«Ουδέν νεότερον» για τη νομιμότητα ή μη της εκλογής Δημάρχου 

Σε δρόμο στρωμένο με… αγκάθια η νέα Δημοτ. Αρχή Παπαγεωργίου!

Υπάρχει ζήτημα στη συνεργασία με την παράταξη Ν. Γκόντα, ενώ «γρίφο» αποτελεί και η εκλογή αντιδημάρχων

• Με αποχές και λευκά εκλέχτηκε (22 ψήφους) η Ελ. Ακονίδου στη θέση της Προέδρου Δημοτ. Συμβουλίου

 DHMOTIKO SYMBOYLIO AKONIDOY 20 3 23

• Δρόμος στρωμένος με… αγκάθια είναι αυτός που έχει μπροστά της η υπό τον Δημήτρη Παπαγεωργίου Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και ανατροπές, θα ολοκληρώσει τη θητεία της σε εννέα μήνες και αφού προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ενώ αργεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το αν η εκλογή του στη θέση του Δημάρχου είναι νόμιμη, η οποία θα ξεκαθάριζε μία και καλή το τοπίο, ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί τη σύμπραξη των τριών παρατάξεων που συγκροτούν τη Δημοτ. Αρχή, καθώς η αποχή της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» από την προχθεσινή συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου έχει δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Δήμαρχος, όμως, αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση, μάλλον την έκανε ακόμα πιο… θολή, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Κατά τα άλλα, στην ειδική συνεδρίαση της Κυριακής Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη η Ελένη Ακονίδου λαμβάνοντας λιγότερες από τις μισές ψήφους από το σύνολο των μελών του σώματος.  

Υπάρχει ζήτημα…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε καταρχήν στο ζήτημα της σύμπραξης των παρατάξεων που συνθέτουν τη Δημοτική Αρχή. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι στις προθέσεις μου η ανατροπή των υφιστάμενων συνεργασιών. Τις τιμώ και αναμένω αμφίδρομη στάση». Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα είπε πως «έχω επίγνωση ότι δεν είμαι ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, όμως δεν θα είμαι δήμαρχος υπό ομηρεία, ούτε υπηρεσιακός και σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι δήμαρχος μειωμένης ευθύνης». 

Πάντως, παραδέχθηκε ότι η προχθεσινή αποχή της παράταξης του Νίκου Γκόντα από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί πολιτικό ζήτημα στη σύμπραξη. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα τόνισε: «Όταν δεν αναγνωρίζεται η εκλογή του Δημάρχου δημιουργείται πολιτικό θέμα. Το γεγονός από μόνο του έχει συνέπειες στη συνεργασία. Προσωπικά τιμώ τις συνεργασίες μας και θα ήθελα να τις συνεχίσω». 

Διευκρίνισε πως τα υπόλοιπα μέλη της σύμπραξης δεν θέτουν ζήτημα για τον τρόπο ανάδειξης του δημάρχου, ενώ σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία αν δεν αναγνωρίζεται ο δήμαρχος.

Παράλληλα, σε ότι αφορά την διαδικασία της εκλογής του, είπε ότι έγινε στη βάση όσων προβλέπει η νομοθεσία, ξεκαθαρίζοντας πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν απάντησε στον προσδιορισμένο από το νόμο χρόνο και δεν έχει δικαιοδοσία να επανέλθει.

Στόχος η συνέχεια

Κατά τα άλλα, ο Δήμαρχος παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι δήμαρχος μειωμένης ευθύνης. 

Αναφέρθηκε στην απώλεια του Μωυσή Ελισάφ σημειώνοντας ότι θεωρεί ευθύνη του τη διατήρηση της συνέχεια και την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ενώ θέτοντας τους άμεσους πολιτικούς στόχους, ανέφερε ότι είναι «η ομαλή εξέλιξη και η ολοκλήρωση των έργων, η στήριξη των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της προσπάθειας όλων μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με έμφαση στις παιδικές χαρές και η βελτίωση των σχολικών υποδομών».

Ο κ. Παπαγεωργίου έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «για μένα δεν υπάρχει προσωπική στρατηγική, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι υπάρχει ηθική στο χώρο της πολιτικής και δέσμευσή μου είναι να καταθέσω το προσωπικό μου κεφάλαιο για να κάνουμε τα Γιάννενα καλύτερα». Εντύπωση έκανε πάντως η αποστροφή του πως «προσωπικά δεν επιδίωξα  επαγγελματική σχέση με την πολιτική.  Ότι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα το έκανα με παρρησία γνώμης, χωρίς καμία εξάρτηση, χωρίς κανένα δάνειο και ειδικά με πολύ δουλειά»!

Τέλος, είπε πως η παράταξη θα είναι παρούσα στα αυτοδιοικητικά πράγματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές του Οκτωβρίου. «Η παράταξη δεν πρόκειται να αφεθεί στην πολιτική λεηλασία. Ήρθε για να μείνει», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Απουσίες και αποχές

Η μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου αναδείχθηκε νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κατά την προχθεσινή ειδική συνεδρίαση, η οποία δεν είχε απαρτία. Αυτό επειδή απουσίαζαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Βλέτσας, Στέφανος Μάντζιος και Νίκος Τσόλης, ενώ παρούσα ήταν μόνο η Γιάννα Μαμακή, η οποία και ψήφισε. Επίσης, απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Βλάσης Παπαχρήστος της παράταξης «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή», ενώ ο επικεφαλής της Λάζαρος Νάτσης ήταν μεν παρών, απείχε όμως της ψηφοφορίας για Πρόεδρο. 

Πλην του κ. Νάτση, από την εκλογική διαδικασία απείχαν επίσης η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη και ο Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από αυτήν εδώ και καιρό.

Όσο για τους 14 συμβούλους της παράταξης του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών», αυτοί ψήφισαν λευκό, όπως εικάζεται ότι έπραξε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας.

Με σχετική πλειοψηφία

Η Ελένη Ακονίδου συγκέντρωσε 22 ψήφους σε σύνολο 40 παρόντων, εκ των οποίων ψήφισαν οι 37. Πλην της δικής της παράταξης, είναι σαφές ότι ψηφίστηκε από τις παρατάξεις του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα» και της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023», από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και νυν Αντιδημάρχους Γιάννη Αϊβατίδη και Αριστείδη Παππά και από την κ. Μαμακή. 

Μιλώντας στο σώμα, η νέα Πρόεδρος ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την εμπιστοσύνη κάνοντας λόγο για «ύψιστη τιμή» και ζήτησε τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε νέο τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σιορόκα, ενώ εξέλεξε και τον δημοτικό σύμβουλο Χάρη Δολιώτη ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Δύσκολο το κλίμα…

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» απείχε της διαδικασίας εκλογής οργάνων, «σεβόμενη την θεσμική διαδικασία και μέχρις ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα περί της νομιμότητας ή μη των διαδικασιών εκλογής Δημάρχου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.», όπως επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της, με τον Δημ. Παπαγεωργίου να ξεκαθαρίζει ότι η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της εκλογής Δημάρχου και να χαρακτηρίζει λανθασμένη τη νομική άποψη του πρ. δημάρχου.

Πυρά κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο Λάζαρος Νάτσης κάνοντας λόγο για αποφάσεις «α λα καρτ» σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι όχι, αλλά και ο Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παραίτηση του κ. Παπαγεωργίου από δημοτικού συμβούλου, λέγοντας πως η αποδοχή της έπρεπε να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Θωμάς Μπέγκας αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος ο οποίος παραιτήθηκε να γίνει δήμαρχος, ενώ η Όλυ Τσουμάνη σε δήλωσή της για τις δημαιρεσίες ανέφερε πως «η διαδικασία αποτυπώνει το σύνολο του αντιδραστικού πλαισίου όπου ο πρόεδρος είναι της πλειοψηφίας, οι επιτροπές εκ του νόμου ομοίως της πλειοψηφίας».