Ετοιμάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο τουρισμός το επόμενο «στοίχημα» για τη χώρα μας

Σε αναμονή και οι επαγγελματίες της περιοχής μας

• Πρωτοβουλίες προβολής σε ξένα ΜΜΕ από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων

SYRRAKO

Η επανεκκίνηση του τουρισμού αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση και την οικονομία.
Ήδη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για τον εαρινό- θερινό τουρισμό έχει χαθεί, ενώ οι αμφιβολίες για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο τρίμηνο εξακολουθούν να είναι μεγάλες, ενόσω δεν εκμηδενίζεται η διάδοση του κορωνοϊού σε χώρες, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών.
Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως ήδη ετοιμάζεται σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Δεδομένης- τόνισε- της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα».
Ακριβείς εκτιμήσεις για την μείωση του τζίρου δεν μπορούν να γίνουν. Ο αγώνας όλων είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν η ζημιά, ώστε το 2021 να επανέλθουμε σε γενναία ανάκαμψη. Το θετικό των τελευταίων ημερών, είναι η γενική καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και τα διθυραμβικά σχόλια των έγκυρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Προβληματισμός στα Γιάννενα
Αν και την περίοδο αυτή, βαρύτητα δίνεται στον καλοκαιρινό – θαλάσσιο τουρισμό, τα προβλήματα φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα στις μεγάλες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην ενδοχώρα. Στη λίστα αυτών περιλαμβάνονται περιοχές όπως τα Ιωάννινα, τα οποία προ κορωνοϊού παρουσίαζαν αυξημένη κίνηση με Έλληνες και ξένους επισκέπτες (ακόμη και με Αλβανούς). Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στο χώρο των ξενοδόχων, είναι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχουν ιδιοκτήτες που το σκέφτονται αν θα ανοίξουν την θερινή τουλάχιστον περίοδο τα καταλύματα τους, ακόμη και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Όλοι πάντως βρίσκονται σε αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων, περιμένοντας τα μέτρα να αφορούν και τις ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί και η μελλοντική τους προοπτική.
Στις προσπάθειες που γίνονται για να επαναφερθεί η «κανονικότητα» στη λειτουργία του τουρισμού στην Ήπειρο και να επαναφερθούν οι ροές επισκεπτών, μπαίνει μπροστά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε την προβολή της περιοχής στο Ιαπωνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Chikyu- No- Arukikate (Παγκόσμιος Οδηγός Ταξιδιωτών), ενώ αναμένεται και άλλη μια ομάδα δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Στόχος της φιλοξενίας των γκρουπ και της ανάλογης προβολής που δίνουν μέσω των Μέσων που εργάζονται είναι δοθεί μια ολοκληρωμένη άποψη των τουριστικών δυνατοτήτων που παρέχει η περιοχή μας, με απώτερο στόχο να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να προσελκυσθούν επισκέπτες από νέες αγορές.
Ενδεικτικό είναι ότι οι απεσταλμένες του Ιαπωνικού περιοδικού, έμειναν για εννέα ημέρες στην περιοχή των Ιωαννίνων (4-13 Μαρτίου), επισκέφθηκαν την πόλη, περιοχές και χωριά, το Οικοπάρκο Βίκου- Αώου, έμειναν σε αστικά και ορεινά καταλύματα, φωτογράφησαν κτηνοτρόφους, συλλέκτες βοτάνων, παραγωγούς τυριών, τεχνίτες στα εργαστήρια και τοπία. Αν και το αφιέρωμα επρόκειτο να δημοσιευτεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λόγω των όσων επακολούθησαν με τον κορωνοϊό, η δημοσίευση μεταφέρθηκε για τον Αύγουστο, με τη στόχευση να μετατίθεται για τους επόμενους μήνες.
Ο Σπ. Σουρέλης
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «όσο μικρή ή μεγάλη κι αν αποδειχθεί αυτή η προσφορά, δείχνει ότι δεν περιμένουμε μόνο από το κράτος να μας βοηθήσει, αμέτοχοι στη συνολική προσπάθεια». «Η Ένωση Ξενοδόχων με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει, παραμένει πάντα ενεργή, δρώντας υπέρ της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης και βοηθώντας στην ευρύτερη προσπάθεια για την επαναφορά των τουριστικών εισροών στη χώρα μας».