Ένα εξιτήριο από το Πανεπ. Νοσοκομείο, δύο ύποπτα κρούσματα στην Πρέβεζα

Σταθερή κι ελεγχόμενη η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλη την Ήπειρο!

- Αυστηρές συστάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο με αφορμή αναρτήσεις που προκαλούν ανησυχία

- Δεκάδες Ιταλοί αναχωρούν σήμερα από Ηγουμενίτσα - «Καμπάνες» για άσκοπες μετακινήσεις…

NOSOKOMEIO PREBEZAS

• Με σταθερά στα πέντε τα κρούσματα κορωνοϊού, παρόλο που ελέγχονται αυτή τη στιγμή δύο ύποπτες περιπτώσεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, η κατάσταση στην Ήπειρο εν μέσω πανδημίας παραμένει ελεγχόμενη και δεν προκαλεί ανησυχία, χωρίς φυσικά να επιτρέπει και τον εφησυχασμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως δεν βοηθούν δηλώσεις και αναρτήσεις λειτουργών του ΕΣΥ που μπορούν να ενσπείρουν τον πανικό, όπως συνέβη πρόσφατα, προκαλώντας την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο οποίος απευθύνει συστάσεις για ψυχραιμία στα μέλη του.
Κατά τα άλλα, αναχωρούν σήμερα από την Ηγουμενίτσα Ιταλοί υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή μας μετά τη διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη γειτονική χώρα. Όσον αφορά στο «μέτωπο» της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεκάδες πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε παραβάτες και στην περιοχή μας. 

Ένα εξιτήριο, δύο ύποπτα…
Θετική παραμένει η εικόνα στην Ήπειρο όσον αφορά στα κρούσματα με κορωνοϊό, τα οποία δεν αυξήθηκαν. Από τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων ο νεαρός πήρε εξιτήριο από τη Μονάδα Λοιμωδών και επέστρεψε σπίτι του. Οι άλλοι δύο παραμένουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι αλλά σε σταθερή κατάσταση. 
Όσον αφορά στο «Χατζηκώστα», αναμένονται απαντήσεις για έξι δείγματα που έχουν σταλεί προς διερεύνηση. Όλα τα προηγούμενα βρέθηκαν αρνητικά. Το ίδιο ισχύει και για το Νοσοκομείο Άρτας, ενώ στην Πρέβεζα ο γιατρός με κορωνοϊό παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τέσσερις διαπιστωμένες επαφές μαζί του παραμένουν ασυμπτωματικές σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Στο ίδιο Νοσοκομείο εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ύποπτα κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων τους. Κανένα, τέλος, κρούσμα δεν έχει διαπιστωθεί στους Φιλιάτες. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος
Συστάσεις προς τα μέλη του αναγκάστηκε να απευθύνει χθες και δημόσια ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκάλεσαν… αναταραχή. 
Όπως αναφέρει με έμφαση, «κάθε δήλωση η οποία δημιουργεί ανασφάλεια στο κοινό, έλλειψη εμπιστοσύνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του και υπονομεύει το έργο της Πολιτείας και της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που έχει συσταθεί για τον έλεγχο της πανδημίας, είναι στην παρούσα φάση αποπροσανατολιστική». 
Συνεχίζοντας, ο Ιατρικός τονίζει πως «ως ιατρικό σώμα θα πρέπει να επιδείξουμε τη σοβαρότητα και τη σύνεση που αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε όλη την προσπάθεια, όπως άλλωστε συμβαίνει παγκοσμίως και μάλιστα σε χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας… Όμως οι κραυγές που δημιουργούν πανικό και αμφισβητούν τη συνολική προσπάθεια θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά από συναδέλφους που κατέχουν θέσεις ευθύνης και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης». 

Φεύγουν στην Ιταλία!
Κατά τα άλλα, αναχωρούν σήμερα για τα λιμάνια Ανκόνας και Πρίντεζι της Ιταλίας 16 Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, ύστερα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται 15 άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις πατρίδες τους. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.  
Οι παραπάνω Ιταλοί όπως και άλλοι Ιταλοί υπήκοοι, καθώς και αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ιταλία και για διαφόρους λόγους βρίσκονται στην Ελλάδα αναχωρούν σήμερα, περί τις 11 μ.μ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με δύο πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρίας «Grimaldi Lines», όπως κάνει γνωστό με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Ηπείρου και τις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου, ο Επίτιμος Προξενικός Λειτουργός της Ιταλίας σε Ήπειρο και Λευκάδα κ. Σπυρίδων Χαρ. Μανδέλλας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη γειτονική χώρα  στο πλαίσιο προστασίας των πολιτών από τη διάδοση του κορωνοϊού. 
• Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Ambatene.esterit.it>Sala Stampa>ArchivioNews, www.grimaldi-lines.com, www.minoan.gr και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Παραβάσεις μέτρων
Συνεχίζονται τόσο στην Ήπειρο όσο και σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ανήμερα της εθνικής επετείου βεβαιώθηκαν πανελλαδικά 1.155 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
Όσον αφορά στην περιοχή μας, οι παραβάσεις που βεβαίωσε η Αστυνομία ήταν προχθές 66 και χθες, από τις 6 π.μ. έως 3 μ.μ., 39. Βέβαια αρκετά λιγότερες από Περιφέρειες όπως η Αττική (333 παραβάσεις), η  Θεσσαλονίκη (124), τα Ιόνια Νησιά (106), η Κρήτη (97), η Πελοπόννησος (76) και η Κεντρική Μακεδονία (73).

Ανοιχτό το καφέ!
Στο μεταξύ, μία γυναίκα συνελήφθη ανήμερα της 25ης Μαρτίου σε χωριό της Άρτας επειδή, αγνοώντας τις απαγορεύσεις, είχε ανοίξει κανονικά το καφέ στο οποίο ήταν προσωρινά υπεύθυνη, όπως διαπίστωσαν αστυνομικοί. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.