Συνέργειες τριών «Δικτύων Πόλεων» για προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή!

- Συμμετέχουν στο εγχείρημα και 11 Δήμοι της Ηπείρου

- 1,8 δισ. ευρώ για αντιπλημμυρικά σε όλη τη χώρα

DHMARXEIO ZAGORIOY

• Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ηράκλεια Σερρών, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη τη χώρα, καθώς και επιστήμονες με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θέμα του: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Προειδοποίηση - Πρόληψη – Αποκατάσταση» και κατά τη διάρκεια των εργασιών αναλύθηκαν οι προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση για την Πολιτεία και ειδικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υποχρεώσεις και οι δυνατότητες που διανοίγονται για τους Δήμους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του νέου κλιματικού νόμου. 1,8 δισ. ευρώ για αντιπλημμυρικά

«Παρών» στο συνέδριο και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανακοίνωσε νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία πολιτών και υποδομών ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ σ’ όλη τη χώρα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ άλλα 500 εκατ. διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται από τους παραχωρησιούχους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο κλιματικός νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και θα θέσει το πλαίσιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διενεργήσει από τον Ιούλιο του 2019 ως το τέλος του 2021, 75.000 αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και κατοικίες και έχει προχωρήσει σε 79.000 ενέργειες αποκατάστασης. Στο ίδιο διάστημα έχουν δοθεί αποζημιώσεις πάνω από 230 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αποκατάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Άλλες τοποθετήσεις

Ο πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο χρειάζονται πιο φιλόδοξα βήματα. Ο Πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου», Στάθης Σταθόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και στο σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης με την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων κατασκευής δικτύων φόρτισης με σεβασμό στις ανάγκες κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων. Ακολούθησαν επιστημονικές παρουσιάσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα και τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που είναι επιταχυνόμενες, ενώ η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Έλενα Μουρελάτου παρουσίασε τη λύση που εφαρμόστηκε στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας για την ιχνηλάτηση, συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των φερτών υλικών από τις πλημμύρες.

Σύμφωνο συνεργασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπετζώνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, Δήμαρχος Λεβαδαίων Ι. Ταγκαλέγκας και ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Ανδρέας Στεργίου υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας, προκειμένου τα τρία δίκτυα να αναπτύξουν από κοινού δράσεις, να υποβάλουν προτάσεις και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν για πρόληψη και αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρ. Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

Ηπειρωτική συμμετοχή υπάρχει και στα τρία αυτά Δίκτυα Πόλεων και πιο συγκεκριμένα:-

Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης, Πωγωνίου και Ζηρού.

-Στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια συμμετέχουν οι Δήμοι Κόνιτσας, Ζαγορίου και Αρταίων.

- Στο Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και Ν. Σκουφά.

Τι προβλέπεται…

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανοίγει το δρόμο οι πολυάριθμοι Δήμοι - μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων - μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης προβλέπεται να αξιοποιηθούν επιτυχημένα προγράμματα και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν οι Δήμοι, όπως για παράδειγμα το πρωτοποριακό έργο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες, που υλοποιεί ο Δήμος Αργιθέας. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την συνεργασία των Δικτύων για εκπόνηση - επικαιροποίηση των μελετών υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των Δήμων, καθώς και για την σύνταξη Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών.

Τα Σχέδια Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το κείμενο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου στο εξής θα αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

«Αρωγός η Κυβέρνηση…»

Ο Υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των τριών Δικτύων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους. «Η επούλωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης πρέπει να γίνεται άμεσα, η στήριξη να φθάνει γρήγορα και δίκαια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να γίνεται με ανθεκτικό τρόπο στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.

Ακραία φαινόμενα είναι πλέον πιο πιθανό να συμβούν και να είναι πιο σφοδρά», τόνισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τα προβλήματα των μικρών Δήμων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντησή του με τους Δημάρχους 33 μικρών ορεινών Δήμων.