Αρνείται τη μεταφορά των εορτασμών κατά μία εβδομάδα

«Απείθαρχο» το Εργατικό Κέντρο για την Πρωτομαγιά στα Γιάννενα!

- Οι απεργιακές εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή με έναρξη στις 10.30 π.μ.

- Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ε.Κ.Ι. - «Ανοχύρωτη» η Υγεία, τονίζουν οι Εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα»…

POREIA PROTOMAGIA 2018

• Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή εισέρχεται η χώρα μας καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και ξεκινάει η επιχείρηση σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Σ’ αυτή τη μάχη για την κοινωνική και οικονομική «ανάταξη» τον ρόλο του «πιλότου» έχει η Κυβέρνηση, απαιτείται ωστόσο μία ευρύτερη συναίνεση και ομοψυχία και η συμβολή όλων ανεξαιρέτως των φορέων και επαγγελματικών κλάδων για να είναι θετικό το αποτέλεσμα.
Από αυτή την άποψη, η Πρωτομαγιά, που παραδοσιακά αποτελεί αφορμή αντιπαράθεσης των εργατικών συνδικάτων με την εκάστοτε εξουσία, φέτος θα έπρεπε να λάβει ένα διαφορετικό περιεχόμενο. Σε τοπικό επίπεδο κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πάντως εφικτό, όπως διαφάνηκε από τη στάση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

«Αμετάπειστο» το Ε.Κ.Ι.!
Κανονικά την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τις απεργιακές του κινητοποιήσεις παρά την πρόταση της Κυβέρνησης για μεταφορά τους στο επόμενο Σαββατοκύριακο ώστε να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Το Ε.Κ.Ι. λοιπόν προκήρυξε 24ωρη απεργία για την 1η Μαΐου προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η εργατική τάξη του Νομού να οργανώσει την αγωνιστική της απάντηση απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση Κυβέρνησης – Ε.Ε. – μεγαλοεργοδοσίας».
Απευθύνει δε κάλεσμα προς τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντας υπονομευτική την τακτική της Κυβέρνησης για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Όπως τονίζει, «προσπαθεί να σπείρει τη σύγχυση και το φόβο στον Ελληνικό λαό. Κίνδυνος για το λαό είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς, στις στις προσφύγων και μεταναστών, στις ιδιωτικές κλινικές».

Διασπορά εκδηλώσεων
Η κεντρική απεργιακή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων θα γίνει την Παρασκευή, ώρα 10.30 π.μ. στις εγκαταστάσεις του. Ταυτόχρονα όμως, προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων και για αποφυγή μετακινήσεων και συνωστισμού αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργιακών δράσεων την ίδια ώρα σε γειτονιές της πόλης και χωριά του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης στην Καλούτσιανη (τζαμί), στη Λούτσα (τούρκικοι καφενέδες), στην Καραβατιά (Πλάτανος), στους Αμπελόκηπους (πλατεία Χατζή), στα Καρδαμίτσια (κεντρική πλατεία), στα Ζευγάρια (πλατεία Νιάρχου), στα Σεισμόπληκτα (πλατεία - Ι.Ν. Αγ. Αποστόλου Παύλου), στην Ανατολή (Εργατικές Κατοικίες Βρυσούλας, στον Κατσικά (κεντρική πλατεία), στην Ελεούσα (πλατεία παλιού Δημαρχείου), στο Ροδοτόπι (κεντρική πλατεία) και στη Ζίτσα (κεντρική πλατεία).

Οι Εργαζόμενοι «Χ/κώστα»
Kάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις της Παρασκευής απηύθυνε χθες και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο οποίος πραγματοποίησε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από αυτό.
Προσωπικό του Νοσοκομείου και μέλη αριστερών σωματείων διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει ακόμα, όπως ισχυρίζονται, «ανοχύρωτο» έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς διαγνωστικά τεστ, μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, εξοπλισμό και στελέχωση των νοσοκομείων και χωρίς επαρκείς μονάδες ΜΕΘ.
Ειδικά για το «Χατζηκώστα» ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως γιγαντώνεται η υποστελέχωσή του, κληρονομιά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πανδημίας. Όπως αναφέρει, υπάρχουν περισσότερες από 50 κενές θέσεις νοσηλευτών, με βάση τον ισχύοντα οργανισμό, τον οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει αναχρονιστικό, αφού σ’ αυτόν δεν αποτυπώνονται πέντε Κλινικές οι οποίες λειτουργούν κανονικά. Αυτό ανεβάζει τις πραγματικές κενές θέσεις σε τουλάχιστον 200, σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο.

…Και οι Εργαζόμενοι ΟΤΑ!
«Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία για να καταπατηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, για να ενταθεί η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς», τονίζει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τη χθεσινή ημέρα δράσης στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι του Δήμου συνεχίζουν να μην έχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενώ μόλις πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν ταυτόχρονα 30 εργαζόμενοι στη Δομή προσφύγων, για ενημέρωση δημιουργώντας κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό στους πρόσφυγες αλλά και να κολλήσουν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, τονίζει πως οι αναφορές και οι καταγγελίες του πέφτουν στο καλάθι των αχρήστων.

Το Σωματείο Μετάλλου
Κάλεσμα συμμετοχής των μελών στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο απευθύνει και το Σωματείο Μετάλλου Ν. Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καπιταλισμός σημαίνει απλήρωτη εργασία, ανεργία, φτώχεια, πόλεμους – προσφυγιά, επιδημίες και οικολογική καταστροφή, επισημαίνοντας πως μόνη λύση είναι η κατάργησή του.