Δήμοι, υπηρεσίες, ενορίες και σωματεία σ’ όλη την Ήπειρο απλώνουν…

Ένα «δίχτυ» προστασίας για όσους έχουν ανάγκη ενόψει του Πάσχα!

- Τρόφιμα σε 3.500 Γιαννιώτες διανέμει κατ’ οίκον η συντονιστική Ομάδα Κοινων. Δράσης του Δήμου

- Μιλούν στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου και ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κ. Ντακαλέτσης

TROFIMA ALLHLEGGYH

• Περισσότεροι σε σχέση με παλιότερες γιορτινές περιόδους είναι αυτό το Πάσχα οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη υποστήριξης, καθώς η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού αφήνει ήδη ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία. 
Ωστόσο, αντίστοιχα έχει αυξηθεί η κινητοποίηση τόσο από τους φορείς της Πολιτείας, όσο και από εκείνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων να εργάζονται νυχθημερόν για να ανακουφίσουν μη προνομιούχους συνανθρώπους μας, ενώ αξιοσημείωτο έργο κάνουν επίσης σύλλογοι, σωματεία και επιχειρήσεις με τις χορηγίες και δωρεές τους.
Ένα μεγάλο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας έχει ανοίξει και στα Γιάννενα όπου πρωτοστατούν ο ΟΚΠΑΠΑ και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή και του τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σχετικά μίλησαν στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Πάνου και ο Πρόεδρος του Ερ. Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης. 

Σε 1.500 οικογένειες!
Μία απαιτητική αποστολή έχει αναλάβει η συντονιστική Ομάδα Κοινωνικής Δράσης και Αλληλεγγύης που συγκρότησε ο Δήμος Ιωαννιτών, στην οποία συμμετέχουν ο ΟΚΠΑΠΑ και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Να οργανώσει δηλαδή τη διανομή κατ’ οίκον, όπως επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες, τροφίμων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΤΕΒΑ), οι ωφελούμενοι του οποίου στα Γιάννενα ανέρχονται σε 1.500 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 3.500 συμπολίτες μας!
Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Δημήτρης Πάνου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας, για να γίνει η διανομή στήθηκε ένας μηχανισμός, ο οποίος μέχρι και σήμερα κατάφερε να διανείμει τρόφιμα σε 1.000 οικογένειες και μετά το Πάσχα θα δώσει σε άλλες 500. 

Δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ
Εξάλλου, οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ, πλην των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ, συνεχίζουν κανονικά το κοινωνικό τους έργο. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρός του, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Οργανισμού διανεμήθηκαν ήδη 230 γιορτινά πακέτα σε ισάριθμες οικογένειες του Δήμου. 
Το ΚΗΦΗ είναι κλειστό, όμως οι υπάλληλοί του συνεχίζουν να μαγειρεύουν φαγητό και να το μοιράζουν στα σπίτια των ηλικιωμένων που έχει στην ευθύνη του το Κέντρο. Φαγητό, εξάλλου, ετοιμάζεται και σε παιδικούς σταθμούς το οποίο μεταφέρεται στη συνέχεια στους ωφελούμενους του Υπνωτηρίου Αστέγων και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Πρόκειται για 30 άτομα περίπου. 
Ο κ. Πάνου υπενθύμισε πως ο ΟΚΠΑΠΑ έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή (15420), η οποία απαντάει καθημερινά σε πολίτες και προσφέρει υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία τους, την αγορά φαρμάκων, τη συμπλήρωση εγγράφων και την  ψυχολογική υποστήριξη, ενώ σύντομα πρόκειται να ικανοποιεί και αιτήματα για απλές ιατρικές πράξεις (αιμοληψίες κλπ.). 

Και για τους Ρομά!
Μπορεί τα Γιάννενα να μην έχουν πληθυσμό Ρομά ίδιο με εκείνον άλλων περιοχών όπως είναι η Λάρισα και η Ξάνθη, όμως και εδώ υπάρχουν δύο καταυλισμοί, σε Πέραμα και Νέα Ζωή, οι οποίοι αριθμούν κάποιες εκατοντάδες άτομα.  Όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ και οι Ρομά έχουν περιέλθει στην ευθύνη του Οργανισμού, ο οποίος έχει προσχωρήσει ήδη σε ενημερώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας απ’ αυτόν, έχει μοιράσει γάντια και θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις.  

Ο Ερυθρός Σταυρός
Στην κατ’ οίκον διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ σημαντική είναι η συμβολή του τοπικού Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος αυτή την περίοδο διανέμει, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρός του Κώστας Ντακαλέτσης, πακέτα σε περισσότερες από 300 ωφελούμενες οικογένειες. Ήδη έχει εξυπηρετήσει τις μισές και θα συνεχίσει ως τις 24 Απριλίου. 
Στο μεταξύ, ο Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων συγκεντρώνει κι από μόνος του είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, τα οποία θα συμπληρώσει με προσφορές από τοπικές εταιρίες και θα διανείμει μετά το Πάσχα σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη, ενώ βοηθάει και στον υγειονομικό τομέα. Όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, εθελοντές του, έπειτα από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, έχουν στήσει σκηνές δίπλα σε Νοσοκομεία της περιοχή μας αλλά και σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου (Πάργα, Βουλγαρέλι κλπ.), ενώ βοηθούν και στην αιμοδοσία που γίνεται έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Δήμοι, Ενορίες, σωματεία…
Κατ’ οίκον διανομή πακέτων με βασικά είδη διατροφής κάνουν σε σπίτια δικαιούχων του προγράμματος ΤΕΒΑ και οι μικρότεροι Δήμοι της περιοχής μας προσφέροντάς τους έτσι τα στοιχειώδη ενόψει Πάσχα.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Δήμου Ζίτσας που διανέμει πακέτα σε σχεδόν 250 νοικοκυριά, αλλά και του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου που επίσης μοιράζει σε εκατοντάδες δημότες του πακέτα του προγράμματος ΤΕΒΑ και είδη μέσω του Κοινωνικού του Παντοπωλείου (λεπτομέρειες στη σελίδα 2).
Το δικό της ιδιαίτερο ρόλο στην ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού παίζει όμως και η εκκλησία. Στα Γιάννενα οι ενορίες διανέμουν συσσίτια σε χιλιάδες συμπολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ενορίας Περιβλέπτου, η οποία ετοιμάζει σε καθημερινή βάση περίπου 800 γεύματα για ισάριθμους Γιαννιώτες!
Πασχαλινά είδη, τρόφιμα, παιχνίδια, αλλά και υγειονομικό υλικό προσφέρουν επίσης τοπικές επιχειρήσεις, όπως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και σωματεία όπως, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων που ενίσχυσε τη Μονή Δουρανάχης.