Απαγορευτικό μέχρι 27 Απριλίου έβγαλε η Πολιτική Προστασία

STOP οι βόλτες σε Παραλίμνιο και δασύλλιο Φρόντζου – Περιφερειακή!

- Επιβεβλημένη απόφαση για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, τονίζει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ

- Ασυμπτωματικός ο νεαρός που νοσηλεύεται στη Λοιμωδών - Αρνητικά όλα τα νέα δείγματα…

PARALIMNIO

• Πολλή συζήτηση ανάμεσα στους Γιαννιώτες αλλά και δυσφορία σε αρκετούς προκάλεσε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να απαγορεύσει τις βόλτες σε δημοφιλή σημεία όπως η Παραλίμνιος περιοχή και το δασάκι του Φρόντζου, αλλά και σε παράδρομους της Περιφερειακής Οδού, κατά το πρότυπο άλλων πόλεων.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε επιβεβλημένο το μέτρο υπενθυμίζοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Στο μεταξύ, μετά τον νεαρό που εισήχθη το Σάββατο στη Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δεν προέκυψε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην περιοχή μας, ενώ έπεσαν ήδη τα πρώτα 300αρια πρόστιμα για μετακινήσεις πολιτών σε άλλη περιφερειακή ενότητα από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους. 

Απαγορευτικό στα Γιάννενα!
«Ξένισε» πολλούς Γιαννιώτες η απόφαση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την οποία απαγορεύθηκε μέχρι τις 27 Απριλίου η κυκλοφορία των πολιτών στην παραλίμνιο περιοχή, από Πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου (περιοχή Κατσικάς), στους παράδρομους εκατέρωθεν της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου – οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο περιαστικό μονοπάτι του δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου). Η απαγόρευση ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) από 14:00 έως την 08:00 της επομένης και καθ’ όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές. 

Ο Μωυσής Ελισάφ
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Παραλίμνιο, το δάσος του Φρόντζου και τους παράδρομους της Περιφερειακής Οδού. Για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι απαιτείται ατομική και συλλογική ευθύνη ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά περίοδο όπου το κάθε λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό», υπογράμμισε.

Ένα νέο κρούσμα
Ένας νεαρός άνδρας είναι το πιο πρόσφατο κρούσμα που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό για την Ήπειρο. Από την έναρξη της πανδημίας είναι ο 13ος πολίτης στην περιοχή μας που νοσεί. Ο νεαρός εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το απόγευμα του Σαββάτου και  αφού το δείγμα που ελήφθη και εξετάστηκε βρέθηκε θετικό, μπήκε και νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών αρνητικής πίεσης. Παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και η κατάσταση της υγείας του είναι βελτιωμένη ενώ παραμένει ασυμπτωματικός. Παράλληλα, οι διαπιστωμένες επαφές του νεαρού που προέκυψαν από την άμεση ιχνηλάτησή τους, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας.

Η εικόνα στο Π.Π.Γ.Ν.Ι.
Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος ένας ασθενής, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι  σταθερή, ενώ στη Λοιμωδών, εκτός από τον νεαρό που εισήχθη το Σάββατο, νοσηλεύονται άλλοι δύο ασθενείς με κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν ασθενή που ήρθε από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και για τη σύζυγο του ηλικιωμένου από την Κέρκυρα που πέθανε πρόσφατα. Η κατάστασή τους παρουσιάζει βελτίωση. Την Κυριακή εξετάστηκαν από το Εργαστήριο του Π.Π.Γ.Ν.Ι. έξι νέα δείγματα. Όλα ήταν αρνητικά. 

Τα άλλα Νοσοκομεία
- Δώδεκα νέα δείγματα στάλθηκαν χθες από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για εξέταση. Από το σύνολο των 141  δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, μόνο το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας). Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
- Δώδεκα νέα δείγματα στάλθηκαν προς διερεύνηση και από το Νοσοκομείο Άρτας. Στο μεταξύ, τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ενώ όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους  είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
- Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, αρνητικά επέστρεψαν τα τέσσερα  δείγματα από πιθανά περιστατικά και σήμερα δεν νοσηλεύεται κάποιο κρούσμα σ’ αυτό. Επίσης έχουν ληφθεί τέσσερα νέα δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται  από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επίσης έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

«Καθαρή» η επιχείρηση!
Kαλά είναι τα νέα από τη γειτονική Άρτα, καθώς αρνητικά αποτελέσματα έδωσε η εξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από την επιχείρηση στην οποία είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά εξετάστηκαν 145 άτομα, μέλη του προσωπικού, από τα οποία τα 141 ήταν αρνητικά ως προς τη νόσο. 
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης δεν άρει την υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας εκφράζει την ευαρέσκειά της για τον σεβασμό που επέδειξε προς τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και την ίδια την επιχείρηση η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών, ΜΜΕ και φορέων της Ηπείρου και ειδικά της Άρτας. 

Τα πρώτα… 300άρια!
Τα τρία πρώτα για την Ήπειρο πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στην περιοχή μας. Σε πανελλαδικό επίπεδο βεβαιώθηκαν την Κυριακή 85 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, με τα περισσότερα να αφορούν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Σε 53 περιπτώσεις, μάλιστα, εκτός από το πρόστιμο των 300 ευρώ, αφαιρέθηκαν επίσης τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες!
Όσον αφορά στις άσκοπες μετακινήσεις, στην περιοχή μας βεβαιώθηκαν προχθές 43 νέες παραβάσεις όπου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ.