Ένα από τα πιο ζωντανά τμήματα της κοινωνίας μας…

Κανείς στην Ήπειρο δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς απέτισαν με δηλώσεις και μηνύματα οι τοπικές Αρχές

MNHMEIO PONTIAKO ANATOLH

Τη δική του ξεχωριστή παρουσία έχει και στην Ήπειρο το κομμάτι εκείνο του Ποντιακού Ελληνισμού που, φεύγοντας από τις ιδιαίτερες πατρίδες του, κυνηγημένο από τα στίφη των νεοτούρκων, εγκαταστάθηκε και ρίζωσε στην περιοχή μας.
Οι πρώτοι εκείνοι Πόντιοι πρόσφυγες αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, κατάφεραν όμως να στήσουν μία νέα ζωή με επίκεντρο την Ανατολή, τη Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια και τελικά να προκόψουν, ενώ οι γενιές που τους διαδέχθηκαν διατηρούν τις παραδόσεις και τις μνήμες τους αποτελώντας ένα ιδιαίτερα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας.
Όλα τα παραπάνω με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία ως γεγονός έλαβε χώρα πριν από 101 χρόνια. Για την θλιβερή επέτειο μηνύματα και δηλώσεις εξέδωσαν τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι φορέων.
Την ερχόμενη Κυριακή
Εκδηλώσεις δεν έγιναν χθες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς είχαν αναβληθεί εδώ και αρκετές ημέρες λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, η Αδελφότητα Μικρασιατών και Ποντίων Ηπείρου τις μετέφερε για την ερχόμενη Κυριακή που θα τελέσει δοξολογία και θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων της Ανατολής.
Οι χθεσινές δηλώσεις
Σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη τονίζει τα εξής: «Χιλιάδες άνθρωποι, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, βρήκαν τον θάνατο ή ξεριζώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους τα προγονικά εδάφη. Η άφιξη των Ποντίων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ωστόσο, οι Πόντιοι πρόσφυγες κατάφεραν να μεταφέρουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις αξίες, τον χορό και το τραγούδι. Με την εργατικότητα και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο».
Καταλήγοντας, επισημαίνει με έμφαση πως «η 19η Μαΐου είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
- «Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και συνεχίζει: «Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους. Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν. Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».
- Aπό την πλευρά του, ο πρ. δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «η ιστορία των Ελλήνων είναι δυστυχώς γραμμένη με πολλές τραυματικές μνήμες. Εμπειρίες που σημάδεψαν όμως την πορεία αυτού του τόπου, σφυρηλάτησαν το πνεύμα και καθόρισαν αυτό που είμαστε σήμερα. Μια τέτοια θλιβερή ιστορία είναι και η ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Είναι μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή. Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης».
Κλείνοντας δε επισημαίνει: «Eπειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση».
-Ημέρα μνήμης, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά για όλο το γένος των Ελλήνων που έζησε την τραγωδία με 353.000 νεκρούς από τις οργές των Τούρκων χαρακτηρίζει τη χθεσινή ο πρ. δήμαρχος Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Όπως τονίζει με έμφαση, «η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτή η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο».
- Για μία ματωμένη επέτειο κάνει λόγο στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Όπως αναφέρει, «τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θύματα του τουρκικού εθνικισμού. Κανένας δεν ξεχνά, όλοι πάντα θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε, την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλες τις χώρες του κόσμου. Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί περιμένουν…».
- «Η γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας στο όνομα της δήθεν "εθνικής καθαρότητας" αποκαλύπτει το πόσο εγκληματική μπορεί να σταθεί μία τέτοια προσέγγιση. 101 χρόνια μετά από τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού, ανάλογες πληγές στο σώμα της ανθρωπότητας συνεχίζουν να αιμορραγούν», αναφέρει από τη μεριά της η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Όλγα Γεροβασίλη. Όπως τονίζει, «μέσα από αυτή την καταστροφή, εκατοντάδες Έλληνες Πόντιοι έφτασαν και στην περιοχή της Άρτας, φέρνοντας με τη δουλειά, τις γνώσεις και την πολιτιστική τους κληρονομιά, νέα πνοή και νέες προοπτικές».
-«Τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, αποτελεί καθήκον να εκπληρωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας, που θα μνημονεύεται πάντα ώστε να μην επαναληφθεί», τονίζει ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. Όπως αναφέρει, «η έμπρακτη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία, με την διατύπωση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς, αναδρομικής συγγνώμης, που θα αποκήρυσσε τη μέχρι σήμερα τακτική της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, θα αποτελούσε και για την ίδια μια θετική εξέλιξη».
3 Για «ημέρα μνήμης και θρήνου για τον οικουμενικό ελληνισμό» κάνει λόγο ο Δήμος Πρέβεζας και προσθέτει: «Για όλους μας στο Δήμο Πρέβεζας, όπου ζούμε και ακούμε διαχρονικά τις ζωντανές μνήμες μέσα από τις γενιές των συμπολιτών μας Ελλήνων προσφύγων του Πόντου μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια μας εδάφη κατόπιν της τραγικής γενοκτονίας, η επέτειος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα. Τιμούμε με σεβασμό τα 353.000 θύματα της τουρκικής Κεμαλικής θηριωδίας των 353.000 σφαγιασμένων Ελλήνων του Πόντου και δίνουμε την υπόσχεση, ως Έλληνες πολίτες και Δημότες του Δήμου Πρέβεζας, στον οποίο η καρδιά του Πόντου χτυπά δυνατά και η φλόγα της μνήμης παραμένει άσβεστη, ότι τίποτα δεν ξεχάστηκε ούτε θα ξεχαστεί»!