Με τους νέους κανόνες λειτουργίας τους

Σε… αναμμένα κάρβουνα οι πιο πολλές επιχειρήσεις!

- Τη Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων ενημέρωσε για τα προβλήματα του κλάδου ο Πρόεδρος Καφέ Μπαρ – Εστίασης

- Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητά ο Δήμος Ζίτσας Ανησυχητικά τα στοιχεία της «Εργάνης» - «Καμπανάκι» από ΓΣΕΒΕΕ

KAFETERIA AGORA TRAPEZAKIA

Τους… ρυθμούς της προσπαθεί να βρει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς η σταδιακή επανεκκίνηση των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί, αφού κύριος στόχος όλων είναι ο περιορισμός εξάπλωσης της νόσου και φυσικά η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος.

Στη β’ φάση από Δευτέρα…
Η επιστροφή στην κανονικότητα, με νέους βέβαια κανόνες, πραγματοποιείται σε φάσεις και πιο πολύ στη λογική του: «βλέποντας και κάνοντας», γι’ αυτό και οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα! Το πρωτόγνωρο «lockdown» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι σίγουρο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν στο ακέραιο από τα διάφορα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης, που από την πρώτη στιγμή πήρε η Κυβέρνηση.
Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν μπαίνουμε στη β’ φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, η οποία περιλαμβάνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου (οι υπόλοιπες κατηγορίες όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls), αλλά και των σχολείων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το επόμενο διάστημα θα φανεί λοιπόν πως θα αντιδράσει η αγορά και κατά πόσο οι καταναλωτές ανταποκριθούν.

Η εστίαση…
Πάντως ένας από τους κλάδους που εκφράζει έντονα και ανοιχτά την ανησυχία του είναι αυτός της εστίασης, καθώς οι νέοι κανόνες λειτουργίας φέρνουν τεράστιες ανατροπές. Οι χώροι μικραίνουν, οι πελάτες λιγοστεύουν, οι τζίροι πέφτουν, το προσωπικό αναπόφευκτα θα μειωθεί. Αυτοί είναι οι έντονοι φόβοι που εκφράζουν οι επαγγελματίες, ζητώντας μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιβιώσει ο κλάδος. Μάλιστα στην πρωτότυπη διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες, που πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, συμμετείχαν και επιχειρηματίες Ιωαννίνων, έχοντας τοποθετήσει άδειες καρέκλες στην κεντρική πλατεία.
Ας σημειωθεί ότι εξετάζεται να δοθεί περισσότερος χώρος για τραπεζοκαθίσματα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ή να μειωθούν τα τέλη όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μια πρωτοβουλία που φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους και τους Δήμους, οι οποίοι εξάλλου λαμβάνουν και επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

Συνάντηση στο Δήμο Ιωαννιτών
Τα προβλήματα και οι ανάγκες της εστίασης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση που είχαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάββας με τον Πρόεδρο του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρ. Τάτση.
Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, θα εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για επιπλέον παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης τελών για τους υφιστάμενους χώρους και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί.
Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι μόλις η δέσμη μέτρων οριστικοποιηθεί και εξειδικευτεί και πριν κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα υπάρξει νέα συνάντηση ώστε να ενημερωθεί πλήρως το Δ.Σ. του Σωματείου.

Ο Δήμος Ζίτσας
Στο μεταξύ, να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να πάρουν επιπλέον μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και πολίτες που έχουν πληγεί από την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ζητά εκ νέου ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, με δεύτερη επιστολή του μέσα σε ένα μήνα, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα την οποία κοινοποιεί και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου.
Ο Δήμαρχος, αφού εκφράζει την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτή η πρόταση, η οποία είχε καταθέσει πριν ένα μήνα με σχετική επιστολή του και αφορούσε στην απαλλαγή από τα μισθώματα των ιδιοκτητών των σχολικών κυλικείων, επαναφέρει το αίτημά του για να ισχύσει κάτι ανάλογο και για τους μισθωτές των δημοτικών καφενείων. Ταυτόχρονα ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω δόσεων για οφειλές προς του Δήμους, να ρυθμίζουν δηλαδή την εξόφληση σε έως και 100 δόσεις με απαλλαγή τουλάχιστον 50% από τις προσαυξήσεις.
Παράλληλα, κάνει γνωστό πως στην σημερινή τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ζίτσας, αποφασίζει τη δέσμη μέτρων που προβλέπονται με Π.Ν.Π. και Κ.Υ.Α. και αφορούν στην οικονομική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που δοκιμάζονται αυτό το διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Προβληματισμός…
Προβληματισμό και ανησυχία για το τι «μέλλει γενέσθαι» προκαλούν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας την περίοδο του κορωνοϊού.
Μπορεί η απαγόρευση των απολύσεων να κατέγραψε τον Απρίλιο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων με 7.205 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο οι εποχικές προσλήψεις που γίνονταν αυτή την περίοδο κυρίως σε καταλύματα και εστίαση υπέστησαν κατακόρυφη πτώση! Μειώθηκαν κατά 233.626 σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο (πέρυσι καταγράφηκαν 282.181 προσλήψεις, ενώ φέτος μόλις 48.555)!
Στην Ήπειρο το ισοζύγιο τον Απρίλιο ήταν αρνητικό, καθώς καταγράφηκαν 925 αναγγελίες πρόσληψης και 1.077 αποχωρήσεις (χάθηκαν 152 θέσεις εργασίας).

Καμπανάκι από ΓΣΕΒΕΕ
Καμπανάκι για τις θέσεις εργασίας χτυπά και η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς με βάση στοιχεία έρευνας εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ εάν συνυπολογιστεί και το εύρημα ότι μία στις επτά επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) εκτιμάται στις 250.000!