Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών, δεκάδες σπίτια ακατάλληλα…

«Πληγές» μετράει η Ήπειρος από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις!

- Άμεση η αντίδραση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

- Κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία - Για ενεργοποίηση του ρήγματος Παραμυθιάς έκανε λόγο ο Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

SEISMOS KANALAKI 22 3 20

• Τις πληγές της μετράει η Ήπειρος και κυρίως η περιοχή της Πρέβεζας αλλά και της γειτονικής Θεσπρωτίας, από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν ξημερώματα του Σαββάτου την περιοχή του Καναλακίου στον Δήμο Πάργας.
Με το επίκεντρο να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Πάργας και με χαμηλό εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, η δεύτερη σεισμική δόνηση των 5,6 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή τόσο στα Γιάννενα όσο και σε όλη την περιοχή της Ηπείρου, αλλά και σε γειτονικά νησιά του Ιονίου όπως η Κέρκυρα. Εξαιτίας της προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες σπίτια ενώ έκλεισαν δρόμοι λόγω κατολισθήσεων.
Η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών ξεκίνησε άμεσα υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους, ενώ στην πληγείσα περιοχή βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για ενεργοποίηση του ρήγματος της Παραμυθιάς. 

Αποκατάσταση ζημιών
Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο προκάλεσαν οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (4,2 ρίχτερ) και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (5,6 ρίχτερ) στην περιοχή του Καναλακίου. Επίσης τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. 
Άμεσα ξεκίνησε ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων Πάργας και Σουλίου αποκατέστησαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή κ.α. που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων. 
Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.α., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, ενώ κάλεσαν και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή. 
Επίσης, υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι - Γλυκή.

Σε ξενοδοχεία…
Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίστηκαν στις Τοπικές Κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν. 
Από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στο Καστρί, στη Λούτσα και την Αμμουδιά. Πρόκειται για 20 άτομα περίπου, ενώ δόθηκαν οδηγίες και έχουν ληφθεί μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κορωνοϊό. Mέχρι στιγμής πάνω από 30 σπίτια στο Καναλάκι κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. 
Οι κ.κ. Καχριμάνης και. Μαυρογιώργος επισκέφθηκαν επίσης και γειτονικές περιοχές της Πρέβεζας και Θεσπρωτίας προκειμένου να ενημερωθούν από τις κατά τόπους τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο και άλλων ζημιών, με δεδομένο πως ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.  

Ενεργοποιήθηκε ρήγμα!
Στο Καναλάκι βρέθηκε και συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρεις και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Παραμυθιάς. 
Αυτό, όπως τόνισε, έχει μήκος 45 χιλιομέτρων με κατεύθυνση από τον βορά προς το νότο. Στο παρελθόν έχει δώσει έναν μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην δεκαετία του 1880. Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενέργεια του ρήγματος εκτονώθηκε ωστόσο δήλωσε πως για μερικά εικοσιτετράωρα οι επιστήμονες θα είναι σε εγρήγορση και θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη.

Ο Δήμος Πρέβεζας
Ζημιές και στο Δήμο Πρέβεζας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,6 Ρίχτερ, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Πρέβεζας, ωστόσο τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στον ορεινό όγκο της Δημοτικής Ενότητας Λούρου. Διακοπή κυκλοφορίας από κατολισθήσεις αλλά και βλάβες στην ηλεκτροδότηση από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ σημειώθηκαν κυρίως σε Ρεματιά, Κοτσανόπουλο, Σφηνωτό και Σκιαδά όπου υπήρξαν και ζημιές σε κεραμοσκεπές και τοιχοποιίες κατοικιών. 
Στη Δ.Ε. Ζαλόγγου τα προβλήματα επικεντρώθηκαν σε κατολίσθηση που έγινε αφορμή να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στο δρόμο της Καστροσυκιάς ενώ αναφέρθηκαν ρωγμές σε μια κατοικία στο Χειμαδιό. Συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας μαζί με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων βρέθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα σημεία που χτυπήθηκαν περισσότερο από το πέρασμα του Εγκέλαδου.

Τι είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε αρκετά προβλήματα στον ορεινό όγκο του Δήμου μας. Οι παρεμβάσεις μας επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη δρόμων, την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και γενικότερα των βασικών υποδομών ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την πιθανή κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το ΤΕΕ Ηπείρου
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην περιοχή κυρίως του Καναλακίου, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, επικοινώνησε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς και είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παροχή τεχνικής βοήθειας, όποτε του ζητηθεί.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Γιάννης Λυκοτραφίτης, «σεβόμενοι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, με έμπειρους συναδέλφους, στην αποτίμηση της κατάστασης και την εκτίμηση των προκληθεισών βλαβών».