Κορυφώνεται η «μάχη» για τους Δήμους και τις Περιφέρειες

«Αντίστροφη μέτρηση» ώσπου να πέσει η προεκλογική αυλαία!

Μέχρι την Παρασκευή συγκεντρώσεις και περιοδείες από τους επικεφαλής των συνδυασμών

• Οι αναποφάσιστοι στο… στόχαστρό τους

PSHFODELTIA PARABAN

• Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο προεκλογικός αγώνας σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς μας χωρίζουν πλέον λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, μέσω της οποίας οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών, τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και γενικότερα στην Ήπειρο, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις περιοδείες τους προσδοκώντας ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον τους αναποφάσιστους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν την τελευταία στιγμή για να επιλέξουν ποιον θα… σταυρώσουν. Οι κεντρικές συγκεντρώσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση, ενώ το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής θα πέσει επίσημα η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου, οπότε ο χρόνος που απομένει είναι μετρημένος για όλους. 

Εκδήλωση στην Ανατολή

Προεκλογική συγκέντρωση στην Ανατολή έκανε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της Δημήτρη Παπαγεωργίου να κάνει στην ομιλία του έναν σύντομο απολογισμό του έργου της σημερινής Δημοτικής Αρχής και να αναφέρεται στις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και τα έργα που ολοκληρώθηκαν στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την περιοχή η ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου, ενός έργου που θα αλλάξει τα κυκλοφοριακά δεδομένα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα το οποίο θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο και θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας δε για τις προτεραιότητες των επόμενων ετών, τόνισε ότι αυτές αποτυπώνονται στο κλιματικό σύμφωνο του Δήμου καθώς η ένταξη στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων ως το 2030 αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή.

Μπέγκας στο Επιμελητήριο 

Το  Επιμελητήριο Ιωαννίνων επισκέφτηκε κλιμάκιο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, Μάκη Χρυσοστόμου τονίστηκαν η αναγκαιότητα σύστασης ενός οργάνου με τη συμμετοχή του Δήμου, του Επιμελητήριου κι άλλων φορέων του τουρισμού για την προβολή της περιοχής μας, η ανάγκη στήριξης των παραδοσιακών επαγγελμάτων της αργυροχοΐας, αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής καθώς και η συμβολή του Πανεπιστήμιου στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Παράλληλα,  από πλευράς του Επιμελητήριου τέθηκε το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΥΑ, ειδικά για τις επιχειρήσεις μεταποίησης, αλλά και το θέμα του καλύτερου συντονισμού σε έργα υποδομών, όπως οι πεζοδρομήσεις και οι ασφαλτοστρώσεις σε περιοχές όπου πρόκειται να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου, ώστε να εκτελούνται σε έναν χρόνο και να μην ταλαιπωρούν διαρκώς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείξαμε όχι μόνο ότι πιστεύουμε αλλά ότι επιδιώκουμε με κάθε τρόπο τη συνέργεια μεταξύ των φορέων της περιοχής, ειδικά σε θέματα που η επιστημονική γνώση που κατέχουν τα επιμελητήρια κρίνεται απαραίτητη. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, διεκδικώντας από κοινού δράσεις, έργα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν την περιοχή μας στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μπέγκας. 

Την Παρασκευή η κεντρική εκδήλωση Γκόντα 

Το βράδυ της Παρασκευής θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», υποψ. δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Πιο συγκεκριμένα έχει προγραμματίσει κεντρική ομιλία στις 9 το βράδυ στην Πλατεία Πάργης. 

Εξάλλου, προχθές το απόγευμα, ο Ν. Γκόντας παραβρέθηκε στην άφιξη της Τιμίας Ζώνης στον Ι.Ν. του Αγίου Παϊσίου, όπου προσκύνησε το θεομητορικό κειμήλιο, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γέροντα Εφραίμ, καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, με τον οποίο τους συνδέει μακρόχρονη σχέση.

Στην συνέχεια μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», περιόδευσαν στις τοπικές κοινότητες Δροσοχωρίου, Ηλιόκαλης και Πλατανιάς συζητώντας, ακούγοντας και καταγράφοντας τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Κοινή διαπίστωση είναι η πλήρης εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων με χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Ο υποψ. δήμαρχος εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας, οι εν λόγω τοπικές κοινότητες δεν ανήκαν στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά στον Δήμο Παμβώτιδας και ως εκ τούτου δεν είχε την ευθύνη ή την δυνατότητα παρέμβασης. Όπως τόνισε, «η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη! Θα πρέπει η κάθε τοπική κοινότητα και ο εκάστοτε Πρόεδρος να μπορεί να διαχειρίζεται ένα μικρό προϋπολογισμό για έργα καθημερινότητας. Η κάθε τοπική κοινότητα θα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια ξεχωριστή γειτονιά της πόλης». 

Χθες αντιπροσωπεία της παράταξης με επικεφαλής τον Ν. Γκόντα, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς και τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. 

 Ομιλία Τατ. Καλογιάννη

Την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση έκανε στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac» η παράταξη «Ιωάννινα_2023». Κατά την ομιλία της η επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΟΤΑ δεν υπάρχουν για να αναλαμβάνουν κάποιοι το αξίωμα του δημάρχου και να επιχειρούν να λύνουν με τον τρόπο αυτόν προσωπικά, υπαρξιακά, ή άλλου είδους προβλήματα. Έχουν αναπτυξιακό αλλά και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Γι’  αυτό, όπως είπε, ένας Δήμος πρέπει να επενδύει σε έργα και δράσεις. Για να διασφαλίζει κοινωνικό πρόσωπο για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, για να προσφέρει στους δημότες, έργα και υπηρεσίες που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινή τους ζωή, για να δημιουργεί τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Η σχέση του δημότη με τον Δήμο του είναι σχέση ζωής», σημείωσε με έμφαση και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών. 

Ριζόπουλος στην ΕΛ.ΑΣ

Στο «μέτωπο» της Περιφέρειας Ηπείρου, επίσκεψη στην Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε χθες ο Σπύρος Ριζόπουλος. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου αρχικά είχε συνάντηση με τον Ταξίαρχο Βασίλειο Μουσελίμη και στη συνέχεια με το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα  συνεργασίας πάνω στις δύο προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Ριζόπουλους, η μία για την απόκτηση οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά, περιπολικά, ασθενοφόρα) με τη μέθοδο leasing και η άλλη για την αύξηση του επιδόματος για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, με ειδικό ενδιαφέρον στις περιοχές της Κόνιτσας και της Μουργκάνας. Τον Σπύρο Ριζόπουλο συνόδευαν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Σπύρος Καραμποϊκης και Τάκης Σιδέρης και ο συνεργάτης τους Ηλίας Πεντάζος.

Καψάλης σε χωριά

Σε όλα τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου περιόδευσαν ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Καψάλης και οι συνεργάτες του, παρουσιάζοντας το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα ή έχει δρομολογηθεί και το οποίο δίνει θετικό πρόσημο στον απολογισμό της δημαρχιακής θητείας. Παράλληλα, επικοινώνησαν το πρόγραμμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου» για τη νέα θητεία. «Κάναμε πολλά αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Μπροστά μας ανοίγονται νέες προκλήσεις στις οποίες είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Κινούμαστε στο μέλλον με τέσσερις κεντρικούς άξονες: Δήμος με οικονομική αυτοτέλεια, ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος, διεκδίκηση για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και μεγάλων έργων και περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο κ. Καψάλης.