτημάτων και στη συνεχεία την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων πριν ψηφιστεί, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να γίνει σε μια δια περιφοράς συνεδρίαση.
«Είχαμε προτείνει στη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα ή να μην προχωρήσει σε τόσο μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε κι έτσι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να απέχουμε της ψηφοφορίας. Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» παρακολουθεί τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και τα μέτρα που λαμβάνει στο μέρος που της αναλογεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, δηλώνοντας παρούσα σε οτιδήποτε της ζητηθεί», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Με τηλεδιάσκεψη…
Διά περιφοράς θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν, για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε χθες, από την Αντιδημαρχία Έξυπνης Πόλης και το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών εντός των ημερών θα είναι έτοιμη πλατφόρμα που θα επιτρέπει συνεδριάσεις και με τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι όσοι συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα του Δήμου.