Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής παρεμβαίνει και προτείνει…

Αναθεώρηση στα Αγαθοεργά και  επανασύνδεση με τη Ζωσιμαία!

Τι εισηγούνται ο Πρόεδρος Αθ. Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχ. Παντούλας μέσω του «Π.Λ.» για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων

LYKEIO ZOSIMAIAS

• Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες έχουν μετατραπεί εδώ και δεκαετίες τα Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακροχρόνια αντιπαράθεση γύρω από το καθεστώς διαχείρισής τους.
Τα Κληροδοτήματα και οι Σχολικές Περιουσίες με τις οποίες «προίκισαν» την πόλη μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες όπως ο Νικόλαος Ζωσιμάς βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, με φορείς και Ενώσεις Πολιτών να ζητούν επίμονα αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και το πέρασμά τους στον Δήμο. Διεκδίκηση που βρίσκει αντίθετα τα Αγαθοεργά Καταστήματα, τα οποία έχουν εδώ και δεκαετίες τη διαχείριση και φέρουν φυσικά ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή τραγική εικόνα με την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ λόγω εξαΰλωσης των μετοχών που διέθεταν κάποια Κληροδοτήματα.
Υπάρχει φυσικά και η ενδιάμεση άποψη, όπως την εκφράζουν με άρθρο τους στον «Π.Λ.» οι Αθανάσιος Δάλλας, Πρόεδρος και Mιxάλης Παντούλας Γεν. Γραμματέας

του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Αγαθοεργών και διάθεση των εναπομεινάντων πόρων του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά για τις ανάγκες της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής.
Χρόνια αντιπαράθεση
Από τη μία μεριά, Ενώσεις Πολιτών, διάφοροι Φορείς και μεμονωμένοι πολίτες αμφισβητούν έντονα τα τελευταία χρόνια τη νομιμότητα των Αγαθοεργών Καταστημάτων ως διαχειριστών των διαφόρων διαθηκών στην ουσία της διαθήκης Ν. Ζωσιμά που αποτελούσε το 95% της συνολικής πηγής εσόδων των Κληροδοτημάτων, ασκούν δριμεία κριτική εις βάρος των διοικήσεων των Αγαθοεργών για διαχειριστικές παραλήψεις και έλλειψη ευαισθησίας έναντι της βούλησης των διαθετών και καταγγέλλουν με δριμύτητα τις διάφορες πολιτικές ηγεσίες για μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των Αγαθοεργών και εις βάρος των συμφερόντων της πόλης μας.
Από την άλλη, υπάρχει η διοίκηση των Αγαθοεργών η οποία αγνοεί την τοπική κοινωνία, επιχειρεί με διάφορους τρόπους να μετατρέψει τα Αγαθοεργά από ΝΠΔΔ σε εκκλησιαστικό ίδρυμα και αρνείται πεισματικά τον οποιοδήποτε διάλογο υπέρ του εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του φορέα ώστε αυτός να είναι εναρμονισμένος με την βούληση των διαθετών και προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής μας.
Οι Απόφοιτοι Ζωσιμαίας
Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους οι κ.κ. Δάλλας και Παντούλας, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής απέφυγε να εμπλακεί σ’ αυτή τη διαμάχη για πολλούς προφανείς και ευνόητους λόγους. Παρ’ όλα ταύτα και επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους επί της προτάσεως για παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της «μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» στον Δήμο Ιωαννιτών.
Για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις τους, παραθέτουν επί λέξει τα εξής ουσιαστικά σημεία:
«*Πρώτο: πιστεύουμε ότι από την ομαδοποίηση των κληροδοτημάτων υπό έναν γενικό και απροσδιόριστο τίτλο δημιουργείται μία πλασματική εικόνα και δυσχεραίνεται η διατύπωση συμπερασμάτων υπό συνθήκες ηρεμίας και νηφαλιότητας. Το κάθε Κληροδότημα έχει την δική του αποστολή, την δική του ιστορία, την δική του βαρύτητα στα τεκταινόμενα της κοινωνίας και τους δικούς του κανόνες διαχείρισης.
*Δεύτερο: Είναι αληθές ότι με την παρεμβολή των διατάξεων του άρθρου 82 του νόμου 4182/2013 (Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις) εξουδετερώθηκαν στην πράξη, τα όσα προβλέπονται στα άρθρα 2.1, 81, 51 του ιδίου νόμου. Για να μην δημιουργούνται όμως παρανοήσεις διευκρινίζουμε ότι στις διατάξεις των άρθρων 2.1, 81, 51 δεν προβλέπονταν η παραχώρηση των περιουσιών στον Δήμο Ιωαννιτών ή σε κάποιον άλλο διαχειριστικό φορέα, αλλά καθορίζονταν η υποχρέωση των Αγαθοεργών για τροποποίηση ή συμπλήρωση του καταστατικού τους, ώστε αυτό να εναρμονισθεί πλήρως με την βούληση του διαθέτη
*Τρίτο: Η βούληση των διαθετών είναι ιερή, προσδιορισμένη με σαφήνεια στην κάθε διαθήκη ή δωρεά, δεν χρήζει ερμηνειών (πολλώ δε μάλλον παρερμηνειών) και πρέπει μάλιστα να εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια. Στο σημαντικότερο εξ όλων των κληροδοτημάτων ο Ν. Ζωσιμάς καθόρισε με το άρθρο Ε’ της διαθήκης του ότι τα ποσά που περιγράφονται σ’ αυτό προορίζονταν, αποκλειστικά και μόνο, υπέρ του εκπαιδευτικού έργου της Ζωσιμαίας Σχολής. Δυστυχώς όμως το 1926 διεπράχθη το γνωστό ανοσιούργημα και με λεκτικές ακροβασίες καταστρατηγήθηκε βάναυσα η βούληση του διαθέτη, η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που προορίζονταν για την Ζωσιμαία Σχολή (Άρθρο Ε’) ανατέθηκε στην νεοσύστατη «Εκπαιδευτική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου», τα έσοδα αυτών των περιουσιακών στοιχείων έπαψαν να διατίθενται υπέρ του εκπαιδευτικού έργου του ιστορικού σχολείου της πόλης μας και διετίθεντο πλέον, κατά παράβαση των ηθικών κανόνων και των χρηστών διαχειριστικών αρχών, για «την ανέγερση διδακτηρίων, την ίδρυση λουτρών και σκοπευτηρίων, την σύσταση παιδονομικής υπηρεσίας κ.α. παρόμοια».
*Τέταρτο: Η κατάθεση οποιασδήποτε πρότασης για εξυγίανση των κληροδοτημάτων πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά και όχι σε πλασματικά δεδομένα. Δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα υπόλοιπα κληροδοτήματα αλλά η πραγματική εικόνα των υπολειμμάτων του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά περιγράφεται ως εξής: α) οι μετοχές, που μέχρι το 2010, απέδιδαν έσοδα της τάξεως του 1.500.000 Ευρώ ετησίως έχουν εξαϋλωθεί και είναι μηδενικής αξίας β) ο κοινωνικός τομέας του Κληροδοτήματος, στον οποίο υπάγεται και το Γηροκομείο, διαχειρίζονταν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία των άρθρων ΣΤ’, Ζ’, Η’, Θ’, Ι’ και ΙΑ’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά και σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα, εξ όσων γνωρίζουμε, της τάξεως των 10.000.000 Ευρώ και γ) Τα μόνα αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που προέρχονται από τα κεφάλαια του άρθρου Ε’, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» τα οποία ανήκουν ιδιοκτησιακά στην, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου, «Εκπαιδευτική Επιτροπή». Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και παρέχονται στο δημόσιο δωρεάν, άνευ ουδενός ανταλλάγματος και χωρίς την υπογραφή κάποιου συμφωνητικού που θα περιέγραφε τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις».
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας είναι γνωστές και συνοψίζονται στα εξής: α) Αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Αγαθοεργών ώστε αυτός να είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την βούληση των διαθετών β) αξιοποίηση των υπολειμμάτων του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και διάθεση των πόρων από τα ακίνητα της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» υπέρ του εκπαιδευτικού έργου της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και γ) διαμόρφωση κοινά αποδεκτής λύσης για το νέο διαχειριστικό καθεστώς με την συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων (Αγαθοεργά, Δήμος Ιωαννιτών βουλευτές, Υπουργούς Παιδείας).
Όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Δάλλας και Παντούλας, «τα Αγαθοεργά Καταστήματα, με την στάση που τήρησαν απέναντι στις εισηγήσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, μας παρέχουν το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι δεν αποδέχονται την πρόταση για αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας τους και για εναρμόνισή του με την βούληση του διαθέτη».
Παραχώρηση στον Δήμο
Κάνουν δε αναφορά σε πληροφορίες που θέλουν τα Αγαθοεργά Καταστήματα πρόθυμα να «απαλλαγούν από το βάρος της ακίνητης περιουσίας της Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» και να την παραχωρήσουν στο Δήμο Ιωαννιτών με την μορφή «σχολικών περιουσιών». Η ενέργεια αυτή τονίζουν πως είναι απόλυτα παράνομη και έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, επιδιώκουν την έκδοση ειδικού νόμου (επιδιώκοντας μάλιστα την εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους και του ιδίου του Πρωθυπουργού) με την οποία θα νομιμοποιούνταν η παρανομία και θα έμπαινε οριστική ταφόπλακα στο Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά.
«Θεωρούμε ότι οι βουλευτές του νομού μας έχουν χρέος να ενημερώσουν τον κ. Πρωθυπουργό για τους σχεδιασμούς που, όπως λέγεται, εξυφαίνονται εν αγνοία του», τονίζουν οι δύο συγγραφείς του άρθρου και προσθέτουν: «Εάν οι φήμες αυτές επαληθευτούν, τότε οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι επί δεκαετίες αντιμαχόμενες πλευρές (Μητροπολίτης και Αγαθοεργά από την μία πλευρά και οι Ενώσεις Πολιτών, διάφοροι Φορείς και μεμονωμένοι πολίτες από την άλλη), ομονοούν πλέον και έχουν κοινό στόχο: την παραχώρηση στον Δήμο της ακίνητης περιουσίας που δημιουργήθηκε από τα κεφάλαια του Άρθρου Ε’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά, δηλαδή από τα κεφάλαια που ο Ν. Ζωσιμάς διέθεσε υπέρ του εκπαιδευτικού έργου της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής (!). Στο μόνο που διαφέρουν οι προτάσεις τους είναι στην μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επίτευξη του ίδιου όμως αποτελέσματος».
Καταλήγοντας στο άρθρο τους, οι Αθ. Δάλλας και Μιχ. Παντούλας εκφράζουν την ελπίδα ότι «τέτοιου είδους ψευδεπίγραφες «προσφορές» θα τύχουν της ομόφωνης αποδοκιμασίας εκ μέρους της δημοτικής αρχής και εκ μέρους όλων των δημοτικών παρατάξεων».
Αφού επαναλαμβάνουν πως μοναδικό όραμα και στόχος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας είναι «η επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και η επανασύνδεση της με τις ιστορικές πηγές χρηματοδότησης της λαμπρής εκπαιδευτικής και πνευματικής της πορείας», καλούν για μια ακόμη φορά όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας (Αγαθοεργά, Δήμος Ιωαννιτών, βουλευτές, Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, Επιστημονικοί φορείς κ.λ.π.) σε δημόσιο διάλογο για τον επαναπροσδιορισμό των διαχειριστικών κανόνων αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά.
Εισηγούνται δε την πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου με πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια, χωρίς προαποφασισμένες ή προδιαγεγραμμένες λύσεις εκφράζοντας την άποψη πως «κανείς καλοπροαίρετος πολίτης των Ιωαννίνων δεν μπορεί να τον αρνηθεί». Ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης που προτείνουν είναι και η μετονομασία της ψευδεπίγραφης Εκπαιδευτικής Επιτροπής σε «Εφορεία της Γενικής Ελληνικής Σχολής (Ζωσιμαίας Σχολής), όπως ορίζεται σε διαθήκη του Ν. Ζωσιμά.