Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχε… χάσει την όρασή του

Όλα «μαύρα» τα βλέπει τώρα ο Δ/τής του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων!

- Ετοιμάζοντας «ηρωική» έξοδο ο καθηγητής Βασ. Τσίκαρης (του οποίου πρόσφατα έληξε η θητεία) μιλάει για ελλείψεις προσωπικού, για αδυναμία δομών, για κίνδυνο υγείας των πολιτών, για δήθεν μεροληπτική αντιμετώπιση του Π.Γ.Ν.Ι. κ.ά.

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

Σε καιρό που εξελίσσεται μια πανδημία -παρά την ύφεση και τα γενικώς αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται στη χώρα μας- θα περίμενε και περιμένει κανείς ότι στελέχη που έχουν την ευθύνη Διοίκησης καίριων μονάδων Υγείας,   να άφηναν κατά μέρος τα πολιτικά τους πιστεύω και να μη λειτουργούσαν ως κομματικά φερέφωνα, επιχειρώντας να πλήξουν την Κυβέρνηση η οποία παίρνει «άριστα» στο κεντρικό σχεδιασμό και από Έλληνες, αλλά και από παγκοσμίου κύρους επιστήμονες αλλά και Μέσα Ενημέρωσης. 
Το δρόμο αυτό διάλεξε χθες να ακολουθήσει, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί η δημόσια δήλωσή του κατά της εντολής της 6ης ΥΠΕ για προηγούμενη άδεια για ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ο απερχόμενος Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης. 
Με μια μακροσκελή ανοιχτή του επιστολή προς τα ΜΜΕ ο κ. Τσίκαρης, ουσιαστικά επιχειρεί «ηρωική έξοδο» από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς ήδη έχει λήξει η κανονική θητεία του και παραμένει προσωρινά μέσω παράτασής της εξαιτίας του κορωνοϊού. Εκείνο βέβαια που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός πως ενώ τώρα ο κ. Τσίκαρης καταφεύγει στη μέθοδο των ανοιχτών επιστολών για θέματα λειτουργικά του νοσοκομείου, επί κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας του διδύμου Ξανθού – Πολλάκη, ήταν ως να είχε χάσει τη φωνή του, με εξαίρεση θέματα που θεωρούνταν ότι βοηθούσαν την τότε κυβερνητική προπαγάνδα (βλέπε συνεργεία καθαρισμού κλπ). Ακόμη είναι νωπές οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες Ιατρών και Νοσηλευτών για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου χωρίς πρόσθετο προσωπικό και χωρίς πρόσθετους πόρους. 
Τώρα «αποχαιρετώντας» την Διοίκηση του Νοσοκομείου ακολουθεί διαφορετική τακτική. Μιλάει για ελλείψεις προσωπικού, για μελλοντικούς κινδύνους και για μεροληπτική  μεταχείριση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσον αφορά τις προσλήψεις που έγιναν ή γίνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο Σχεδιασμός
Ο κ. Τσίκαρης κάνει εκτενή αναφορά στην υλοποίηση του προγραμματισμού που είχε γίνει από τις προϊστάμενες αρχές, ώστε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Αν και θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι αυτός ήταν ο ρόλος του κάθε Διοικητή, θα πρέπει να του αναγνωριστεί μερίδιο στην επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει και το ύφος και το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης. Πρώτα - πρώτα επικαλείται καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού που έχει ζητήσει, όταν αυτές ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί (σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες ήδη έχουν υπογραφεί μερικές δεκάδες νέες προσλήψεις) και μάλιστα όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μέχρι σήμερα,  έχει νοσηλεύσει πολύ λιγότερα περιστατικά σε σχέση με άλλα νοσοκομεία αναφοράς, όπως το Πανεπιστημιακό των Πατρών που έχει βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολη θέση με τα δεκάδες περιστατικά που είχαν προκύψει από την γειτονική Ηλεία και την περιβόητη εκδρομή στους Αγίους Τόπους. 
Περί προσλήψεων
Ο κ. Τσίκαρης παραθέτει πίνακα με το προσληφθέν προσωπικό στα νοσοκομεία που ανήκουν στην 6η ΥΠΕ, από τον οποίο προκύπτει όντως μικρότερος αριθμός προσλήψεων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων από ότι σε άλλα. Παραλείπονται όμως δύο κρίσιμα στοιχεία: Το ένα ήδη προαναφέρθηκε: Έχει να κάνει με τις συνολικές προσλήψεις που έχουν κατανεμηθεί. Το δεύτερο με την προτεραιότητα που δίνεται και ιδίως με τα κενά που προϋπήρχαν σε κάθε νοσοκομείο. Εάν μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης φάσης του προγραμματισμού των προσλήψεων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ή και τα άλλα της Ηπείρου έχουν μικρότερα ποσοστά απασχολούμενου προσωπικού, τότε όντως μπορεί να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες και να επιδιωχθεί η «διόρθωση» των όποιων αδικιών. 
Ο κ. Τσίκαρης στην απόπειρά του να επιτεθεί κατά της Κυβέρνησης εξηγεί ότι σήμερα για να αντιμετωπιστούν περιστατικά του κορωνοϊού, προχώρησε σε ριζική αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού των λειτουργιών αρκετών Κλινικών. «Ο περιορισμός της λειτουργίας τους κρίθηκε αναγκαίος- προσθέτει- για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι προφανές ότι η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των παραπάνω κλινικών δημιουργεί εκ των πραγμάτων αδυναμία λειτουργίας του συνόλου των δομών για νοσηλεία περιστατικών Covid- 19»! 
Κινδυνολογίας το … ανάγνωσμα
Πρόκειται για άκρατη κινδυνολογία η οποία δεν στηρίζεται στις σημερινές πραγματικές συνθήκες: Αφενός μεν τα κρούσματα είναι λίγα, άρα προς το παρόν και εφόσον εξομαλύνεται η κατάσταση δεν χρειάζεται εξοικονόμηση προσωπικού και αφετέρου, εάν το φθινόπωρο προκύψει νέο κύμα κορωνοϊού, παραμένει το ερώτημα γιατί δεν θα μπορεί να επαναληφθεί ο ίδιος κατά βάση σχεδιασμός με δεδομένο βέβαια ότι θα έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο με πρόσθετο προσωπικό. Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν, ούτε και είναι θεμιτό ένας Διοικητής Νοσοκομείου -έστω και υπ΄ ατμόν- να επιχειρεί κατά τέτοιο αδέξιο τρόπο να ενσπείρει ανησυχίες στην κοινή γνώμη, για ενδεχόμενες δυσλειτουργίες οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στο στάδιο αντιμετώπισής τους. 
Όλα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων στις οποίες μετέρχεται ο κ. Τσίκαρης, ο οποίος υποπίπτει και σε ένα ακόμη ατόπημα, υποστηρίζοντας έμμεσα ότι υπάρχουν κάποια μυστικά σχέδια από την Κυβέρνηση  για την 4η πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ υπακούει, κατά την άποψή μου, στους σχεδιασμούς και το μέλλον που έχει προδιαγραφεί για το νοσοκομείο και ιδιαίτερα για την 4η πτέρυγα», καλώντας όλους τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους! 
Προφανώς θεωρεί ότι και μόνο η άποψή του  αποτελεί  ακλόνητο και μη αμφισβητήσιμο στοιχείο. Αν είναι δυνατόν!..