Όπως καταγγέλλει ο πρ. Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς…

Την «περικύκλωση» της Ελλάδος σχεδιάζουν Ράμα και Ερντογάν!

- Μετά τη συμφωνία εγκατάστασης στην Αλβανία 30.000 μεταναστών, η Τουρκία την προμηθεύει και με οπλικά συστήματα

- Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει άμεσα στην Ε.Ε.

RAMA ERNTOGAN

Η δραματική έκταση που έχει πάρει στη γειτονική Τουρκία η πανδημία του κορωνοϊού, «πάγωσε» προσωρινά την υλοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν – Ράμα για μεταφορά και εγκατάσταση στη Νότια Αλβανία 30.000 μεταναστών και προσφύγων, δεν την ανέστειλε όμως και οι δύο χώρες αναζητούν τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. 
Η επανάληψη της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν κατά της Ελλάδας τις ημέρες αυτές, επιβεβαιώνει  ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέρχεται στην προ κορωνοϊού πολιτική του, με σκοπό να στρέψει αλλού την προσοχή του χειμαζόμενου τουρκικού λαού και την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. 
Στην πολιτική αυτή έχει εντάξει ως «μοχλό πίεσης» το μεταναστευτικό ζήτημα. Μετά δε την σθεναρή αντίσταση που βρήκε από την Ελλάδα σε Έβρο και Αιγαίο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει να υλοποιήσει τη συμφωνία με τον Έντι Ράμα, ο οποίος συνεχίζει να σέρνεται πίσω από την Τουρκία και ειδικά από τον Ερντογάν. 
Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι η απόφαση του Ράμα να συμφωνήσει με τον Ερντογάν στη φιλοξενία 30.000 μεταναστών και μάλιστα σε περιοχές που κατά βάση ζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση- με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης- έδωσε «πράσινο φως» στην εκκίνηση της διαδικασίας για την ένταξη σε αυτή και της Αλβανίας. 
Χθες τις Αλβανοτουρκικές προκλήσεις κατήγγειλε ο πρώην Ευρωβουλευτής, Καθηγητής και Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Νότης Μαριάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην συμφωνία μεταφοράς των 30.000 μεταναστών/Προσφύγων στην Αλβανία, όσο και σε μια δεύτερη, την Αμυντική που ήδη υπογράφτηκε, είναι  5ετούς διάρκειας  και προβλέπει οικονομική ενίσχυση 16,5 εκ. δολαρίων της Τουρκίας προς την Αλβανία για την αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων. 
Περικύκλωση της Ελλάδος
«Έτσι -τόνισε ο πρώην Ευρωβουλευτής- το σχέδιο Ερντογάν για περικύκλωση της Ελλάδας προχωρά καθώς πλέον στον εξ Ανατολών κίνδυνο προστίθεται από το Νότο η τουρκολιβυκή συνεργασία και από το Βορρά ο τουρκοαλβανικός άξονας». 
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν όμως οι εκτιμήσεις του κ. Μαριά -με βάση και την εμπειρία του ως Ευρωβουλευτή- για τα σχέδια Τουρκίας και Αλβανίας πίσω από τη συμφωνία εγκατάστασης των 30.000 μεταναστών στα σύνορά μας. 
Συγκεκριμένα εκτιμά ότι η Τουρκία επιχειρεί να ξεφορτωθεί τα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εκεί, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως φθηνά εργατικά χέρια,  καθώς η οικονομική κρίση και η ανεργία πλήττει τη χώρα και ο Ερντογάν θέλει τώρα να μετριάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής γνώμης. 
Στόχος και τα κονδύλια της Ε.Ε.
«Για τον λόγο αυτόν -συνέχισε-   μετά το αποτυχημένο «ντου» στον Έβρο στράφηκε προς την Αλβανία. Ο Ράμα αποδέχθηκε την  πρόταση της Άγκυρας καθώς θα ενθυλακώσει τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την εν συνεχεία δήθεν φιλοξενία των 30.000 παρανόμων μεταναστών κάνοντας ταυτόχρονα και το χατίρι του Ερντογάν. Επιπλέον ο Ράμα σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους χιλιάδες αυτούς παράνομους μετανάστες στη Βόρειο Ήπειρο όπου αφενός μεν θα πετύχει πληθυσμιακή αλλοίωση εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και αφετέρου θα εγκαταστήσει δίπλα στα ελληνικά σύνορα χιλιάδες αλλοδαπούς που θα αποτελούν μόνιμο πρόβλημα για την Αθήνα καθώς θα επιχειρούν με «ντου» να εισέλθουν στη χώρα μας και να ζητήσουν άσυλο».
Ο κ. Μαριάς υπενθυμίζει ακόμη πως σύμφωνα με δημοσιεύματα ήδη ετοιμάζονται με πλήρη μυστικότητα και με τουρκική χρηματοδότηση κέντρα υποδοχής 5.000 παρανόμων μεταναστών στο Αργυρόκαστρο, 5.000 στην Κορυτσά και 1.000 στους Αγίους Σαράντα
Η αντίδραση της Ελλάδος
Ο Καθηγητής και πρώην Ευρωβουλευτής, προτείνει επίσης και ενέργειες, στις οποίες πρέπει άμεσα να προβεί- αν δεν το έχει πράξει- η Ελληνική Κυβέρνηση:
Συγκεκριμένα προτείνει η Ελλάδα να «κόψει το βήχα» του Ράμα και να απευθύνει στα Τίρανα ρηματική διακοίνωση, στην οποία να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί:
α) Τη στρατηγική της περικύκλωσης της Ελλάδος που προωθεί ο τουρκοαλβανικός άξονας.
β) Τον επικοικισμό της Βορείου Ηπείρου και την εκεί πληθυσμιακή αλλοίωση και στη συνεπακόλουθη παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας 
γ) Την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας 30.000 παράνομων μεταναστών εγγύς των ελληνικών συνόρων. 
Ακόμη προτείνει όπως η Ελλάδα ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για την ανθελληνική δράση της Αλβανίας που παραβιάζει στην πράξη την απόφαση της 25ης Μαρτίου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τους όρους και τις προϋποθέσεις έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, κάνοντας σαφές πως αν δεν γίνουν δεκτοί οι παραπάνω όροι η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει στην υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου Ε.Ε.- Αλβανίας.

* * * 

Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με Ε. Ράμα για σταδιακό άνοιγμα των συνόρων

Μια από τις παρενέργειες του κορωνοϊού, είναι και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας για τους πολίτες των δύο χωρών. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί  για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και την πολιτική εξόδου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να αποκατασταθεί η διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.