Άλλη μία ημέρα χωρίς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

«Στοίχημα» να παραμείνει καλή και το Πάσχα η εικόνα στην Ήπειρο!

- Η πολυήμερη καραντίνα του νεαρού που νοσηλεύεται στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. σωτήρια για τον περίγυρό του

- «Πράσινο φως» από το Δημοτ. Συμβούλιο Ιωαννίνων για τα μέτρα ανακούφισης πολιτών κι επιχειρήσεων

DROMOS PLYSIMO APOLYMANSH 14 4 20

Στις Περιφέρειες της χώρας με τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού συγκαταλέγεται η Ήπειρος κι αυτό το γεγονός δε μπορεί παρά να αποτελεί κίνητρο για όλους μας προκειμένου να συμβάλλουμε στη διατήρηση της καλής εικόνας και μέσα στο Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες εξακολουθεί να μην καταγράφεται νέο επιβεβαιωμένο περιστατικό στη περιοχή μας, ενώ ο νεαρός άνδρας που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν διέσπειρε τον ιό καθώς γυρίζοντας από το εξωτερικό, είχε τεθεί σε καραντίνα, όπως τονίζεται στο χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα της Περιφέρειας. 
Κατά τα άλλα, στα Γιάννενα το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε «πράσινο φως» για τα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ενώ συνεχίζονται από τον Δήμο οι απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πού πρέπει να πετούν μάσκες και γάντια. 

Σωτήρια η καραντίνα!
Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του νεαρού άνδρα που είναι και το  πιο πρόσφατο περιστατικό με κορωνοϊό στην Ήπειρο, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών και παραμένει ασυμπτωματικός.
Η περίπτωσή του αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της καραντίνας στην οποία τίθενται  όσοι πολίτες επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα από ταξίδια στο εξωτερικό. Ο ίδιος γυρίζοντας παρέμεινε σε πολυήμερη καραντίνα, παρακολουθούμενος από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην έχει έρθει σε επαφή και να μην έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλους πολίτες. Αυτό διαπιστώθηκε από την ιχνηλάτιση των επαφών του που ολοκληρώθηκε. 

Τα Νοσοκομεία
Εκτός του συγκεκριμένου ασθενούς, στη Λοιμωδών του Π.Π.Γ.Ν.Ι. παραμένουν ακόμα ο ασθενής από την Κέρκυρα και η σύζυγος του ηλικιωμένου από την Κέρκυρα που έχασε πρόσφατα τη μάχη. Παράλληλα, στη ΜΕΘ νοσηλεύεται, σε σταθερή κατάσταση, ο ηλικιωμένος από την Άρτα, ενώ στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας παραμένει ένας διασωληνωμένος ασθενής, με την κατάστασή του να είναι βελτιωμένη. Προχθές εξετάστηκαν στο αρμόδιο Εργαστήριο του Π.Π.Γ.Ν.Ι. 46 νέα δείγματα και όλα αποδείχθηκαν αρνητικά. Κανένα από τα 12 δείγματα που έστειλε το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» δεν βγήκε θετικό σε κορωνοϊό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 12 δείγματα που είχε αποστείλει προς εξέταση το Νοσοκομείο της Άρτας. Όσον αφορά στη γειτονική πόλη, σε καραντίνα στα σπίτια τους παραμένουν τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα και είναι υπό παρακολούθηση. Τέλος, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας αρνητικό επέστρεψε ένα από τα δείγματα των πιθανών περιστατικών και αναμένονται τα αποτελέσματα για άλλους δύο πολίτες που νοσηλεύονται σε απομόνωση. Επίσης, έχουν ληφθεί άλλα τρία δείγματα πιθανών περιστατικών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. 

Μέτρα ανακούφισης
Τα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες του κορωνοϊού όπως είχαν οριστικοποιηθεί από την Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, η οποία έγινε δια περιφοράς. Σε επόμενη συνεδρίαση θα εξεταστούν επιπλέον προτάσεις όπως κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ με το ποσό των 200.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει αυτό το διάστημα. Εξάλλου, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής καθίσταται επιβεβλημένη μετά την κρίση εξ αιτίας της πανδημίας.

Απολυμάνσεις - συστάσεις
Στο μεταξύ, συνεχίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών το πρόγραμμα απολυμάνσεων σε δρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο 24ωρο έγινε απολύμανση σε όλους τους πεζοδρόμους και στο εμπορικό κέντρο, με τον Δήμο να διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες τόσο στην πόλη όσο και σε Κοινότητες.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννιτών δεν παραλείπει να απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να μην πετούν στους κάδους ανακύκλωσης υλικά, όπως μάσκες και γάντια μιας χρήσης, τα οποία, όπως επισημαίνει, πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους σύμμικτων απορριμμάτων.  Έτσι προστατεύονται τόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας όσο και όσοι εργάζονται στα Κέντρα Ανακύκλωσης. Εξάλλου, ο Δήμος με βάση και τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΕΟΔΥ, έχει αποσύρει τους μπλε κάδους από τα Νοσοκομεία.

«Σβήνουν ευθύνες…»
Επίθεση στην Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση των κρουσμάτων με κορωνοϊό σε γαλακτοβιομηχανία της Άρτας εξαπολύει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Με χθεσινή της ανακοίνωση κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι επιχειρεί να κουκουλώσει την εργοδοτική ευθύνη, αφενός κάνοντας λόγο στα δελτία τύπου που εξέδωσε για ασαφείς αναφορές και καταγγελίες κάποιων που, όπως ανέφερε, σπέρνουν σύγχυση και πανικό επειδή απαιτούσαν τη λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αφετέρου, επειδή αποκρύφτηκε το γεγονός ότι η επιχείρηση έκλεισε και έγινε έλεγχος των εργαζομένων μόνο μετά από την παρέμβαση της Εισαγγελίας Άρτας και της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την παράταξη, η Περιφέρεια εάν στις αρχικές της ανακοινώσεις κάλυπτε έναν εργοδότη, με την τελευταία της ανακοίνωση «εξαφανίζει την ευθύνη για κάθε εργοδότη της Ηπείρου».