Η Αντιπολίτευση με οριακή διαφορά (23-22) «μπλόκαρε» χθες το έργο

Ο Δήμος Ιωαννιτών μένει… πίσω στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού!

Σφοδρή επίθεση από Μ. Ελισάφ, Ν. Γκόντα, Α. Μπαρτζώκα κατά Θ. Μπέγκα και Τ. Καλογιάννη

• Προσφυγή σε τοπικό δημοψήφισμα εξετάζει η Δημοτική Αρχή

ELIAF GKONTAS MPARTZOKAS

Με οριακή διαφορά (23 κατά – 22 υπέρ) οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης «μπλόκαραν» τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας για την ωρίμανση της μελέτης που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε πόλη και δημοτικά διαμερίσματα.
Οι παρατάξεις που απαρτίζουν τη Δημοτική Αρχή, μετά την αρνητική τροπή της υπόθεσης, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να «μη μείνει η πόλη στο σκοτάδι», αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο τοπικού δημοψηφίσματος.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ και οι επικεφαλής των συνεργαζόμενων παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Ν. Γκόντας και «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξέφρασαν τη λύπη τους για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για σοβαρές παρεμβάσεις που θέλει να δρομολογήσει εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Άσκησαν δριμύτατη κριτική κατά της αντιπολίτευσης ως προς τη συγκεκριμένη απόφαση λέγοντας ότι «η συμμαχία όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στερεί από την πόλη ένα μεγάλο έργο», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος.
«Πανηγυρίζει» η αντιπολίτευση
Στον αντίποδα, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης «πανηγύρισαν» για την αποτέλεσμα, με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, να δηλώνει «ικανοποιημένη γιατί δεν θα προχωρήσει μια διαδικασία που ήταν σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας και των πολιτών».
Η παράταξη της κυρίας Τατιάνας Καλογιάννη, σε απολογητική της ανακοίνωση, υποστηρίζει πως η ψηφοφορία, ήταν «υπέρ ή κατά της αδιαφάνειας και της τήρησης ή μη των διαδικασιών» και επιτέθηκε κατά της Δημοτικής Αρχής, αναφέροντας πως δεν μπορεί να διοικήσει.
Ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ασκούν κριτική και επί τεχνικών θεμάτων για να δικαιολογήσουν την αρνητική τους στάση, η χθεσινή ψηφοφορία – όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος- αφορούσε μόνο την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Ωστόσο και μετά την ψηφοφορία η παράταξη της κ. Καλογιάννη τιτλοφορούσε την ανακοίνωσή της ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψηφοφορία δεν αφορούσε την έγκριση ή μη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών, αλλά την αδιαφάνεια κλπ.»!
«Ανίερη συμμαχία…»
Στη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ έκανε λόγο για «ανίερη συμμαχία ετερόκλητων παρατάξεων», που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των συμπολιτών που θέλει μόνο να πλήξει τη Δημοτική Αρχή.

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι θιασώτες μιας κρατικοποιημένης οικονομίας που αντιπαλεύουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συμπορεύονται αρμονικά με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το συμφέρον της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις», τόνισε ο Δήμαρχος, που υπενθύμισε και την ανάλογη στάση τους στο θέμα της καθαριότητας.
Η παράταξη του κ. Μπέγκα, συνέχισε, που επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε ένα λαμπτήρα, καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου. Η κ. Καλογιάννη που ως αντιπεριφερειάρχης δήλωνε περήφανη για το πρόγραμμα ELENA και προέτρεπε τους Δήμους να συμμετάσχουν σε αυτό σήμερα καταψηφίζει»
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα που δόθηκε στις παρατάξεις να ενημερωθούν, δίνοντας διαβεβαίωση ότι «η πόλη δεν θα μείνει βρώμικη, δεν θα μείνει στο σκοτάδι».
Ο Νίκος Γκόντας
Αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του και ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», που εστίασε την κριτική του στη στάση της Τατιάνας Καλογιάννη: «Άνθρωποι οι οποίοι είχαν διεκδικήσει πριν λίγους μήνες, την μητρότητα του προγράμματος ELENA καταψηφίζουν, χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τη μεταστροφή τους». Άφησε επίσης αιχμές και για πρώην μέλη της παράταξής του, «φωτογραφίζοντας» τον Βασίλη Κοσμά. «Η παράταξή μας την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε προτείνει και ήταν υπέρμαχη της πρότασης για το ELENA. Δυστυχώς -ανέφερε συγκεκριμένα- άνθρωποι οι οποίοι τότε ψήφιζαν υπέρ του προγράμματος ELENA, σήμερα ψηφίζουν τελείως διαφορετικά. Έχουν τη μεγάλη ευθύνη, να απολογηθούν εκείνοι στους Γιαννιώτες επειδή η πόλη θα μείνει στο σκοτάδι μιας αδιανόητης πολιτικής διελκυστίνδας».
Ο Άρης Μπαρτζώκας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, αναφέρθηκε σε στοιχεία του έργου για να τεκμηριώσει τα οφέλη για το Δήμο, απαντώντας έμμεσα και στο επιχείρημα του πρώην Δημάρχου ότι η πρόταση της δικής του Δημοτικής Αρχής εξασφάλιζε περισσότερα οφέλη στο Δήμο, καθώς η εξοικονόμηση πόρων θα επέστρεφε κατά 100% στο Δήμο, ενώ με το ELENA αυτό θα είναι 20%, χωρίς να αναφέρει το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης κ.α. Όπως είπε, «τεχνοκράτες της παράταξής μας πήγαν στην Περιφέρεια, μελέτησαν όλα τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι έχει γίνει μία άριστη δουλειά. Τι θέλουμε να κάνουμε.. Να αλλάξουμε 17 χιλιάδες λαμπτήρες και να εξοικονομήσουμε ενέργεια κατά 62,5%.

Ένα ποσό από την εξοικονόμηση θα πάει στον ιδιώτη που θα κατασκευάσει το έργο και ένα άλλο ποσό θα έρθει στο Δήμο ώστε να γίνουν έργα για τους πολίτες. Τι άλλο; Ότι ο δήμος δεν θα έχει κανένα κόστος για την μελέτη του έργου. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι θελήσαμε να αντικατασταθεί ο φωτισμός σε όλη την έκταση του Δήμου. Η σημερινή ψήφος της αντιπολίτευσης είναι ψήφος κατά της πόλης και των δημοτών».