Σχέδιο και δράσεις απ’ την αρχή για να «διασωθεί» τουριστικά η Ήπειρος

Τις πρώτες τους βουτιές έκαναν χθες κάποιοι στα παράλια Θεσπρωτίας και Πρέβεζας

• Στους εσωτερικούς επισκέπτες στρέφουν το βλέμμα οι επαγγελματίες του κλάδου • Επιμηκύνεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού…

PARALIA BARKA KSENODOXEIA

• Tις πρώτες βουτιές τους έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, τηρώντας τις αποστάσεις, ορισμένοι... τολμηροί στις παραλίες της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, που τις επόμενες ημέρες θα γίνει ακόμα καλύτερος! 

Καθώς όμως προχωράμε προς το καλοκαίρι, αυξάνει ο προβληματισμός για τους επαγγελματίες του κλάδου και στην Ήπειρο που συνειδητοποιούν ότι η επιβίωσή τους προϋποθέτει αλλαγή φιλοσοφίας και μία γενικότερη αναθεώρηση πολλών παραμέτρων που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, όχι μόνο στα παράλια, αλλά και στα ορεινά. Στο μεταξύ, προς τη θετική κατεύθυνση είναι η επιμήκυνση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, ειδικά για την Ήπειρο που αποτελεί προορισμό κυρίως για εσωτερικούς επισκέπτες, ενώ οι εξελίξεις θα κρίνουν και το τι μέλλει γενέσθαι και στον χώρο της εστίασης.

Σε στάση αναμονής
Τους πρώτους τους επισκέπτες δέχονται συνήθως τέτοια εποχή τα δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα, καθώς ετοιμάζονται για το κυρίως κομμάτι της καλοκαιρινής περιόδου.
Φέτος, όμως ο κορωνοϊός ανέτρεψε τις… παραδόσεις και προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στα παράλια, με την εξαίρεση του Σαββατοκύριακου που πήγε λίγος κόσμος για μπάνιο παρακινούμενος από τον καλό καιρό. Πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζουν τις επιχειρήσεις τους ευελπιστώντας πως όταν δοθεί το σύνθημα από την Κυβέρνηση να ανοίξουν, θα έχουν δουλειά.
Πιο αισιόδοξοι είναι όσοι δουλεύουν με Έλληνες τουρίστες, ενώ εκείνοι που συνεργάζονται με πρακτορεία του εξωτερικού δεν μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις. Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο είναι πολύ θετικά για τη χώρα μας, όμως αυτό δεν αρκεί. Κάπως έτσι, δε λείπουν περιπτώσεις καταλυμάτων που δουλεύουν με ξένους τουρίστες, οι ιδιοκτήτες των οποίων αποφάσισαν να μην τα ανοίξουν καθόλου φέτος. Ήδη στα Σύβοτα τουλάχιστον τρία πολυτελή ξενοδοχεία έγινε γνωστό ότι θα παραμείνουν κλειστά αυτό το καλοκαίρι.

Γενική αναθεώρηση
Η κατάσταση που έχει προκύψει με την πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε μία γενικότερη αναθεώρηση της φιλοσοφίας και της στόχευσης που διέπει τον κλάδο στην Ήπειρο.
Μέχρι τώρα όλοι, Αυτοδιοίκηση και φορείς, έριχναν το βάρος στην προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες. Πεδίο στο οποίο η περιοχή μας έχει πολύ μικρό μερίδιο της συνολικής «πίτας» που αναλογεί στη χώρα. Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν άρδην και γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι για ένα διάστημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι, θα στηριχθούμε αναγκαστικά κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν πρέπει να δουλέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόσο οι φορείς που συντονίζουν την προβολή της περιοχής μας όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι προφανώς και θα πρέπει να βάλουν και… νερό στο κρασί τους για να προσελκύσουν ντόπιους πελάτες που έχουν πιο περιορισμένη οικονομική δυνατότητα από τους ξένους!

…Και στα ορεινά
Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τα παράλια της Ηπείρου αλλά και για τα ορεινά της, καθώς ζητούμενο ήταν και παραμένει ο τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο. Η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει τουριστικά και χωριά που είναι δημοφιλή όπως το Μέτσοβο, αυτά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, τα οποία προσελκύουν κυρίως συμπατριώτες μας επισκέπτες. Άρα κι εδώ θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η δύσκολη αυτή περίοδος.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός
Την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού (2019-2020) αποφάσισε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα της περιόδου 2019 - 20 έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, που αντιμετωπίζει η χώρα.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις.

Τι θα γίνει στην εστίαση
Σε άμεση συνάρτηση με τον τουρισμό βρίσκεται η εστίαση, για την οποία υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο να ανοίξει πριν τον Ιούνιο όπως είναι προγραμματισμένο. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα πρώτα πραγματικά στοιχεία που θα δείξουν την επίπτωση στην πανδημία από το μερικό άνοιγμα της οικονομίας, τα οποία θα γίνουν γνωστά την Πέμπτη το βράδυ.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, «εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για επίσπευση της άρσης των μέτρων. Αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, εφόσον το πρόβλημα της πανδημίας προηγείται».