Παραμονές της επίσκεψης Κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα

Αλβανοί «αναλυτές» αμφισβητούν την  Ελληνικότητα της Χειμάρρας!

Στόχος η πρόκληση έντασης • Συνάντηση με… φιλοφρονήσεις  χθες των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

DENDIAS XAKA

Δεν είχε προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» από το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, αλλά και τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τον παθητικό τρόπο που η Ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την Κυβέρνηση Ράμα. 

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Χάκα για «διευρυμένες συνομιλίες»! Το τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι άγνωστο, κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο ειδικά μάλιστα όταν ακολουθεί επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Τίρανα. Και μόνο όμως η τοποθέτηση «διπλωματικών πηγών»- όπως είθισται να λέγεται η ανεπίσημη ενημέρωση- δείχνει το στίγμα των προθέσεων της Ελληνικής πλευράς να συνεχίσει να κρατά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Αλβανικής Πολιτείας έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, την τήρηση – στην πράξη- των όρων καλής γειτονίας και βέβαια την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που έβαλε η Ε.Ε. στην Αλβανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. 

«Έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς», σημείωναν οι «πηγές» που περιορίστηκαν να αναφέρουν μόνο γενικόλογα ότι έγινε «και πολιτική συζήτηση για το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των δύο πλευρών για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»!

Και με Ε.Ε. και με Ερντογάν

Μια συμφωνία που έγινε μεν, παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη επί μήνες επειδή η Αλβανία και εν προκειμένω ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δεν θέλει να χαλάσει το «χατίρι» του «αδελφικού του φίλου» Ταγίπ Ερντογάν. Παρά ταύτα η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως επίσης προκύπτει από το σχόλιο των «διπλωματικών πηγών», συζήτησε με την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων» που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στα Τίρανα. Ούτε καν ως «υποσημείωση» από τις «Πηγές» επισήμανση προς την Αλβανία, ότι δεν μπορεί από τη μία να ζητά επίμονα την ένταξή της στην Ε.Ε. και από την άλλη να έχει γίνει όργανο του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος αντιστρατεύεται με τις πολιτικές και την εν γένει στάση του, τόσο στο Προσφυγικό, όσο και στο Ουκρανικό την Ευρώπη. 

Επίθεση μέσω τρίτου!

Η Αλβανική πλευρά- όπως έχει αποδείξει τα τελευταία τριάντα χρόνια- στις επίσημες συναντήσεις με την Ελληνική, σπανίως ανεβάζει «τόνους» και εμφανίζει ένα διαφορετικό προσωπείο, ήτοι του «καλού γείτονα», του συνεργάσιμου, της αμοιβαίας κατανόησης κλπ, προκειμένου κάθε φορά να επιτυγχάνει το στόχο της, που μεταφράζεται είτε σε παροχή βοήθειας, είτε σε ενισχύσεις, είτε σε στηρίξεις σε διεθνείς οργανισμούς, για το ΝΑΤΟ παλιότερα, για την Ε.Ε. τώρα. Το άλλο   προσωπείο, αυτό της καλλιέργειας ανθελληνισμού και αλυτρωτισμού το αναθέτει σε τρίτα πρόσωπα, που φροντίζουν να δημιουργούν κλίμα. Εξαίρεση δεν θα αποτελούσε και το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα, αλλά και σε περιοχές που διαβιεί η Ελληνική Μειονότητα. Μπορεί ο Ράμα, θέλοντας και μη να αποδέχτηκε το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, ταυτόχρονα όμως μπήκε σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο αποτροπής επισκέψεων και πρόκλησης δυσμενούς κλίματος για τον Κ. Μητσοτάκη. Το σχέδιο αυτό υπηρετεί ο πρώην διπλωμάτης και αναλυτής Σαμπάν Μουράτι, που επιτίθεται φαινομενικά κατά του Ράμα, στην πραγματικότητα όμως μεταφέρει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Αλβανία, αμφισβήτησης του Ελληνικού στοιχείου της Χιμάρας. Ο εν λόγω Διπλωμάτης χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες σε διπλωματικό και κρατικό επίπεδο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία στους τρεις «ελληνικούς δήμους» της Αλβανίας, χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στο κράτος της Αλβανίας. Για να οξύνει την κατάσταση, κάνει λόγο «για περιφρόνηση της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας της Αλβανίας» και αμφισβητώντας την Ελληνικότητας της Χιμάρας, κάνει λόγο για «ελληνική αξίωση για τη Χειμάρρα, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο διπλωματικό χάρτη της Ελληνικής Κυβέρνησης με την επωνυμία «Ένωση Ελληνικών Δήμων στην Αλβανία». Προσθέτει ακόμη ότι με το να επισκεφθεί τη Χειμάρρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραδέχεται επίσημα ότι ο δήμος της μητέρας του είναι Ελληνικός». 

«Κανείς -αναφέρεται σε άλλο σημείο του ανθελληνικού παραληρήματος του πρώην διπλωμάτη- δεν νιώθει το δάγκωμα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τον δήμο της Χειμάρρας», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αίτημα της Ελλάδος για αυτοδιάθεση της «Ένωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία, κάτι που ουδέποτε έχει ειπωθεί και πρόκειται για μια θεωρία, ώστε να ενισχυθεί ο επόμενος ισχυρισμός του για την «εκταφή του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας» που δίνει «τροφή» για εντάσεις ενόψει της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη. Και δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη, εάν τα επόμενα 24ωρα πολλαπλασιαστούν ανάλογα άρθρα με στόχο την αλλαγή του προγράμματος του Έλληνα Πρωθυπουργού. 

Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Αλβανία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός για τις δύο χώρες. Στο «χέρι» της Ελληνικής πλευράς  είναι αλλάζοντας την οπτική της, να διασφαλίσει τα συμφέροντας της Ελληνικής Μειονότητας, να θέσει προ των ευθυνών της την Αλβανική Κυβέρνηση και να μην εξελιχθεί σε μια επίσκεψη ανούσιων φιλοφρονήσεων.