Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση μας αυτές τις μέρες…

Σταδιακή θα είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων

Τι σχεδιάζεται για αγορά, σχολεία, εκκλησίες, επιχειρήσεις, ηλικιωμένους…

- Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις από βράδυ Μ. Σαββάτου έως και Δευτέρα του Πάσχα

- Θετική η εικόνα στην Ήπειρο, μειωμένα τα κρούσματα πανελλαδικά

ASTYNOMIKOI ELEGXOS

• Αισιόδοξα είναι για μια ακόμη μέρα τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βαίνουν συνεχώς μειούμενα (χθες ανακοινώθηκαν 15). Θετική η εικόνα και στην Ήπειρο, αφού όλα τα δείγματα επιστρέφουν αρνητικά!
Επόμενο είναι λοιπόν να φουντώνουν όλο και πιο πολύ οι συζητήσεις για το επόμενο βήμα, που θα αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση μας τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 27 Απριλίου που τα μέτρα είναι σε ισχύ. 
Χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρας και Ν. Χαρδαλιάς για μια ακόμη φορά αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα το επόμενο διάστημα για να βγει νικήτρια η χώρα μας στη μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό. 

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα…
«Βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της προσπάθειας», τόνισε με έμφαση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνοντας δύο νέα μέτρα:
- Από το Μ. Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα διπλασιάζεται το πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης (από 150 στα 300 ευρώ).
- Η κατ' εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη θα ελέγχεται ενδελεχώς (περίπτωση Β4). Όπως είπε η καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό.

Η ενημέρωση Σ. Τσιόδρα
Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτ. Τσιόδρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 2. 207. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 69 συνάνθρωποί μας  ενώ 105 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Παράλληλα, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξιστόρησε και μια σύντομη ιστορία από την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, θέλοντας έτσι να ευχαριστήσει Εκκλησία και πιστούς για την στάση της στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. «Όταν πριν 30 χρόνια πήγα σαν φοιτητής στο Άγιο Όρος, ένας μοναχός μου είπε πως η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάμε στο μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κλειστές οι εκκλησίες έως 28 Απριλίου
Ας σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου για τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες, με σκοπό να αποτραπεί ο συνωστισμός πολιτών λόγω του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη απόφαση περί απαγόρευσης της τέλεσης, με την παρουσία φυσικών προσώπων κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας είχε ισχύ μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σταδιακή και μακρόσυρτη…
Έκκληση να ακολουθήσουν οι πολίτες τα περιοριστικά μέτρα με ευλάβεια έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, τονίζοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θ’ αρχίσει η συνολική κατάρτιση του σχεδίου για την σταδιακή άρση τους.
«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών…», ανέφερε και επανέλαβε το μότο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές», διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».
Για να μπορέσει λοιπόν η χώρα να βγει σταδιακά από την… χειμερία νάρκη που την έριξε ο κορωνοϊός είναι επιβεβλημένο όλοι να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι φυσικό ότι τα μέτρα δεν μπορούν να διαρκέσουν επ’ αόριστον, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά το πλάνο της επόμενης ημέρας. 
Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι οι τελευταίοι που θα βγουν από την… καραντίνα είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πότε θα υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπεία ή το πολυπόθητο εμβόλιο!
Ίσως από τον επόμενο μήνα θ’ ανεβάσουν ρολά και τα καταστήματα, με το πιο προφανές σενάριο αυτό να γίνεται σταδιακά και όχι όλα μαζί. 
Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι ίσως τα σχολεία, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός είναι αυτός που εύκολα μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Μέχρι τις 10 Μαΐου οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές και από εκεί και πέρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, πάντα με μεγάλη προσοχή. Προτεραιότητα έχουν φυσικά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές.

Η εικόνα στην Ήπειρο
Αμετάβλητη και χθες ήταν η εικόνα στην Ήπειρο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
Στο Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται ένας ασθενής με την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται. Στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι  σταθερή. 
Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται  δυο θετικά περιστατικά από την Κέρκυρα. 
Τη Μ. Τετάρτη εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 42 νέα δείγματα και όλα ήταν αρνητικά. 
Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» τα έξι δείγματα που στάλθηκαν προχθές ήταν αρνητικά, ενώ χθες στάλθηκαν ακόμη τέσσερα για εξέταση. 
Στο Νοσοκομείο Άρτας από τα 13 δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την προχθεσινή ημέρα τα έντεκα ήταν αρνητικά  και αναμένονται απαντήσεις για άλλα δύο, ενώ χθες στάλθηκαν άλλα δέκα. 
Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δύο  από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά, ενώ χθες λήφθηκε ένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού, το οποίο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση.
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών αρνητικά ήταν τα δύο δείγματα  που στάλθηκαν προχθές.

Οι παραβάσεις…
Στο μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τους ελέγχους για άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίοι τα επόμενα 24ωρα, λόγω Πάσχα, θα είναι εξονυχιστικοί. 
Συνολικά τη Μ. Τετάρτη και μέχρι χθες το μεσημέρι στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν και 57 παραβάσεις για άκοπες μετακινήσεις (150 ευρώ) και τρεις παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας (πρόστιμο 300 ευρώ).