Για να περιοριστεί ριζικά ο αριθμός των κρουσμάτων

Πιο αυστηρή εφαρμογή μέτρων στην απαγόρευση κυκλοφορίας

- Τι ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

- Κ. Μητσοτάκης: Το κάθε σπίτι να γίνει οχυρό ζωής

EGNATIA ODOS ADEIA

• Η χθεσινή πρώτη ημέρα απαγόρευση της κυκλοφορίας, βοηθούντος και του καιρού, κρίνεται επιτυχημένη τόσο στην Ήπειρο, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
Η κίνηση περιορίστηκε αισθητά, όμως οι αρμόδιοι δεν εφησυχάζουν. Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες  νέο μήνυμα, ευαισθητοποίησης των πολιτών: «Από σήμερα ισχύει ο αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα. Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορωνοϊό. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι», έγραψε στο twitter, ενώ το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε «διορθωτικές» παρεμβάσεις και πρόσθετα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και ανακοίνωσε παράλληλα τη διακοπή των πτήσεων προς και από Βρετανία και Τουρκία. 
Στο ίδιο πλαίσιο ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνοντας άλλα 71 νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, τόνιζε όσο χαλαρώνονται τα μέτρα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα.  Υπό το πρίσμα αυτό η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα βρίσκεται συνεχώς υπό αξιολόγηση και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το μέτρο -αν χρειαστεί- να παραταθεί και πέραν της 6ης Απριλίου. 
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε χθες ότι η πορεία μετάδοσης της νόσου βρίσκεται εντός του πλαισίου των προβλέψεων, αλλά όπως έχει πει κατ΄ επανάληψη, τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι κορυφαίοι επιστήμονες το κρίσιμο διάστημα είναι το επόμενο 15πενθήμερο. Αν αυτή την περίοδο που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν σημειωθεί έκρηξη των κρουσμάτων και δεν υπάρξει η απευκταία πίεση στο σύστημα Υγείας, τότε ίσως να χαλαρωθεί ο ασφυκτικός κλοιός. 
Κάτι τέτοιο -όπως εκτιμούν επιστήμονες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες- είναι μάλλον δύσκολο να γίνει και το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δοθεί παράταση των απαγορεύσεων.

Τα «διορθωτικά» μέτρα
Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν» και ανακοίνωσε μια σειρά διευκρινίσεων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε:
- Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού
- Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.
- Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το είδος το ρεπορτάζ που καλύπτει.
- Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής.
- Για mini bus πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
- Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη.
- Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο
- Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα.
- Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις. Είπε επίσης ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για τα ανήλικα τέκνα, ή για μετάβαση σε τελετή και μόνο αν είναι συγγενείς Α βαθμού.
- Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη.
- Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους.
- Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία.

Η πορεία της νόσου
Με τα 71 νέα κρούσματα, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον στα 695. Σύμφωνα όμως με τα μαθηματικά μοντέλα -όπως είπε ο κ. Τσιόδρας- ο αριθμός εκείνων που είναι φορείς του ιού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 με 10.000 άτομα. 
Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με τη λίστα των θυμάτων καθώς με τα δύο άτομα που κατέληξαν χθες αυτά ανέρχονται πλέον στα 17. Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 114 ασθενείς, οι 35 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ 29 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων ανιχνεύεται στην περιοχή της Αττικής και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το «κύμα» των αποδήμων που επέστρεψε στα χωριά (και της Ηπείρου) την τελευταία εβδομάδα.