16 Δήμοι (από τους 18) έχουν Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή!

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μιχ. Πλιάκος, Χρ. Ντακαλέτσης, 

Κ. Καψάλης και Γ. Σουκουβέλος θα παραμείνουν στο Δημαρχείο τους, επιστρέφει ο Α. Παπασπύρου και μόνο δύο εκλέγονται για πρώτη φορά, η Μαρία Χριστίνα - Αβέρωφ και ο Ν. Βαΐτσης

DHMARXOI IOANNINON 8 10 23

• Σε δεκαέξι Δήμους της Ηπείρου οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την προσεχή Κυριακή, καθώς τα αποτελέσματα έδωσαν ήδη καθαρή νίκη σε κάποιον από τους διεκδικητές. Μόνο στους Δήμους Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας οι εκλογείς θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δυο πρώτους, καθώς κανείς τους δεν έφθασε το 43%, οπότε εκεί η αγωνία παρατείνεται… 

Πάντως, δυνατές μάχες δόθηκαν στους περισσότερους Δήμους, ενώ δεν έλλειψαν οι ανατροπές, αλλά και τα… θρίλερ, όπως στο Δήμο Δωδώνης που τα ξημερώματα τελικά ξεκαθάρισε η επικράτηση του νυν δημάρχου Χρ. Ντακαλέτση. 

Κατά τ’ άλλα, στο Νομό Ιωαννίνων ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή στο Μέτσοβο της Μαρίας Χριστίνας Αβέρωφ, μια νέα παρουσία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Νομού, την οποία αγκάλιασαν και οι Μετσοβίτες και την εμπιστεύτηκαν για την επόμενη πενταετία. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη γυναίκα δήμαρχος στο Νομό Ιωαννίνων, μετά την Λήδα Κωστή που είχε εκλεγεί στο Δήμο Δελβινακίου τη δεκαετία του ’80).

Νέο πρόσωπο στο αξίωμα του δημάρχου είναι και ο Ν. Βαΐτσης στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, γνώριμος όμως στην τοπική Αυτοδιοίκηση αφού είναι Αντιδήμαρχος της νυν Δημοτικής Αρχής του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Στεντελέ. 

Όσον αφορά τους άλλους πέντε Δήμους του Νομού, στους τέσσερις (Ζίτσας, Δωδώνης, Πωγωνίου και Ζαγορίου) επανεκλέγονται οι νυν δήμαρχοι και στην Κόνιτσα εκλέγεται ένας παλιός ένοικος του Δημαρχείου, ο Ανδρέας Παπασπύρου, που είχε διατελέσει δήμαρχος στην ακριτική κωμόπολη την περίοδο 2014-2019. 

 Η εικόνα στο Νομό Ιωαννίνων 

- Όπως προαναφέρθηκε εκεί που υπήρξε καρδιοχτύπι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν στο Δήμο Δωδώνης. Χρ. Ντακαλέτσης και Γιάννης Καραμπίνας έδωσαν τη μάχη ψήφο – ψήφο. Τελικά ο νυν δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης κατάφερε να επανεκλεγεί με ποσοστό 49,09% (4.596 ψήφους – 11 έδρες)  έναντι 47,81% (4.476 ψήφους – 8 έδρες) του Γιάννη Καραμπίνα. Ο Αντώνης Πετράκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε 3,10 και 290 ψήφους. 

Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Προοπτικής» του Δήμου Δωδώνης, εν ενεργεία Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με την θετική ψήφο τους στην παράταξή μας, οι συνδημότες μας καταδίκασαν την οξύτητα, την πόλωση, τη λάσπη και τη συκοφαντία. Επέλεξαν αντίθετα τη σοβαρότητα, τη συναίνεση, την ηρεμία, την ενότητα και κυρίως, την προοπτική. Με την προοπτική της ενότητας και με την ενότητα της προοπτικής, καλούμε όσους δε μας επέλεξαν ως πρώτη επιλογή τους στις εκλογές της Κυριακής αλλά και όσους μας στήριξαν για μια ακόμα φορά, να βρεθούν πλάι μας στο δύσκολο έργο που μας περιμένει τα επόμενα πέντε χρόνια, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κάνουμε το Δήμο μας έναν καλύτερο τόπο για να ζουν οι πολίτες του…».

-Εύκολα «καθάρισε» ο Κ. Καψάλης στο Δήμο Πωγωνίου που αποδείχτηκε ότι έπαιζε χωρίς αντίπαλο, αφού συγκέντρωσε 77,88% (4.537 ψήφους – 15 έδρες) έναντι 16,72% (974 ψήφους – 3 έδρες) του Χρ. Γκόγκου. Ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημ. Ροσιλόβαλης έλαβε 5,41% (315 ψήφους – 1 έδρα).

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κ. Καψάλης στην πρώτη του δήλωση ευχαρίστησε όλους τους πολίτες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η εντολή νίκης που μας δόθηκε είναι για εμάς δέσμευση ευθύνης να συνεχίσουμε το έργο μας για την ολοκλήρωση του οράματος που αφορά έναν Δήμο οικονομικά αυτοτελή, ανεπτυγμένο σε όλους τομείς, μα πάνω απ’ όλα έναν Δήμο που σέβεται τους πολίτες προσφέροντάς τους αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και καθημερινότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο έντονο ρυθμό γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος…».

- Πολύ εύκολη ήταν η επικράτηση και του Μιχ. Πλιάκου στο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος κατάφερε όχι απλά να βγει από την πρώτη Κυριακή, αλλά να σαρώσει, αφού έλαβε 57,09% (6.363 ψήφους – 15 έδρες).  Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Σπ. Πάικας με 24,73% (2.756 ψήφους – 6 έδρες), στην τρίτη η υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σπ. Δαρδάνη με 9,27% (1.033 ψήφους – 2 έδρες) και τελευταία η Γιαννούλα Γεωργούλη με 8,92% (994 ψήφους – 2 έδρες). 

Σε δήλωσή του ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος ευχαρίστησε τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το εκλογικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει, μας κάνει υπερήφανους και ταυτόχρονα μας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες καθώς έχουμε βάλει ήδη τον πήχη ψηλά. Σας εγγυώμαι πως και σε αυτή τη θητεία θα παραμείνω ο Δήμαρχος όλων των πολιτών. Δηλώνω δε, ότι θα είμαι ο εγγυητής  της απρόσκοπτης λειτουργίας του Δήμου καθώς και της αναπτυξιακής του πορείας…».

Άνετα επικράτησε στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο Ν. Βαΐτσης. Ο Αντιδήμαρχος του απερχόμενου δημάρχου Ι. Σεντελε συγκέντρωσε το υψηλό 62,94% (3.452 ψήφους – 12 έδρες), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λ. Τραγουδάρα με 32,32% (1.773 ψήφους – 6 έδρες) και στην τρίτη τον Λεωνίδα Λεοντάρη της «Λαϊκής Συσπείρωσης με 4,44% (260 ψήφους – 1 έδρα).

-Στην θέση του δημάρχου θα μείνει για πέντε ακόμη χρόνια ο Γ. Σουκουβέλος στο Δήμο Ζαγορίου. Με ποσοστό 55,24% (2.530 ψήφους – 9 έδρες) κατάφερε να επικρατήσει του Ελευθ. Ζαρκάδα, ο οποίος συγκέντρωσε 44,76% (2.050 ψήφους – 6 έδρες).

- Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο Δήμο Κόνιτσας. Ο Ανδρέας Παπασπύρου (πρ. δήμαρχος) έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 54,43% (2.802 ψήφους – 11 έδρες), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το νυν δήμαρχο Ν. Εξάρχου ο οποίος συγκέντρωσε 37,20% (1.915 ψήφους – 7 έδρες). Ο Δημ. Σδούκος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε 8,37% (431 ψήφους – 1 έδρα).

- Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο απέκτησε ο Δήμος Μετσόβου, καθώς η Μαρία - Χριστίνα Αβέρωφ έλαβε 54,10% (3.142 ψήφους – 11 έδρες), ενώ ο Θεόφιλος Σούλτης 45,90% (2.666 ψήφους – 8 έδρες).A