Επανέρχονται, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας

Βασικές λειτουργίες ξανά στα Νοσοκομεία Ηπείρου!

Επαναλειτουργούν από Δευτέρα τα Εξωτερικά Ιατρεία στο Π.Γ.Ν.Ι. • Πώς θα γίνονται τα ραντεβού • Ειδικό πρωτόκολλο και στα Χειρουργεία • Στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια δράσεις για άτομα με άνοια και για κατ’ οίκον νοσηλεία

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO ESOTERIKO

 Με επάρκεια ανταποκρίθηκαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου στις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία ευτυχώς έπληξε ελαφρά την περιοχή μας.
Καθώς η πρώτη «μπόρα» πέρασε, επανέρχονται σταδιακά στα Νοσοκομεία οι βασικές λειτουργίες τους, κάτι που γίνεται όμως με ιδιαίτερη προσοχή και μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών μέτρων προστασίας για την ασφάλεια πολιτών και προσωπικού. Αυτό ισχύει και για το μεγαλύτερο ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο ξεκινούν από τη Δευτέρα και τα Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ όσον αφορά στα Χειρουργεία, ανακοινώθηκε χθες ένα πολύ συγκεκριμένο διαδικαστικό πρωτόκολλο.
Στο μεταξύ, στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου πράξεις που αφορούν στην υποστήριξη πασχόντων από άνοια αλλά και στην κατ’ οίκον νοσηλεία πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Τα Χειρουργεία Π.ΠΓ.Ν.Ι.
Kατά 50% λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα τα Τακτικά Χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ενώ αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά σε πλήρη λειτουργία, τίθεται σε εφαρμογή μία σειρά μέτρων προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου των ασθενών για κορωνοϊό στο πλαίσιο του προεγχειρητικού τους ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την επέμβαση, επικοινωνία με τον ασθενή από άτομο που θα ορίσει ο Διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής, για ένα πρώτο έλεγχο με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο (ύπαρξη πυρετού, μετακίνησης επαφών κλπ). Θα πραγματοποιείται προγραμματισμός προσέλευσης για δειγματοληψία, ενώ θα επισημαίνεται στον ασθενή ότι μέχρι την προγραμματισμένη προσέλευσή του, για οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων στην υγεία του, θα πρέπει να ενημερώνει τον ορισθέντα αρμόδιο για την επικοινωνία, από την κλινική.
Δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης ο ασθενής θα προσέρχεται στο χώρο που έχει καθορίσει η αντίστοιχη κλινική, για τον προεγχειρητικό έλεγχο και την δειγματοληψία. Η επέμβαση πραγματοποιείται εφόσον υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα για κορωνοϊό και εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του ελέγχου.
Τα Εξωτερικά Ιατρεία
Από την ερχόμενη Δευτέρα επανέρχεται η λειτουργία και των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων όχι όμως σε πλήρη μορφή, αλλά στο 50% περίπου των χρονίως πασχόντων περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Τα ραντεβού που ίσχυαν πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων ακυρώνονται. Η υπηρεσία θα επικοινωνήσει με τον καθένα ξεχωριστά και με προτεραιότητα τη χρονική σειρά των ακυρωθέντων ραντεβού προκειμένου να επαναπρογραμματιστούν. Οι πολίτες, όπως τονίζεται, θα πρέπει να προσέρχονται στο Νοσοκομείο αυστηρά την ώρα του ραντεβού που θα ορισθεί από την Υπηρεσία. Η είσοδος στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων θα επιτρέπεται μόνο την ώρα του ραντεβού και μόνο μετά από υπόδειξη του επιφορτισμένου γι’ αυτό υπαλλήλου. Πολίτες που πριν την προσέλευσή τους στο Νοσοκομείο εμφανίζουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα σχετιζόμενο με κορωνοϊό συστήνεται να επικοινωνούν με τη Γραμματεία των εξωτερικών Ιατρείων στα τηλέφωνα 26510-99504 -99505 -99508 πριν την προσέλευσή τους, για τις σχετικές οδηγίες. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους.
Τέλος, το Νοσοκομείο ανακοίνωσε πως συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των Απογευματινών Ιατρείων, ενώ για όλο το 24ωρο απαγορεύεται το επισκεπτήριο. Επιτρέπεται η παρουσία ενός και μόνο συνοδού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και μόνο μετά από υπόδειξη του Διευθυντή της Κλινικής και του εφημερεύοντος Ιατρού.
Για ψυχική στήριξη…
Τις τοπικές δομές που προορίζονται για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια και που προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας σε ευάλωτες ομάδες πολιτών ενισχύει η Περιφέρεια Ηπείρου εντάσσοντας, με υπογραφή του Αλέκου Καχριμάνη, τρεις νέες πράξεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Η πρώτη πράξη με προϋπολογισμό 305.738,56 ευρώ αφορά σε «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από το Γ.Ν Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα"». Προβλέπεται η πρόσληψη τεσσάρων ατόμων (ψυχίατρος Π.Ε., νοσηλευτής Τ.Ε., ψυχολόγος Π.Ε. και κοινωνικός λειτουργό Τ.Ε.) που θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις με καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, όπως ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου.
Κέντρο για την άνοια!
Η δεύτερη και πιο σημαντική πράξη, αφορά στην λειτουργία «Κέντρου Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων». Έχει προϋπολογισμό 670.383,33 ευρώ και δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η περιοχή ευθύνης του Κέντρου συμπεριλαμβάνει τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Σκοπός του Kέντρου είναι να παρέχει στους ασθενείς με άνοια ένα πλαίσιο ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Σχετική είναι και η τρίτη πράξη που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια. πρόκειται για τη «Διασύνδεση Κέντρου Ημέρας υποστήριξης ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων με μονάδες Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η. - Κ.Η.Φ.Η.)», προϋπολογισμού 63.018 ευρώ και δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η δράση αφορά στην εκπαίδευση, υποστήριξη και εξειδίκευση κατά τη διάρκεια της εργασίας του προσωπικού των μονάδων Ο.Τ.Α. σε ζητήματα σχετικά με την άνοια και την οργάνωση λοιπών δράσεων, για 18 μήνες, σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων.