Από Δήμο Ιωαννιτών, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο…

«Πάρτυ» με απ’ ευθείας αναθέσεις σε συνεργάτιδα του Δημάρχου!

- Ζητούνται άμεσα πειστικές εξηγήσεις από τους αρμόδιους, για να μη μένουν αναπάντητα όσα –με ντοκουμέντα– αποκαλύπτει σήμερα ο «Π.Λ.»

8 A

• Στους δαιδαλώδεις και σκοτεινούς διαδρόμους της μικροπολιτικής και της εξυπηρέτησης ημετέρων χάθηκε η «Νέα Εποχή», που επαγγέλθηκε για τα Γιάννινα ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ, ενώ αναζητείται η αξιοπιστία των λόγων του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη και άλλων, που δυστυχώς δείχνουν εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της «διαπλοκής», διαχειριζόμενοι τα δημόσια χρήματα, ως να είναι προσωπική τους υπόθεση!
Όπως αποκάλυψε ο «Τύπος Ηπείρου», εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα περίεργο γαϊτανάκι συμφερόντων, με πάρτυ απευθείας αναθέσεων σε εταιρία στενής συνεργάτιδας του δημάρχου Ιωαννίνων, από το Πανεπιστήμιο, το Δήμο, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και προπαντός από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Σήμερα ο «Πρωινός Λόγος» ξεψαχνίζει το θέμα και με ντοκουμέντα δίνει νέα διάσταση στο θέμα, παρουσιάζοντας και την αθέατη πλευρά του σκανδάλου, ζητώντας εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους για να μη μένουν «σκιές» στη δημόσια ζωή του τόπου.

Το Πανεπιστήμιο
Ο κ. Ελισάφ, κατά την προεκλογική περίοδο είχε στο πλάι του μια νεαρή δημοσιογράφο, η οποία συχνά τον εκπροσωπούσε, μιλώντας εκ μέρους του και για λογαριασμό της παράταξής του.
Η συνεργάτιδά του ίδρυσε μια εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων και επικοινωνίας και με την εκλογή του κ. Ελισάφ, επεξέτεινε τη δραστηριότητά της στη οργάνωση ταξιδιών, μεταφορά προσώπων και φιλοξενίες.
Μιά ημέρα πριν την ορκωμοσία του ως δήμαρχος, ο κ. Ελισάφ υπέγραψε με την ιδιότητα του καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία για δέκα μήνες, έναντι 1.000 ευρώ το μήνα, για την ...παρακολούθηση και προβολή ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου.
Ακολούθησαν κι άλλες αναθέσεις από το Πανεπιστήμιο, με την υπογραφή του αντιπρύτανη κ. Γεωργάτου, για να ξεπεράσουν σε λίγο καιρό τις 44.000 ευρώ, για μετακινήσεις, φιλοξενίες κλπ, ενώ η ίδια εταιρία αναλαμβάνει τη διοργάνωση σχεδόν όλων των ιατρικών συνεδρίων και εκδηλώσεων στα Γιάννινα.

Οι… έκτακτες ανάγκες
Προφανώς η σχέση της με τον κ. Ελισάφ, δεν είναι άσχετη με την ανάληψη αυτών των εργασιών και μάλιστα σε τέτοια έκταση, αλλά αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Στην υπόθεση, όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο κ. Καχριμάνης, με την Περιφέρεια Ηπείρου και μάλιστα το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου.
Από εκεί λοιπόν και από το πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Δράσεων, ανατίθενται στην ίδια εταιρία μετακινήσεις προσώπων, ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, φιλοξενίες δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, μέχρι και για συνεργεία life style εκπομπών αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών, που κόστισαν περισσότερα από 100.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, με τα χρήματα να εκταμιεύονται με την υπογραφή του κ. Καχριμάνη, ως Προέδρου του προαναφερθέντος Ταμείου.

Εισηγήτρια η κουμπάρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι για δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, υπάρχει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εντύπωση προκαλεί η διάθεση των χρημάτων από το πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όταν και πραγματικά έκτακτες ανάγκες υπάρχουν κι από την πανδημία του κορωνοϊού και καμιά σχέση όλα τα παραπάνω με την ανάπτυξη της Ηπείρου!
Βεβαίως και αναμένονται διευκρινίσεις για αυτά, αλλά και για το ότι εισηγήτρια να ανατεθούν οι υπηρεσίες στην εταιρία της συνεργάτιδας του δημάρχου, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Ιουλία Μαρκούλα, η οποία όμως είναι κουμπάρα της!

Κουμάντο στη ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι.
Υπάρχουν και ...καλύτερα στην υπόθεση: η προστατευόμενη του δημάρχου, ορίστηκε ως διευθύνουσα σύμβουλος με αρμοδιότητες γενικής διευθύντριας με μισθό στην Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι), τη δεσμεύει με την υπογραφή της και προβαίνει σε εισηγήσεις και λήψη αποφάσεων, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της και ως δημοσιογράφος στο γραφείο του δημάρχου και στο Πνευματικό Κέντρο!
Μάλιστα δε ξοδεύτηκαν κάποιες χιλιάδες ευρώ από το Δήμο για να φτιάξουν και επιπλώσουν γραφείο για να εργάζεται, στην οδό Κωλέττη δίπλα από το δημαρχείο.

Το Πνευματικό Κέντρο
Έχοντας λοιπόν αυτή την ιδιότητα και σχέση εργασίας με το Δήμο και Δημοτική Επιχείρηση, θεωρείται τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να ανατίθενται στην εταιρία συμφερόντων της, δουλειές από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε, ενώ ανακύπτει και θέμα νομιμότητας της επιλογής της ως διευθύνουσας συμβούλου, αφού στη σχετική συνεδρίαση και λήψη απόφασης συμμετείχε και η ίδια!
* * *

Να ξεκαθαρίσουμε δε, ότι ασφαλώς και θεμιτό (;) είναι (όπως ασκείται στη χώρα η πολιτική) να θέλουν να έχουν κοντά τους ο δήμαρχος, Περιφερειάρχης κλπ ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους, αλλά από εκεί μέχρι του σημείου να δημιουργείται μιά ...«βιομηχανία» στήριξης εταιρίας ενός συνεργάτη, υπάρχει τεράστια διαφορά, υπερβαίνει τα εσκαμμένα και δημιουργείται, τουλάχιστον, ζήτημα ηθικής τάξης...