Ένα εντατικό πρόγραμμα υλοποιεί το εργοτάξιο στα Γιάννενα, αλλά…

Είναι ασφαλείς οι απολυμάνσεις που κάνουν οι Δήμοι στις πόλεις;

- Καίρια ερωτήματα θέτει ο Δημ. Μακρής σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα χημικά σκευάσματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

- Τις δομές του καθαρίζει και ο ΟΚΠΑΠΑ

APOLYMANSEIS KORONOIOS

Εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης κοινόχρηστων χώρων της πόλης υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και πολλοί ακόμη ΟΤΑ σ’ όλη την Ήπειρο, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού τουλάχιστον σε σημεία συνάθροισης πολιτών.
Κι ενώ τα συνεργεία εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εκτεταμένη χρήση χημικών απολυμαντικών σκευασμάτων τόσο στο ίδιο το περιβάλλον, αφού τα υπολείμματά τους κάπου διοχετεύονται τελικά, όσο και στη δημόσια υγεία, καθώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο.
Με αφορμή λοιπόν την όλη διαδικασία, ο Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής, συνεργάτης του «Π.Λ.», θέτει προς τους ιθύνοντες του Δήμου ορισμένα καίρια ερωτήματα σχετικά με αυτήν. Απολυμάνσεις πραγματοποιεί εξάλλου και ο ΟΚΠΑΠΑ στις διάφορες δομές του.
Μήπως... κατάχρηση;
Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής, «από τα ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι στον Δήμο μας, αλλά και σε άλλους Δήμους της ευρύτερης περιοχής μας Κόνιτσα, ίσως και κάπου αλλού, με εντατικούς ρυθμούς οι υπηρεσίες συνεχίζουν τις απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων. Τα συνεργεία με υδροφόρο όχημα πλένουν δρόμους, πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους και στη συνέχεια ακολουθεί απολύμανση. Το πρόγραμμα πλυσίματος και απολυμάνσεων των κοινόχρηστων χώρων, πιστεύω θα συνεχιστεί από τους Δήμους και ρωτώ μήπως έχουμε εισέλθει σε ένα στάδιο κατάχρησης χημικών απολυμαντικών σκευασμάτων σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, που ίσως δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας».
Η απολύμανση έχει και τους κινδύνους της, τονίζει, καθώς η μη σωστή χρήση της έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των ανθρώπων και ζητάει ενημέρωση από τους ιθύνοντες του Δήμου θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα.
Ζητείται ενημέρωση
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μακρής ζητάει ενημέρωση για το αν έχει εξεταστεί ενδελεχώς η χρησιμότητα μίας τέτοιας πρακτικής και για το αν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε συνεχείς απολυμάνσεις μεγάλων επιφανειών, όπως οι κοινόχρηστοι χώροι. Αναρωτιέται επίσης αν γίνεται χρήση σκέτου νερού κατά την καθαριότητα με την υδροφόρα ή χρησιμοποιείται και απορρυπαντικό, καθώς και αν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι αυτός ο τρόπος συντελεί όντως στην καταστροφή του ιού, γιατί, όπως επισημαίνει, η απομάκρυνσή του στο φυσικό περιβάλλον (λίμνες, ποτάμια, θάλασσα, υπόγειο ορίζοντα) με την απορροή των νερών δεν ωφελεί.
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Μακρής, ο ιός μπορεί να βρεθεί σε κάποια επιφάνεια για κάποιες ώρες, εφόσον όμως καλύπτεται μέσα σε βιολογικό υλικό (π.χ πτύελα, αερολύματα), ενώ σε εξωτερικούς χώρους δεν μπορεί να επιζήσει διότι αδρανοποιείται από την ηλιακή ακτινοβολία, άρα, όπως λέει, ο ψεκασμός των εξωτερικών κοινοχρήστων χώρων είναι διαφορετική υπόθεση.
Καταλήγει, λοιπόν, επισημαίνοντας πως η επιλογή της μεθόδου εφαρμογής (πλύσιμο, ψεκασμός κ.λπ.) και αντιστοίχως η χρήση του απαιτούμενου απολυμαντικού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιού, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης του περιβάλλοντος, χωρίς απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και επικείμενες φθορές και καταστροφές άλλων υλικών και αντικειμένων. Εκφράζει δε την ελπίδα «οι διάφορες Δημοτικές Αρχές να έχουν συμβουλευτεί τις κατάλληλες Αρμόδιες Αρχές και την Υγειονομική Υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος πλυσίματος - απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων».
Απολυμάνσεις παντού!
Το πρόγραμμα πλυσίματος και απολυμάνσεων δρόμων, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων συνεχίζεται από τον Δήμο σε συνοικίες της πόλης και σε Τοπικές Κοινότητες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα καλύψει ολόκληρη την έκτασή του.
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος εργοταξίου Αριστείδης Παππάς, το πλύσιμο των οδών και των υπόλοιπων σημείων, όπως πεζόδρομοι, πλατείες ήταν άκρως απαραίτητο. Ταυτόχρονα, γίνεται και απολύμανση με σκοπό την μεγαλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας.
«Διανύσαμε όλοι μία δύσκολη περίοδο καθώς υποχρεωθήκαμε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του COVID-19. Το εργοτάξιο δεν σταμάτησε να λειτουργεί και με όλο το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει καλύτερη την εικόνα της πόλης. Οι συνδημότες μας εκτιμούν το έργο που γίνεται και επιζητούμε την συνεργασία τους για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και από τον ΟΚΠΑΠΑ…
Τις απολυμάνσεις στις δομές του συνεχίζει και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, στα πλαίσια των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Χθες πραγματοποιήθηκε επαναληπτική απολύμανση και απεντόμωση στο Υπνωτήριο Αστέγων, ενώ επαναληπτική απολύμανση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του ΟΚΠΑΠΑ, στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, στο ΚΕΠ Υγείας και στο Κέντρο Κοινότητας, φροντίζοντας πάντα για την υγιεινή των χώρων και την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των ωφελούμενων.
Στους χώρους των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και στα ΚΑΠΗ η απολύμανση έχει ολοκληρωθεί και ο Οργανισμός ενημερώνει ότι οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους ωφελούμενους μέχρι και το τέλος Μαΐου σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης.