Ενώ ακόμη οι Γιαννιώτες καταναλωτές βρίσκονται σε σύγχυση

Η αγορά προσπαθεί να βρει τον… βηματισμό της!

Στο… τραπέζι ν’ ανοίξει η εστίαση πριν την 1η Ιούνιου
Έως 16 δισ. ευρώ στην αγορά το 2020

KAFETERIA GIANNINA

• Άρχισε δειλά - δειλά η επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς ήδη από Δευτέρα άνοιξαν κάποιες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να τηρήσουν τα νέα αυστηρά μέτρα λειτουργίας – όχι πάντα με επιτυχία (στην Ήπειρο τη Δευτέρα και μέχρι χθες το μεσημέρι επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας)
Η κίνηση από τη Δευτέρα είναι αρκετά αυξημένη, ενώ η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς καταναλωτές, οι οποίοι είχαν μείνει με την αίσθηση ότι στην πρώτη φάση θα άνοιγαν όλα τα μικρά καταστήματα. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού πολλοί κωδικοί μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου είναι στον β’ κύκλο και ανεβάζουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου.

Έκδηλη αγωνία…
Η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα βέβαια δεν είναι για κανέναν εύκολη υπόθεση, ενώ η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι έκδηλη τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες, με αυτούς των κλάδων τουρισμού και εστίασης να βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση, καθώς οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει ο πλανήτης ολόκληρος αυξάνει το αίσθημα της αβεβαιότητας.
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι Γιαννιώτες επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι μάλιστα θα συμμετάσχουν σήμερα, Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «άδειες καρέκλες» («empty chairs»). Η κίνηση αυτή αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου, με κύριο αίτημα την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών.

Μπορεί και νωρίτερα…
Αν και το άνοιγμα των επιχειρήσεων έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιουνίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ανέφερε ότι μετά τις 18 Μαΐου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εστίαση. «Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα» σημείωσε.
Αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι είναι πιθανό ν’ ανοίξει νωρίτερα ο κλάδος στην περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και βεβαίως συμφωνήσουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση ανέφερε ότι «εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό».

Πέντε κατευθύνσεις
Κύριο θέμα συζήτησης στην χθεσινή σύσκεψη ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα.
Ο Κ. Μητσοτάκης για την στήριξη των καταστημάτων της εστίασης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:
- Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
-Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
- Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
- Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
- Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Ζητούμενο η ρευστότητα…
Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση επόμενο είναι ο επιχειρηματικός κόσμος να ανησυχεί για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και πώς θα μετριαστεί η «χασούρα» από την πτώση της κατανάλωσης και της γενικότερης ασφυκτικής κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Υπουργών, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και επιτελικών στελεχών του τραπεζικού συστήματος, με αντικείμενο την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με πιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.
Από την πλευρά των στελεχών των Τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισ. ευρώ.

Οι ξενοδόχοι ρωτούν…
Στο μεταξύ τα ερωτήματά τους που αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολή της προς τον Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Μ. Κόνσολα.
Πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν, με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιους πελάτες, είναι, μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία οι ξενοδόχοι ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, που όπως έχει ανακοινωθεί θα εκκινήσουν την 1η Ιουνίου.