Μετά από μια περίοδο συγκρατημένης αισιοδοξίας…

«Μούδιασαν» τον κόσμο τα κρούσματα σε Κρανίδι - Αττική

- Άλλα 27 ανακοίνωσε χθες ο Σ. Τσιόδρας - Σε 130 ανέβηκαν οι νεκροί

- Η Ήπειρος παραμένει «αλώβητη»…

KORONOIOS TEST 1

Οι δύο εστίες πολλαπλών κρουσμάτων που «ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες ημέρες, στο Κρανίδι και στην ιδιωτική κλινική της Αττικής, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ότι η εξέλιξη της επιδημίας είναι απροσδιόριστη και όλα κρέμονται από ένα «σχοινί» το οποίο κρατάνε τεντωμένο οι πολίτες με τη στάση τους. 
Ταυτόχρονα όμως προκάλεσε και ένα «μούδιασμα» στον πολύ κόσμο που είχε αναθαρρήσει με την κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις δύο πρώτες της τρέχουσας. Χθες καταγράφηκαν άλλα 27 κρούσματα σε επίπεδο χώρας, ενώ στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν άλλα πέντε άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 130.
Ένας θετικός συντελεστής- που επιβεβαιώνει τη φθίνουσα πορεία της νόσου στην Ελλάδα- είναι η συνεχιζόμενη μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, καθώς αυτοί χθες -όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας- μειώθηκαν στους 48.
Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη στην Ήπειρο, που για άλλη μια ημέρα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, μια ένδειξη που έρχεται για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσει, πως τα μέτρα που πάρθηκαν απέδωσαν και οι Ηπειρώτες έδειξαν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. 
Το θετικό της χθεσινής ημέρας, έρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς και η υγεία και των τριών ασθενών που νοσηλεύονται είναι από σταθερή (του ηλικιωμένου από την Άρτα) έως πολύ καλή. Μάλιστα η  σύζυγος του Γιαννιώτη που κατοικούσε στην Κέρκυρα- και είναι ο μοναδικός έως τώρα νεκρός σε Ήπειρο- Κέρκυρα- πρόκειται τις επόμενες ημέρες να πάρει εξιτήριο. 
Κατά τα άλλα  6  νέα δείγματα στάλθηκαν για εξέταση από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», 15 από το Νοσοκομείο Άρτας και  2 από το Νοσοκομείο Πρέβεζας (από δύο άτομα που νοσηλεύονται) και 4 από το Νοσοκομείο Φιλιατών. 
Συνολικά από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξετάστηκαν 56 δείγματα, εκ των οποίων  5  ήταν από το νοσοκομείο Λευκάδας και 11 από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και όλα ήταν αρνητικά. 
Η εικόνα στη χώρα
Στα 2.490 συνολικά ανέρχονταν μέχρι χθες  τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, χθες το απόγευμα ανακοίνωσε άλλα 27 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Από αυτά το 55,6% αφορά άνδρες. 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά 60 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ.
Έχουν διενεργηθεί 61.407 εξετάσεις για τον κορωνοϊό (59.241 χθες).
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου
Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είπε ο Καθηγητής, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύθηκε (προ)χθες, οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς 19,4%, οι χρόνια αναπνευστικοί άρρωστοι -με το άσθμα να εξαιρείται από αυτούς- 16,5%, ο διαβήτης 14,8%, η νεφροπάθεια 9,5% και η υπέρταση 11,6%. 
Αυτές φαίνεται ότι είναι οι κύριες κατηγορίες ασθενών αυτή τη στιγμή, που ασθενούν με τον ιό και κινδυνεύουν από κακή έκβαση.
Στην Αλβανία
Εν τω μεταξύ συγκεχυμένη είναι η κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού στη γειτονική Αλβανία. Σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται νέα κρούσματα συνήθως σε εύρος από 15- 25 και σύμφωνα με τα χθεσινά τελευταία που έχουν δημοσιοποιηθεί ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει στα 678 και οι νεκροί στους 27. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν και «νεκρές ζώνες» που προκαλούν ανησυχία. Μια από αυτές είναι οι Φυλακές Τιράνων, όπου διαπιστώθηκαν 13 κρούσματα, ενώ από ΜΜΕ επισημαίνονται εστίες μαζικών κρουσμάτων στις περιοχές Κρούγια και Φους Κρούγια, που έχουν ως αιτία η μη αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας που έχουν στηθεί στην περιοχή Αργυροκάστρου, στα οποία υποχρεωτικά μεταφέρονται, φιλοξενούνται και διατρέφονται με δικά τους έξοδα, όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα. Πρόκειται για ξενοδοχεία στο Δήμο Δρόπολης, στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, καθώς και σε δημόριο κτίριο κοινωνικής μέριμνας για υπερήλικες στο Λιμπόχοβο. Να σημειωθεί ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε όσους πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, να παραμείνουν το διάστημα αυτό στα σπίτια τους. Συνολικά υπολογίζονται ότι σε τέτοια κέντρα σήμερα παραμένουν περί τα 150 άτομα.