Αγώνας μέχρις… εσχάτων καθώς οι μέρες μετρούν αντίστροφα

Το «στοίχημα» της δεύτερης κάλπης θέλουν να κερδίσουν Μπέγκας - Παπαγεωργίου!

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής

Ισχυρή θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή και αποδυναμωμένη η αντιπολίτευση

DHMARXEIO IOANNINON

• Ενώ οι πέντε παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου μπορούν πλέον να «κάνουν ταμείο», ο Θωμάς Μπέγκας, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου και τα στελέχη και μέλη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» και της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» τρέχουν να  προλάβουν.

Τέσσερις μόλις ημέρες απομένουν ως τη δεύτερη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει οριστικά το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου για την επόμενη πενταετία και το «στοίχημα» για τους δύο υποψηφίους είναι κρίσιμο. Για τον Θ. Μπέγκα να πείσει τον κόσμο του ότι πρέπει να προσέλθει ξανά στις κάλπες και να ψηφίσει, διασφαλίζοντας την πρωτιά της περασμένης Κυριακής. Για τον Δ. Παπαγεωργίου να κινητοποιήσει όσο πιο πολλούς Γιαννιώτες μπορεί και να πετύχει συμμαχίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να κάνει την ανατροπή όπως συνέβη το 2019 με τον Μ. Ελισάφ.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος πάντως, το σίγουρο είναι ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα είναι ισχυρή και η αντιπολίτευση αποδυναμωμένη, γεγονός που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει τον Δήμο ανενόχλητη.

 Κανένας εφησυχασμός!

«Δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα για να πάρουμε την πρωτιά και στον δεύτερο γύρο», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». 

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα προηγείται με ποσοστό της τάξης του 9,44% και 4.243 ψήφους, από εκείνη του Δημήτρη Παπαγεωργίου, κάτι που από πολλούς θεωρείται δύσκολο να «γεφυρωθεί» την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο, στις εκλογές κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί, αφού η κάλπη είναι απρόβλεπτη. Εξάλλου, ο κ. Μπέγκας έχει την «πικρή» εμπειρία του 2019, όπου την πρώτη Κυριακή είχε προηγηθεί του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ με διαφορά 7% περίπου και 3.230 ψήφους, όμως τη δεύτερη Κυριακή έχασε με διαφορά μόλις 235 ψηφοδέλτια! Το ίδιο ισχύει και για την ερχόμενη Κυριακή. Η δημαρχία θα κριθεί ακόμα και στο ένα ψηφοδέλτιο.

Κρίσιμοι παράγοντες

Φυσικά, το εκλογικό σύστημα έχει πλέον αλλάξει κι αυτό παίζει τον ρόλο του. Οι υποψήφιοι της «Ενότητας Πολιτών» δεν έχουν πλέον την… πολυτέλεια να μην κάνουν αγώνα και τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο εκλογικές διαδικασίες, αν θέλουν να εκλεγούν, αφού το πόσοι και ποιοι θα μπουν τελικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα κριθεί οριστικά στον δεύτερο γύρο και όχι στον πρώτο όπως είχε γίνει το 2019. Το ποσοστό αποχής από την κάλπη είναι επίσης καίριας σημασίας. 

Μία άλλη παράμετρος που εκτιμάται πως θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής είναι η γραμμή που θα δώσουν οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι όμως δεν αποκλείεται να αφήσουν τα μέλη των παρατάξεών τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Προφανώς και ο κόσμος που μπορούν να κατευθύνουν δεν είναι πολύς όπως στο παρελθόν. Πάντως, ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είχε προαναγγείλει ότι θα συζητήσει με τους επικεφαλής, αναζητώντας στηρίξεις. 

Ισχυρή Δημοτική Αρχή

Λιγότερα μέλη από το σημερινό θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης πενταετίας. Συγκεκριμένα, οι έδρες του μειώνονται από 45 σήμερα σε 39. Τη μερίδα του λέοντος θα πάρει, σύμφωνα με τις επιταγές του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, η παράταξη που θα εκλέξει δήμαρχο. Πρόκειται για 23 συνολικά έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και θα μπορεί να ψηφίσει και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης κάθε απόφαση, παρέμβαση και έργο που θέτει σε προτεραιότητα, σε αντίθεση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή που είναι μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

«Ισχνή» αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση στη νέα δημοτική περίοδο θα είναι πολύ μικρότερη αριθμητικά της σημερινής και για τον λόγο αυτό δεν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαθμό που συμβαίνει αυτό σήμερα. 

Συγκεκριμένα, η παράταξη που θα βγει δεύτερη την ερχόμενη Κυριακή θα εκλέξει μόλις έξι δημοτικούς συμβούλους, τον επικεφαλής και πέντε μέλη ακόμα. Η τρίτη παράταξη, δηλαδή τα «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, θα έχει τέσσερις συμβούλους από τη νέα χρονιά, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα τρεις συμβούλους, η «Όμορφη Πόλη» του Παντελή Κολόκα δύο συμβούλους και η έκτη παράταξη, δηλαδή η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταλάβει μία έδρα, η οποία πηγαίνει αυτοδίκαια στην επικεφαλής της, την Όλυ Τσουμάνη 

Περί κατανομής…

Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς την ακριβή κατανομή των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο πριν κλείσει οριστικά η εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Ιωαννιτών την ερχόμενη Κυριακή. Ο συνδυασμός που θα πάρει την πρωτιά μπορεί να εκλέξει στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων έως και 18 συμβούλους, αν και πιο πιθανό είναι να βγάλει 15 – 16 συμβούλους.

Πέρα από εκείνη των Ιωαννίνων, όμως, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα «Typos i.gr», στον Δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν άλλες πέντε Δημοτικές Ενότητες (Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος, Νήσου). Από αυτές οι Δ.Ε. Μπιζανίου και Νήσου είναι μονοεδρικές, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, οι έδρες τους θα πάνε αυτόματα στην παράταξη του νέου δημάρχου.

Στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες η κατανομή των εδρών θα γίνει ανάλογα με τα υπόλοιπα των παρατάξεων. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται κάποια μικρότερη παράταξη να βγάλει έδρα σε Δημοτική Ενότητα εκτός της κεντρικής, χάνοντας αντίστοιχα έδρα από τη Δ.Ε. Ιωαννίνων.