Αλλάζουν τα δεδομένα εξαιτίας της επέλασης του κορωνοϊού

Στην εποχή του Διαδικτύου περνάει η Eκπαίδευση και στην Ήπειρο!

Μαθήματα και συνεδριάσεις οργάνων εξ αποστάσεως εγκαινιάζει από τις 26 Μαρτίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων •Οδηγίες προς φοιτητές και διδάσκοντες • Από τη Γ’ Λυκείου ξεκίνησε το πρόγραμμα για το ψηφιακό σχολείο 

PANEPISTHMIO IOANNINON 17 12 19

• Σε μία εντελώς νέα εποχή όσον αφορά στη μετάδοση της γνώσης εισέρχεται η ελληνική Εκπαίδευση, η οποία υποχρεώνεται, υπό τη σκιά της επέλασης του κορωνοϊού, να υιοθετήσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία ως βασική πρακτική σε όλες τις βαθμίδες της, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Όσον αφορά στην περιοχή μας, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα μαθήματα και συνεδριάσεις οργάνων μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για διαδικασία πρωτόγνωρη με βάση την κλίμακα στην οποία εφαρμόζεται. Δίνει λοιπόν οδηγίες χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει υιοθετήσει και συστάσεις προς τους διδάσκοντες για το πώς πρέπει να κινηθούν.
Στο μεταξύ, με εντυπωσιακή συμμετοχή ξεκίνησαν από το υπουργείο Παιδείας τα ψηφιακά μαθήματα σε Λύκεια της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτά της Ηπείρου. 
Ψηφιακή εκκίνηση
Στις 26 Μαρτίου εκκινεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η μετάπτωση των εκπαιδευτικών λειτουργιών του σε μορφές εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων όπως αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Τα Τμήματά του θα πρέπει μέχρι τις 30 Μαρτίου να ανακοινώσουν όλα τα θεωρητικά (μη εργαστηριακά) μαθήματα που θα υποστηρίξουν με την εξ’ αποστάσεως διαδικασία.
Για τη διαδικασία αυτή το ίδρυμα έχει προμηθευτεί από τις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα Microsoft Office 365 και το έχει διαθέσει σε όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Το Office 365 διαθέτει την πλατφόρμα σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης MS Teams και, μέσω αυτής, το Πανεπιστήμιο είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα θεωρητικά (μη-εργαστηριακά) μαθήματα των ακαδημαϊκών Τμημάτων καθώς και τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. 
Ειδική πλατφόρμα
Η πλατφόρμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρέχει τη δυνατότητα κάθε άδεια χρήσης να εγκαθίσταται σε 15 συσκευές και παρέχει ασφαλή αποθηκευτικό χώρο 1 ΤΒ στο OneDrive. Υποστηρίζει 250 φοιτητές ανά μάθημα και απεριόριστο αριθμό φοιτητών στο σύνολο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό, ενώ έχει συνδεθεί με τα ιδρυματικά emails των φοιτητών και όλων των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού.
Προκειμένου να μην επηρεαστούν οι περιορισμοί του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων, το Πρυτανικό Συμβούλιο καλεί τους διδάσκοντες να πραγματοποιούν τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματά τους την ίδια ημέρα και ώρα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Τμήματός τους. Ωστόσο, επειδή οι δηλώσεις των μαθημάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί και επομένως δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τις Γραμματείες των Τμημάτων, ο κάθε διδάσκων αναλαμβάνει την ευθύνη να ενημερώνει τους φοιτητές που έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν το μάθημά του για την προγραμματισμένη εξ’ αποστάσεως διάλεξη. 
Πρωτόγνωρη διαδικασία
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε μια αξιόπιστη και ενιαία τεχνολογική υποδομή για την υποστήριξη της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης. Την οργάνωση της όλης προσπάθειας καλούνται να συντονίσουν οι πρόεδροι των Τμημάτων με την συνδρομή της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης σε τέτοια κλίμακα, είναι πρωτόγνωρη για το Πανεπιστήμιό μας».
Η Πρυτανική Αρχή διαβεβαιώνει πως θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα για την καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.
Ψηφιακό σχολείο
Στο μεταξύ, με ταχύ ρυθμό και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων της χώρας και η υλοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα επικεντρώνεται πλέον στα Γυμνάσια. Το ψηφιακό σχολείο ξεκίνησε, με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Όσον αφορά στην Ήπειρο, το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται από την περασμένη Τρίτη στον Νομό Ιωαννίνων, την Τετάρτη ακολούθησε ο Νομός Πρέβεζας, ενώ χθες προστέθηκαν οι Νομοί Άρτας και Θεσπρωτίας.