Ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή από τον Μαν. Κεφαλογιάννη…

4,8 εκατ. ευρώ πήρε η Αλβανία από Ε.Ε. για την απογραφή αλλά τώρα κάνει… αλχημείες!

Σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Εθνικής Μειονότητας…

Σήμερα στα Τίρανα ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

APOGRAFH ALBANIA 1

Στην Ευρώπη έφτασαν οι καταγγελίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της από το καθεστώς Ράμα, με αφορμή την απογραφή που διενεργείται αυτή την περίοδο στην Αλβανία, αλλά που όμως παρατηρούνται σοβαρές παρατυπίες σε βάρος των Βορειοηπειρωτών.

Το θέμα ανέδειξε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας. 

Όπως σημειώνει με έμφαση στο κείμενο της ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει την Αλβανία στην εκτέλεση της απογραφής με κοινοτικά κονδύλια ύψους 4,8 εκ. ευρώ. Καθώς η προηγούμενη απογραφή του 2011 είχε επικριθεί σφοδρά από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες και αυθαιρεσίες, σε απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση σε σχετική μου ερώτηση είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Μία απογραφή που θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 

»Παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για παραβιάσεις που γίνονται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας κατά την απογραφή του πληθυσμού. Όπως κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, το μέλος του Αλβανικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες οι απογραφείς δεν ερωτούν τους απογραφόμενους για την εθνική τους ταυτότητα, τη μητρική τους γλώσσα και το θρήσκευμά τους».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Γνωρίζει τις καταγγελίες αυτές;

- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει καθώς έχει δεσμευτεί ότι η διαδικασία της απογραφής στην Αλβανία οφείλει να πραγματοποιηθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων;

«Αγκάθι» η υπόθεση Μπελέρη

Στο μεταξύ «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας παραμένει η υπόθεση Μπελέρη, του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρρας που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές και δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για το θέμα του Φρέντι Μπελέρη, είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είναι μία θέση η οποία υπηρετεί τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού στο Κράτος Δικαίου. Έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει ορκιστεί. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση. Ελπίζουμε, έστω και μετά από αυτό το αρκετά, νομίζω, χρονικό διάστημα, αυτό να γίνει περισσότερο σαφές συνολικά από την άλλη πλευρά, γιατί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε  ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι προβλέπεται σε όλα τα επίπεδα, όπως έχουμε κάνει αρκετά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και σε όλες τις διμερείς συναντήσεις και του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Γεραπετρίτη, για τον Φρέντι Μπελέρη και τα αυτονόητα δικαιώματά του».

Στα Τίρανα ο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, στα Τίρανα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα παρέμβει στη δεύτερη συνεδρίαση της Συνόδου, ενώ θα έχει επαφές με εκπροσώπους της Ομογένειας και θα επισκεφθεί την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα. Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του, Igli Hasani, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama, στον οποίο αναμένεται να θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.

Χθες ο Υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο