Ο διακεκριμένος νομικός Μιχ. Μαρτσέκης αποκαλύπτει μέσω του «Π.Λ.»

Το Εφετείο μόνη διέξοδος για τα Κληροδοτήματα Ιωαννίνων!

- Όπως απέδειξε η περίπτωση του Ζάππειου, μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να επιλύσει οριστικά, μετά από προσφυγή, το πρόβλημα της διαχείρισής τους

- Ανώφελες οι προτροπές προς Πρόεδρο Δημοκρατίας και Κυβέρνηση…

ZAPPEIO MEGARO

• Πολύχρονοι και πεισματώδεις είναι οι αγώνες ενώσεων πολιτών και πνευματικών ανθρώπων της πόλης των Ιωαννίνων οι οποίοι έχουν στόχο να αλλάξει το καθεστώς διαχείρισης των παλαιών Κληροδοτημάτων και των Σχολικών Περιουσιών, περνώντας από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης στον Δήμο Ιωαννιτών.
Αγώνες όμως που μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν αποτελέσματα κι αυτό επειδή, όπως αποδεικνύεται, όσοι δίνουν τη μάχη για τα Κληροδοτήματα χτυπούν τελικά λάθος «πόρτα». Η αλλαγή αυτή δε μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις πολιτειακών αρχόντων ή κυβερνητικών στελεχών, ούτε με νόμους, αλλά αποκλειστικά μέσω της δικαστικής οδού και στην περίπτωσή μας μέσω του Εφετείου Ιωαννίνων!
Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει σε άρθρο του (θα δημοσιευθεί στον αυριανό «Π.Λ.») ο Ηπειρώτης διακεκριμένος δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκης βασιζόμενος στο προηγούμενο που δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση της δικαιοσύνης για την περίπτωση του Ζάππειου Κληροδοτήματος, όπου απορρίφθηκε το αίτημα παραχώρησής του σε ιδιωτική εταιρία.

Η περίπτωση Ζαππείου
Σύσσωμη ήταν από πλευράς των Ηπειρωτών η αντίδραση στην απόπειρα εταιρίας η οποία δραστηριοποιείται στην «παροχή υπηρεσιών συμβούλων Επικοινωνίας, Μάρκετινγκ και Οργάνωσης Επιχειρήσεων» να της παραχωρηθεί από το ελληνικό Κράτος η αξιοποίηση του Ζάππειου Κληροδοτήματος με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων η βούληση των Εθνικών Ευεργετών Ζάππα.
Η ιδέα ιδιωτικοποίησης για ολόκληρες δεκαετίες του εθνικού αυτού Κληροδοτήματος με την παράλληλη μετονομασία του σε «Ολυμπιακό Μουσείο» δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή και η υπόθεση οδηγήθηκε σε πολύμηνη διαδικασία στο Εφετείο Αθηνών και τον Άρειο Πάγο, στην οποία ο Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκης συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην απόπειρα παραχώρησης του Ζαππείου σε ιδιώτες.

Μόνο η Δικαιοσύνη!
Όπως αναφέρει ο κ. Μαρτσέκης στο υπό δημοσίευση άρθρο του, το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση, λόγω αοριστίας, ενώ στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και την αίτηση της εταιρείας, για έλλειψη εννόμου συμφέροντος από την πλευρά της.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο νομικό, στην προκειμένη περίπτωση ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως δεν επιτρέπεται, ούτε καν με νόμο, η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων της διαθήκης ενός διαθέτη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της βούλησής του. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση του Κληροδοτήματος για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για οποιονδήποτε λόγο, ή μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης. Έτσι, κάθε αμφιβολία περί του περιεχομένου της βούλησης του διαθέτη ή αμφισβήτηση επ’ αυτού, επιλύεται αποκλειστικά και μόνο από το αρμόδιο, κατά τόπο, Εφετείο. Αίτηση προς το Δικαστήριο μπορεί να υποβάλλει η αρμόδια αρχή ή κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, υλικό ή και ηθικό.

Τα τοπικά Κληροδοτήματα
Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την τύχη του Ζάππειου Κληροδοτήματος αφενός θέτει φραγμό στα κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρούν να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους, ενώ από την άλλη απαγορεύει στη Διοίκηση και στο νομοθέτη τη μεταβολή της βούλησης των Ευεργετών όπως αυτή διατυπώνεται στις διαθήκες τους.
Το θέμα αυτό σχετίζεται άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Μαρτσέκη, με το ζήτημα και των Γιαννιώτικων Κληροδοτημάτων που εδώ και δεκαετίες διαχειρίζονται, όπως εκείνα κρίνουν σκόπιμο και χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης, δηλαδή η ίδια η Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Τα Αγαθοεργά, παραγνωρίζοντας τη βούληση των διαθετών όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, που άλλα είχαν στο μυαλό τους όταν συνέτασσαν τις διαθήκες τους, έχουν παραχωρήσει δωρεάν τις κτιριακές υποδομές των Κληροδοτημάτων και των Σχολικών Περιουσιών των Ιωαννίνων στο ελληνικό Δημόσιο για τη φιλοξενία σχολείων. Έτσι, η πόλη και οι πολίτες της ουσιαστικά δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τα Κληροδοτήματα που οι Εθνικοί Ευεργέτες άφησαν στα Γιάννενα! Μόνος ωφελημένος από την όλη υπόθεση είναι το ελληνικό Κράτος που παίρνει κτίρια, δεν δίνει τίποτε γι’ αυτά και από πάνω επιβάλλει και φόρους στα Κληροδοτήματα που εκείνο χρησιμοποιεί!

Προσφυγή στο Εφετείο
Ο Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκης είναι ξεκάθαρος όσον αφορά στα Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, για το αδιαφανές καθεστώς διαχείρισης των οποίων και την ανάγκη αλλαγής του ο «Π.Λ.» φιλοξενεί επί μακρά σειρά ετών ρεπορτάζ αλλά και άρθρα γνωστών συμπολιτών μας που έχουν δώσει μεγάλες μάχες για το θέμα αυτό. Όπως τονίζει στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του, μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος, που ταλανίζει την πόλη και μερίδα της τοπικής κοινωνίας, είναι η προσφυγή στο Εφετείο Ιωαννίνων, από εκείνους που έχουν έννομο συμφέρον, το οποίο με μία ολιγόχρονη διαδικασία θα επιλύσει οριστικά και το θέμα.
Τους προτρέπει λοιπόν να προβούν στις νόμιμες ενέργειες έχοντας υπόψη ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Πρωθυπουργός, Υπουργοί κλπ. μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά επί του θέματος.