Ανακοινώθηκαν οι φετινοί εισακτέοι από το Υπ. Παιδείας

Έρχονται 4.618 νέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Εξ αποστάσεως εξετάσεις για όλα τα μαθήματα αποφάσισε η Σύγκλητος

• Εργαστήρια με φυσική παρουσία φοιτητών, μόνο όμως για τα τελευταία έτη

• Διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας

PANEPISTHMIO TAMPELES

 

• Συνολικά 4.618 νέους φοιτητές θα δεχθεί φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αριθμός ίδιος με πέρυσι, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση των εισακτέων στα ΑΕΙ εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας (ο πίνακας με την αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά Τμήμα δημοσιεύεται στη σελίδα 11).
Πριν όμως από την υποδοχή των πρωτοετών, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου καλείται να φέρει εις πέρας σημαντικές εκπαιδευτικές διαδικασίες που εκκρεμούν, με κυριότερη τη διεξαγωγή εξετάσεων για όλα τα μαθήματα. Αυτές, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, θα γίνουν εξ αποστάσεως, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα διάδοσης του κορωνοϊού στην Πανεπιστημιούπολη.
Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, είναι τα εργαστηριακά μαθήματα και οι κλινικές ασκήσεις, που θα γίνουν με φυσική παρουσία φοιτητών, αλλά με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα προστασίας για όλους.

Ίδιοι οι εισακτέοι
Την Απόφαση που αφορά στον «Καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021» υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με την απόφαση, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 21 ανέρχεται σε 77.970. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η μόνη διαφοροποίηση αφορά στην ανακατανομή των εισακτέων των Τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων όμως ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ίδιος.

Εξ αποστάσεως εξετάσεις!
Ξεκινώντας έγκαιρα τα εξ αποστάσεως μαθήματα για τους φοιτητές του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν πριν από ένα δίμηνο τα συμβατικά μαθήματα με φυσική παρουσία φοιτητών και μελών ΔΕΠ.
Επόμενο στοίχημα είναι η εξεταστική και γι’ αυτήν η Σύγκλητος αποφάσισε, κατά την προχθεσινή έκτακτη ηλεκτρονική της συνεδρίαση, να γίνει με την εξ αποστάσεως διαδικασία για όλα τα μαθήματα. Θα ληφθεί μάλιστα, όπως διαβεβαιώνει το όργανο, ιδιαίτερη μέριμνα για μεθόδους που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο και τον ενιαίο τρόπο εξέτασης για όλους τους φοιτητές.
Την τεχνική υποστήριξη των διδασκόντων και των φοιτητών θα αναλάβει επιτροπή που θα συστήσει το Ίδρυμα. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος προτείνει σε κάθε Τμήμα να συγκροτήσει ομάδα στήριξης των διδασκόντων, που θα λειτουργεί σε επικοινωνία με την Ιδρυματική Επιτροπή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο χρόνος έναρξης των εξετάσεων θα πρέπει να ξεκινήσει, όπως αποφασίστηκε, μετά τις 10 Ιουνίου και εφόσον οι φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Για την απόφαση της Συγκλήτου να γίνουν εξ αποστάσεως εξετάσεις, μέτρησαν μία σειρά από παράγοντες, με κυριότερον το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο με το διαθέσιμο προσωπικό και τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτει, αδυνατεί να οργανώσει εξετάσεις με φυσική παρουσία για μεγάλο αριθμό φοιτητών, η οποία εξάλλου θα περιέκλειε δύο βασικούς κινδύνους. Πρώτον, την πιθανότητα δημιουργίας εστιών μόλυνσης και διάδοσης του ιού στην Πανεπιστημιούπολη και δεύτερον, την ενδεχόμενη ακύρωση κάθε περαιτέρω λειτουργίας σ’ αυτήν, με επιπτώσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Τα εργαστήρια
Η άλλη μεγάλη πρόκληση για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου είναι η υλοποίηση εργαστηριακών μαθημάτων και κλινικών ασκήσεων, η οποία δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Γι’ αυτές τις διαδικασίες η Σύγκλητος αποφάσισε ότι θα γίνουν με φυσική παρουσία των φοιτητών, όχι όμως για όλους, αλλά θα περιοριστούν κυρίως στα τελευταία έτη σπουδών και στους επί πτυχίω φοιτητές.
Όπως επισημαίνει στην απόφασή της, για τα εργαστήρια θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου κάθε Τμήματος για κάθε εργαστήριο το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Ανάμεσα στα άλλα, αποφασίστηκε πως οι Κύπριοι φοιτητές και οι φοιτητές από άλλες χώρες θα παραμείνουν υποχρεωτικά διά νόμου σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ προτείνεται επίσης η επταήμερη καραντίνα για Έλληνες φοιτητές που προέρχονται από περιοχές εκτός Ηπείρου.

«Αναπόφευκτη λύση…»
Καταλήγοντας στην απόφασή της η Σύγκλητος δεν παραλείπει να επισημάνει πως «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λαμβάνει χώρα ως αναπόφευκτη λύση λόγω της έκτακτης ανάγκης και δεν αναγνωρίζεται ως δόκιμος τρόπος εκπαίδευσης για το ίδρυμα τόσο όσον αφορά στη διδασκαλία όσο και στη εξεταστική διαδικασία».
Κάνει, δε, γνωστό ότι θα ζητηθεί η συναίνεση των φοιτητών για τη συμμετοχή τους σε εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές, θα γίνεται έλεγχος συμπτωμάτων, θα διασφαλιστούν καθαριότητα, απολυμάνσεις και χρήση προστατευτικού υλικού, ενώ θα γίνουν και σεμινάρια ενημέρωσης για το προσωπικό των τμημάτων και τους φοιτητές.