Νέες αναπτυξιακές προοπτικές από την αξιοποίησή τους

Οι ιαματικές πηγές συγκριτικό  πλεονέκτημα για την Ήπειρο!

Μπορούν να προσελκύσουν μία διαφορετική κατηγορία τουριστών

• Σε εξέλιξη η βελτίωση της πρόσβασης προς Αμάραντο

• Ι. ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ: Εδώ και 35 χρόνια υπάρχει στο συρτάρι του Κράτους (!) σχετική πρόταση του Ε.Μ.Π.

ERGA DROMOS PROS AMARANTO 12 5 20

 

• Σημαντική υπόθεση για την Ήπειρο είναι η αξιοποίηση, έπειτα από δεκαετίες πλήρους «στασιμότητας», των ιαματικών πηγών που διαθέτει η περιοχή μας, με κυριότερες αυτές του Αμάραντου και των Καβασίλων Κόνιτσας, καθώς και άλλων στην Πρέβεζα κ.λ.π..
Η αναβάθμιση και προβολή τους με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει και τη σχετική πρωτοβουλία, Δήμων

και επιχειρηματιών του κλάδου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν προσελκύοντας επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Κι αυτό σε μία εποχή που αναζητούνται διέξοδοι στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος πλήττεται ήδη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Εισήγηση του Ε.Μ.Π. για την αξιοποίηση των ντόπιων ιαματικών πηγών καθώς και εκείνων της Μακεδονίας υπάρχει στα συρτάρια της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και 35 χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο τακτικός αρθρογράφος του «Π.Λ.» και συγγραφέας Γιάννης Δεβελέγκας, ζητώντας από την Πολιτεία να βοηθήσει έστω και τώρα στην προσπάθεια που γίνεται σε τοπικό επίπεδο.

Νέες προοπτικές
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», η αξιοποίηση των μοναδικών ιαματικών λουτρών που έχει την τύχη να διαθέτει η Ήπειρος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη γενικότερα του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή μας.
Ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορεί όμως να δώσει σημαντικά οφέλη στον τόπο, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση και κατ’ επέκταση την οικονομία του, σε μία εποχή καμπής μάλιστα για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, η οποία μετράει ήδη… πληγές από τον κορωνοϊό.

Γίνονται βήματα!
Η Περιφέρεια έχοντας αντιληφθεί από καιρό τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, υλοποιεί έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των τοπικών ιαματικών πόρων, με τις πηγές Αμάραντου και Καβασίλων να λαμβάνουν μάλιστα επίσημη πιστοποίηση το 2018 από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού ως ιαματικές.
Έτσι, υπέβαλλε πρόταση στο «Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 20» για την χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ιαματικών λουτρών της Ηπείρου και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή του δρόμου που οδηγεί στον Αμάραντο, που θα βελτιώσει ουσιαστικά την πρόσβαση.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει την αξιοποίηση και άλλων από τις συνολικά έξι ιαματικές πηγές που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Πέρα από αυτές στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο Κόνιτσας, υπάρχουν ακόμη μία στο Δήμο Πρέβεζας, τα Παλιοσάραγα, που ήδη αναβαθμίζονται, μία στο Δήμο Άρτας, το Χανόπουλο, μία στη Σαγιάδα, και μία στον Δήμο Δωδώνης.

Μια παλιά πρόταση…
Όπως αποκαλύπτει σε κείμενό του ο Γιάννης Δεβελέγκας, πριν τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια, ο διαπρεπής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Ε.Μ.Π., Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, είχε υποβάλει στην τότε ελληνική κυβέρνηση, εισήγηση αξιοποίησης των υφιστάμενων ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, καθώς και διαδικασία αναζήτησης νέων πηγών.
Η εισήγηση συνοδεύονταν από πλήρες οικονομοτεχνικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν ένας βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος, κεντρικά ελεγχόμενος εθνικός προγραμματισμός υλοποίησης των έργων υποδομής, τα οποία θα αναβάθμιζαν τις πηγές και θα απέδιδαν άμεσα στη χώρα πλούτο τεραστίου μεγέθους, λόγω της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας αυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ελληνικό κράτος, ασφαλώς, είχε τότε άλλες προτεραιότητες και αδιαφόρησε.

«Να βοηθήσει το Κράτος…»
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο και συγγραφέα, «έστω και αποσπασματικά για την περιοχή μας, η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και της Περιφέρειας Ηπείρου να εντάξουν μεθοδικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό την αξιοποίηση των πηγών και να εξασφαλίσουν αρχικά πιστώσεις 4,5 εκ. ευρώ από διασυνοριακά προγράμματα, είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων. Ίσως με αυτόν τον τρόπο ξυπνήσει από τον λήθαργό της η κεντρική διοίκηση των Αθηνών και χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια με τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωσή της κονδύλια».
Ο κ. Δεβελέγκας εμφανίζεται βέβαιος πως «η αξιοποίηση των πηγών και των μονάδων ιαματικής θεραπείας, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας προς αυτές, θα προσελκύσουν επιπρόσθετα, μεγάλο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον και σε άλλους συναφείς τομείς. Θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, με ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στην απασχόληση, όσο και στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα».