«Πράσινο φως» στη σύμβαση έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Από Γενάρη θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας

«Η Δημοτική Αρχή έχει και σχέδιο και πρόγραμμα», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος • Σταθερά θα

παραμείνουν και τη νέα χρονιά τα δημοτικά τέλη • «Βέλη» εξαπέλυσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης

PLATEIA MAKETA 1 8 4 21

 • Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις αρχές Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων, το οποίο πέρασε τα τελευταία χρόνια διάφορες «περιπέτειες» με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά. 

Η σχετική σύμβαση πήρε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εντός των επόμενων ημερών θα πέσουν οι υπογραφές για την εκκίνηση των εργασιών, με τον  Αντιδήμαρχο Έργων να διαβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή έχει πρόγραμμα και το υλοποιεί! Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση της Πλατείας ξεκίνησε ως έργο από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία έκανε και την επιλογή της μελέτης στην οποία θα βασιστεί! Κατά τα άλλα, σταθερά θα μείνουν για το 2023 τα δημοτικά τέλη σύμφωνα με σχετική απόφαση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κριτική πάντως άσκησαν στη Δημοτ. Αρχή οι Θωμάς Μπέγκας και Θωμάς Γιωτίτσας, η παράταξη των οποίων ζήτησε να γίνουν μειώσεις τελών σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες, όμως η πρότασή της δεν πέρασε.

«Ξεκολλάει» η Πλατεία!

Mία μακρά και επίπονη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έγκριση που έδωσε το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση για το έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, το οποίο παραμένει «μετέωρο» εδώ και αρκετά χρόνια. 

Οι καθυστερήσεις, πάντως, οφείλονται στη σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία αρχικά εμφανιζόταν αποφασισμένη να μην υλοποιήσει την ανάπλαση, όμως στη συνέχεια «ανέκρουσε πρύμναν» και προχώρησε σε επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης του έργου αλλάζοντας κάποιες μόνο παραμέτρους του. Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση της Πλατείας θα βασιστεί στη μελέτη που διακρίθηκε σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξήγαγε η Δημοτική Αρχή του Θ. Μπέγκα.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος, η ανάπλαση από τα σχέδια θα περάσει στην πράξη, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί από τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον ανάδοχο η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου. 

Οι εργασίες ανάπλασης στην Κεντρική Πλατεία θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

«Έχουμε σχέδιο…»

Ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει καθημερινά ότι και σχέδιο έχει και πρόγραμμα διαθέτει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχει την βούληση να λύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης, να υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο». Ο κ. Αρλέτος σπεύδει παράλληλα να σημειώσει πως «όσοι εξακολουθούν να καταλογίζουν έλλειψη σχεδίου, να μιλούν για απώλειες χρημάτων και για απουσία προγραμματισμού στην εκτέλεση των έργων, είναι αυτοί που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Τους αφήνουμε στην τύχη τους»! 

Οι εργασίες

Όπως είναι ήδη γνωστό, το έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας έχει προϋπολογισμό 5,2 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι κύριες εργασίες ανάπλασης αφορούν στην ανακατασκευή του δαπέδου της και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ.

Προβλέπονται επίσης κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας, ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της, εξοπλισμός της με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της και σύνδεσή της με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

Τα δημοτικά τέλη

Σε άλλα νέα από το «μέτωπο» του Δήμου Ιωαννιτών, σταθερά θα παραμείνουν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2023. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα, διατηρούνται οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου και το κοινωνικό τιμολόγιο.

Για την ισοσκέλιση των εσόδων και δαπανών της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 θα ενταχθούν, όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή οι κωδικοί από το τέλος ακίνητης περιουσίας και τους ΚΑΠ για κάλυψη γενικών δαπανών των Δήμων. Επιπλέον, στα ανταποδοτικά έσοδα έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη 700.000 ευρώ από καθυστερούμενα τέλη από ιδιώτες. Ο Δήμος έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. 

Όπως επισήμανε κλείνοντας την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, «κατά την περίοδο 2019 – 23, παρά τις πρωτόγνωρες και δυσμενείς συνθήκες, η Δημοτική Αρχή προχώρησε κατά μέσο όρο σε μείωση των ανταποδοτικών τελών των νοικοκυριών κατά 10% και σε αντίστοιχη μείωση των τελών στις επιχειρήσεις κατά 5%. Προφανώς και δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, Αντιθέτως, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση να είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας». 

Η παράταξη Μπέγκα

Τη δική της πρόταση με στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών στην τοπικές ενότητες Σταυρακίου, Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου κατέθεσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Όπως τόνισε ο εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας, οι μειώσεις που προτείνονται είναι ικανές να ανακουφίσουν τους δημότες των περιοχών αυτών με ένα κόστος για το Δήμο 188.000 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή, ήταν η μείωση των τελών για τις οικίες να είναι από 1,22 στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα καταστήματα από 3,31 στο 2,3 ευρώ. Ο κ. Γιωτίτσας άσκησε και κριτική στη Δημοτική Αρχή τονίζοντας πως τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της όλες οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά έχουν διαψευστεί πλήρως.

Καυτηρίασε, μεταξύ άλλων, τις αστοχίες στο θέμα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναδιοργάνωση υπηρεσιών κ.α.. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την συνεχιζόμενη τακτική των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 «Εμείς δεν παραδώσαμε…»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας, διευκρίνισε ότι η «Ενότητα Πολιτών», εφόσον η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή, θα ψηφίσει «λευκό». Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «ως Δημοτική Αρχή είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led σε όλο το Δήμο, δομημένο σε τρεις φάσεις, με συνειδητή επιλογή χρηματοδότησης από τον κουμπαρά των αναταποδοτικών τελών σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ και ένα μέρος από δάνειο ή την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε. Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την οδού Νιάρχου, την ενσωματώσαμε στο ΒΑΑ αφού βρέθηκε επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παραδώσαμε κανένα έργο του Δήμου στην Περιφέρεια, το υποδεχτήκαμε στο ΒΑΑ». 

«Βολές» από ΛΑΣΥ

«Βολές» κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ξοδευτούν δεκάδες εκατομμύρια για έργα που δεν αγγίζουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Γιαννιωτών, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης παρά τη γενική απαγόρευση του παρκαρίσματος στην πόλη. Στην προ ημερησίας συζήτηση η κ. Τσουμάνη επιτέθηκε κατά της Δημοτικής Αρχής για το γεγονός ότι αρνούνταν πεισματικά να συναντηθεί με τα σωματεία εργαζομένων σε καλλιτεχνικές δομές του Πνευματικού Κέντρου και ζήτησε να ανακαλέσει τις απολύσεις, να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να επαναφέρει τις ώρες προβών σε οκτώ την εβδομάδα.