Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού και για τα χωριά της Ηπείρου!

- Η άνοιξη προχωράει, αλλά η κίνηση σ’ αυτά θυμίζει… χειμώνα λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας

- Έρχεται καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια που «ζωντανεύουν» την ύπαιθρο…

PANHGYRI XORIO

• Δεν είναι μόνο οι πόλεις που παρουσίαζαν εικόνα… ερημιάς την περίοδο της καραντίνας στη χώρα μας. Το ίδιο συνέβη και στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Ηπείρου, η πλειοψηφία των οποίων, που αυτή την άνοιξη μοιάζουν πιο εγκαταλειμμένα από ποτέ!
Μπορεί να ήρθαν λίγοι απόδημοι για να περάσουν το διάστημα αυτό σε πιο ασφαλείς συνθήκες και μακριά από τον κορωνοϊό, όμως τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εμπόδισαν τους συνήθεις επισκέπτες των χωριών μας να μεταβαίνουν σ’ αυτά τα Σαββατοκύριακα ασχολούμενοι με τα σπίτια και τους κήπους τους, γεγονός που εκτιμάται πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ύπαιθρο και το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, η διαφαινόμενη απαγόρευση των εκδηλώσεων κατά τη θερινή περίοδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πανηγύρια και ανταμώματα, αποστερεί την ύπαιθρο από μία βασική δραστηριότητα που της δίνει ζωή, κυρίως τα καλοκαίρια, έστω και προσωρινά.
Δεν ζωντάνεψαν!
Πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, ελάχιστοι άλλοι πήγαν αυτή την άνοιξη στα χωριά τους για να ανοίξουν τα σπίτια, να καθαρίσουν και να καλλιεργήσουν τους κήπους όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού λειτούργησαν αποθαρρυντικά, όπως και τα πρόστιμα σε όσους εντοπίστηκαν να μετακινούνται προς χωριό χωρίς βάσιμη δικαιολογία.
Φυσικά, οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις ήταν απολύτως απαραίτητες για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στην ύπαιθρο, όπου ζουν κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Έτσι όμως τα χωριά, μεταξύ των οποίων και αυτά της Ηπείρου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων παρέμειναν έρημα, σε μία κατάσταση που θυμίζει πιο πολύ χειμώνα! Αυτή την εικόνα παρουσίασαν και το Πάσχα που πέρασε, όταν συνήθως ζωντανεύουν απ’ τους πολλούς γιορτινούς επισκέπτες.
Αργεί η απελευθέρωση
Τι μέλλει γενέσθαι όμως για τα ορεινά της Ηπείρου τους επόμενους μήνες; Κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά. Πάντως, μπορεί από σήμερα, Δευτέρα να σταματά η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms μετακίνησης ή να έχουν χειρόγραφη βεβαίωση, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όλη την επικράτεια.
Η μετακίνηση σε άλλους Νομούς αναμένεται να επιτραπεί έπειτα από 15 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 19 Μαΐου για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Άρα, αργεί ακόμα η γενική ελεύθερη πρόσβαση στα χωριά, καθώς για πολλούς πολίτες η μόνιμη κατοικία δεν είναι στον ίδιο Νομό ή και στην ίδια Περιφέρεια με το εξοχικό!
Χωρίς πανηγύρια…
Δύσκολο έως απίθανο είναι να επιτραπούν το καλοκαίρι που μας έρχεται τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα κοινά τραπέζια στα χωριά, καθώς ως εκδηλώσεις αποτελούν αφορμή συνωστισμού εκατοντάδων ανθρώπων.
Ωστόσο, οι θερινές παραδοσιακές εκδηλώσεις στην εξοχή, ημερήσιες ή βραδινές, είναι η αιτία «ξυπνήματος» των έρημων κατά τα άλλα χωριών, έστω πρόσκαιρου, αφού για μερικές ημέρες, πριν και μετά από το ετήσιο πανηγύρι, το οποίο συνδέεται συνήθως με κάποια θρησκευτική γιορτή, ζωντανεύουν ξανά, καθώς καταφθάνουν για να συμμετέχουν σ’ αυτό χωριανοί που ζουν μακριά, απόδημοι από Ελλάδα και εξωτερικό.
Εξάλλου, οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, γλέντια, ανταμώματα, κατασκηνώσεις κλπ. είναι που κρατούν ενεργούς τους τοπικούς συλλόγους και αδελφότητες, οι δραστηριότητες των οποίων δίνουν την ευκαιρία να συσφίξουν δεσμούς χωριανοί που δεν γνωρίζονται καλά, κυρίως νεότερης ηλικίας.
«Στεγνό» καλοκαίρι!
Η φράση με την οποία περιέγραψε την κατάσταση φέτος ο Πρωθυπουργός είναι χαρακτηριστική του τι μέλλει γενέσθαι. Όπως είπε «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές».
Στις μεγάλες συναθροίσεις σαφώς κι εμπίπτουν και αυτές που διοργανώνονται κατά δεκάδες την θερινή περίοδο και στα χωριά της Ηπείρου με τη συνδρομή των Δήμων, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό θεατών. Το ίδιο ισχύει και για αθλητικά γεγονότα, όπως αγώνες ορεινού τρεξίματος, ή τουρνουά ποδοσφαίρου, που θα διεξάγονται με άδειες τις κερκίδες τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Αναγκαίο… κακό οι απαγορεύσεις, παρόλο που ένα καλοκαίρι χωρίς συναυλίες, μεγάλα πανηγύρια κι ανταμώματα όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες θα μοιάζει πολύ «στεγνό», τουλάχιστον πολιτιστικά.