Χορηγία 50.000 ευρώ στο Δήμο για ενίσχυση του ΟΚΠΑΠΑ

Μια δωρεά Ιδρύματος του Σόρος άναψε «φωτιές» στα Γιάννενα!

- Απαντήσεις ζητούν από τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

- Για αχρείαστες «θεωρίες συνομωσίας» κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή

DHMARXEIO IOANNINON

Αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποτέλεσε χθες ο Ουγγροεβραίος μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες συζητήσεις στη χώρα μας με τις θέσεις που έχει διατυπώσει σε εθνικά μας θέματα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανθελληνικές. 
Αφορμή στάθηκε η αποδοχή από τον ΟΚΠΑΠΑ δωρεάς ύψους 50.000 ευρώ από ίδρυμα που ανήκει στον Σόρος, η οποία δόθηκε έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Τα χρήματα πρόκειται να ενισχύσουν δομές του Οργανισμού που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Δήμαρχο για τoυς λόγους που επέλεξε να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο Ίδρυμα, με τη Δημοτική Αρχή να κάνει λόγο για… θεωρίες συνομωσίας!
Δωρεά από… μακριά!
Φωτιές άναψε χθες η αποκάλυψη ότι το Ίδρυμα «OpenSociety Foundations», από το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών έλαβε χορηγία 50.000 ευρώ ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος που δεν είναι ιδιαίτερα… δημοφιλής στη χώρα μας εξαιτίας της στενής σχέσης του με την Τουρκία αλλά και θέσεις που έχει διατυπώσει για κρίσιμα εθνικά θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών.
Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τον Οργανισμό Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου και συγκεκριμένα για να υλοποιήσει δράσεις προς όφελος των ηλικιωμένων κατοίκων και των ευπαθών ομάδων μέσω του Κέντρου Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου. Έγιναν λοιπόν αποδεκτά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ. 
Έντονες αντιδράσεις
Η αποκάλυψη του ιδιοκτήτη του Ιδρύματος που επιχορήγησε τον Δήμο Ιωαννιτών προκάλεσε χθες την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ορισμένες εκ των οποίων υπερψήφισαν την αποδοχή της βοήθειας. 
• Μία εξ αυτών είναι η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι έδωσε θετική ψήφο για το ποσό της δωρεάς πιστεύοντας ότι κάθε βοήθεια για τους σκοπούς που διατυπώνονταν στην εισήγηση του θέματος από τον ΟΚΠΑΠΑ είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου Ιδρύματος γεννιούνται πολλά ερωτήματα, με πιο σημαντικό το γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε αυτό και όχι σε κάποιο άλλο.
• Από την πλευρά της η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του Μ. Ελισάφ προς το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος αλλά και να διευκρινίσει για τα κριτήρια με τα οποία ο Δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί συγκεκριμένα σ’ αυτό, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του κατά καιρούς απασχολεί τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με τρόπο αμφιλεγόμενο, για θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη χώρα μας όπως το μεταναστευτικό, η συμφωνία των Πρεσπών κ.α.
• Θετικά τοποθετήθηκε και η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» στην αποδοχή της δωρεάς από το Ίδρυμα «OpenSociety Foundations», ωστόσο, λαμβάνοντας γνώση για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς επίσης ρωτάει τη Δημοτική Αρχή για ποιο λόγο επέλεξε να μη παρέχει σχετική ενημέρωση στον Πρόεδρο Δημήτρη Πάνου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ. Όπως τονίζει, «οι προσωπικές γνωριμίες του Δημάρχου είναι θεμιτές, οφείλουν όμως να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης». 
• Το θέμα καυτηριάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, ο Δήμος «έφτασε τώρα να αλιεύει χρήματα με τη μορφή φιλανθρωπίας από το ίδρυμα του γνωστού Σόρος με πρόφαση τον κορωνοϊό». Έτσι,, σημειώνει, ο Δήμαρχος ανοίγει νέους δρόμους για το μπάσιμο της πολυεθνικής του Σόρος σε τομείς της οικονομίας στην περιοχή μας. 
Η Δημοτική Αρχή
«Θεωρίες συνωμοσίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας μόνο καλό δεν κάνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας», ανταπαντά η Δημοτική Αρχή.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος εδώ και καιρό έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού επιδιώκοντας είτε την συνεργασία τους σε συγκεκριμένες δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη είτε χορηγίες. Όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοιού ο Δήμαρχος απευθύνθηκε και πάλι σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται καθόλα νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό. Ένα απ’ αυτά που ανταποκρίθηκαν άμεσα είναι το «Open Society Foundations», το οποίο ήδη ενισχύει Δήμους μεταξύ των οποίων και αυτοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 
Η Δημοτική Αρχή σπεύδει να διαβεβαιώσει πως ούτε ο Δήμος, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ έχουν αναλάβει καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση έναντι του συγκεκριμένου ιδρύματος και προσθέτει πως «ο Δήμαρχος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, εξαντλώντας και τις προσωπικές του γνωριμίες, ώστε να διασφαλίσει χορηγίες και δωρεές και από άλλα Ιδρύματα».